Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 82.yıldönümü olması sebebiyle Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen törenin ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti Çanakkale il başkanlığı da çelenk koyma töreni düzenledi.
 
Törene Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Başkanı Metin Ümit Ural, İYİ Parti İl Başkanı Selahattin Yıldızlar ve partililer, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Sibel Erol ve birçok partili katıldı. Çelenklerin Atatürk anıtına bırakılmasının ardından iki dakikalık saygı duruşunda bulunulması ile program başladı. Günün duygu ve düşüncelerini dile getiren bir konuşma yapan CHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çay, “Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 82.yılında, mahzene kapılmanın ötesinde onu anma, düşüncelerini, çabalarını, amaçlarını anlama günüdür.  Bugün Atatürk’ü anlamak ulusun bölünmez bütünlüğüne, üniter yapıya sahip çıkmak ve güzel vatanımızı aydınlık yarınlara taşımak demektir.  Atatürk’ü anlamak, onun aydınlık yolunda kararlılıkla yürümek, onun fikirlerini yaşatmak, kurduğu cumhuriyete, değerlerine, demokrasiye tam bağımsızlığa, insan hak ve özgürlüklerine sahip çıkmak demektir.  Atatürk, milli kurtuluşumuzdur, emperyalizme karşı isyan bayrağımızdır.  Ülkemizde asker, sivil, aydın türlerin geleceğini yansıtan antiemperyalist ve anti feodalist bir tavır alıştır. Bugün Atatürk’ün devrimcilik ilkesinin ışığında manevi mirası olan bilim ve aklın ne kadar takipçisi olduğumuzu sorguladığımız kilit olarak göreceğiz” dedi.
 
“10 KASIMLARIN MATEM GÜNÜ DEĞİL, MÜCADELE GÜNÜ OLDUĞUNU UNUTMAYACAĞIZ”
“Ne yazık ki günümüzde Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük eseri laik-demokratik cumhuriyete, toprak bütünlüğümüze yönelik saldırılar iç karartıcı ve ürkütücü boyuta ulaşmıştır” diyen Çay, “Bizler Türkiye’nin bu günkü içler acısı durumu, mevcut düzeni, ülkenin değişmez kaderi karşısında,   ‘böyle gelmiş böyle gider’ diyenlerden olmayacağız ve bu düzene seyircisiz kalmayacağız.  Ülkemizde bu alternatifi seçenler var ise açık bir ihanet içinde olanlardır.  Bu durum tıpkı 1919’daki Kukla İstanbul Hükümetini destekleyenler gibi açık ve bilinçli bir şekilde vatana ihanet içinde olup Türkiye’nin zenginliklerini Emperyalistlere peşkeş çekilmesini bizzat organize edenler grubudur.  Bunlar açıkça 1970’lerin dünyasında bir ulusun bağımsız olarak yaşayabileceğini inkar eden vatan millet meftunlarından yoksun, ulusal kişiliklerini yitirmiş kozmopolit kişilerdir. Ülkenin içinde bulunduğu durumdan gerçekten üzüntü duyan, kalbinde vatan sevgisi sönmemiş, kendi esenliğini vatanın esenliği üstünde tutanlar olarak bizler,  ülkenin kurtuluşunu, mevcut sosyal ve ekonomik gücünü geliştirmek için mücadele edeceğiz.  Bu nedenle 10 Kasımların matem günü değil, mücadele günü olduğunu unutmayacağız” şeklinde konuşmasını sonlandırdı. Konuşmaların ardından törene katılanlar Atatürk büstüne çiçek koydular.
 
Sevi Gözay UĞURLU