Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Üniversite Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Korona salgının bitişi ile ilgili ön görüleri değerlendirerek, “ABD’de 2021’in 3. veya 4. çeyreğinde toplumsal (sürü) bağışıklığı tamam! Bizim de hedefimiz aynı olmalı, 2021 yaza rahat girmeliyiz!” dedi.

‘Covid 19 Günlükleri’ adı altında sosyal medya hesabından takipçilerini sık sık koronavirüsü (Covid-19) ile ilgili aydınlatan Prof. Dr. Alper Şener, ‘Korona salgının bitişi ile ilgili ön görüler?’ başlığı altındaki son paylaşımda şu cümleleri kurdu; “Doğal enfeksiyon geçiren sayısının beklenen kadar yüksek olması şart mı? Aslında dünyada 90-300 milyon kişinin bunu geçirmesi yetecek gibi… Daha önce geçirilen diğer korona enfeksiyonlarında ki antikorlar koruyucu mu. Kesinlikle evet, hem de %40 çapraz koruma var. Diğer yapılan aşılamaların koruyucu etkisi var mı? BCG aşısı rutin yapılan ülkelerde antikor yanıtı daha yüksek oluyor. Korona aşısı salgının bitmesine etkisi olamaz mı? Sonuç olabilir. Üç senaryo var aslında; koruyuculuk hafif-iyi- yüksek ve kapsama alanı (yaygınlık) üzerinden hesaplanan ve beraberinde sürü bağışıklık modelinizde eklendiğinde... Bu süreçte doğal geçirenleri kasıt ediyoruz. Buna göre ABD’de 2021’in 3. veya 4. çeyreğinde toplumsal (sürü) bağışıklığı tamam! Bizim de hedefimiz aynı olmalı, 2021 yaza rahat girmeliyiz! Maskeni tak, mesafeni koru, ellerini temiz tut, kapalı alanda kalabalıklaşma, karantina - izolasyon önlemlerine uy!”

“YENİ RAKAMLAR NE DİYOR?”
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener yeni rakamlara ilişkin değerlendirmesinde ise şu ifadeleri kullandı; “Dünya Sağlık Örgütü yüzde test pozitiftik oranı <%5 ise ülkelere keskin kısıtlama önlemi önermiyor. Avrupa’da bu oran %20’lerde. Yakın coğrafyamızda salgının  başından beri popülasyon yoğunluğuna göre en az ölüm görülen iki ülke var, Almanya ve Türkiye...”

Gülçin AKIN