2014 yılında başlayan 'Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi' projesi kapsamında Çanakkale Boğazı’ndan ve adalar çevresinden toplam 18 bin metrekare hayalet ağ çıkarıldı. Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, bu konuda yaptığı açıklamada, “Balıkçılarımıza özellikle bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Riskli alanlarda kesinlikle avcılık yapmasınlar” uyarısında bulundu.
 
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2014 yılında başlayan 'Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi' projesi ile su ürünleri yaşam alanlarının korunması, terk edilmiş av araçlarının neden olduğu kontrolsüz avcılığı engelleyerek, biyolojik ve ekonomik kayıplarının azaltılması amaçlandı.
 
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından ise Çanakkale sularında 2016 yılında temizlik başlatıldığı günden bu yana Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı, Gökçeada ve Bozcaada açıklarında 37 lokasyonda 500 bin metrekarelik alan tarandı ve 18 bin metrekare hayalet ağ çıkarılıp, bertaraf edildi. Ayrıca ahtapot avcılığında kullanılan 10 kilometre uzunluğunda iplere donatılmış çömlek ile plastik borular, patlıcan avcılığında kullanılan 3 algarna da sualtından çıkarıldı.
 
Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, balıkçılığın daha temiz sürdürülebilmesi ve bu suların temiz tutulmasının özellikle su ekosistemi için çok önemli olduğunu söyleyerek, “Bu doğrultuda Bakanlığımız denizlerde terk edilmiş av malzemelerinin temizlenmesi için bir proje başlatmıştı. Biz de Çanakkale olarak bu projeye 2016 yılında başladık. 2016-2019 yılları arasında başta Marmara Denizi olmak üzere, Çanakkale Boğazı ile Gökçeada ve Bozcaada açıkları da dahil 37 lokasyonda 500 bin metrekare alanı taradık ve toplam 18 bin metrekare hayalet ağ çıkararak bertaraf ettik. Özellikle deniz patlıcanı avcılığında kullanılan 3 tane algarna ağını da çıkararak yine bertaraf ettik. Ayrıca ahtapot avcılığının yasak olduğu dönemde kullanıldığını tespit ettiğimiz yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda iplere donatılmış çeşitli çömlek ve plastik borulardan oluşan düzenekleri de tespit ederek suyun altından çıkardık” ifadelerini kullandı.
 
“AVCILIK ESNASINDA AĞLARI DENİZE DÜŞERSE BİZE BİLDİRSİNLER”
“Balıkçılarımıza özellikle bir hatırlatmada bulunmak istiyorum” diyen Karadağ, “Riskli alanlarda kesinlikle avcılık yapmasınlar. İkinci olarak da ağ çatışmalarına neden olacak ortamlarda bulunmasınlar. Avcılık esnasında ağları denize düşerse mutlaka o noktayı bize bildirsinler ki biz bu taramayı yapıp kısa zamanda o ağları bularak denizden çıkaralım" ifadelerini kullandı.
 
Sevi Gözay UĞURLU