Geçtiğimiz Kasım Ayı Belediye Meclis Toplantısı’nda gündeme gelen ‘sosyal konutlar’ konusu, toplantıdan sonraki günlerde de Çanakkaleli siyasiler tarafından yorumlandı. AK Parti İl Başkanı Naim Makas’ın yapmış olduğu açıklamalara cevap vererek bazı sorular yönelten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Metin Ümit Ural,  sosyal konutlar bölgesinin ‘riskli alan ilan edilmesinin’ önemini anlattı.
 
İl Başkanı Metin Ümit Ural, parti binasında yaptığı açıklamada, “AK parti İl Başkanı Naim Makas’ın belediye başkanımız  Ülgür Gökhan hakkında yapmış olduğu haksız eleştiriler nedeniyle İl Başkanlığımızca bir açıklama yapma gereği duyulmuştur. Öncelikle bilinmeli ki, hangimiz hangi görevde olursak olalım, hepimiz sorumluluklarımızın gereğini yerine getirmeliyiz. Toplumun duyguları ile alay etmemeliyiz. Bu kentin havasından, suyundan, doğasından faydalanarak yaşamımızı devan ettiriyorsak, yaşadığımız kentin ve kent  insanlarının yaşamlarını kolaylaştırmak için; biz siyasiler, seçilmiş yerel yöneticiler, sorumluluk sahibi bürokratlar ve topluma önderlik yapanlar,  bu kentte yaşayan insanların hassas duyguları ile oynamadan görevlerinin gereğini toplum yararını göz önüne alarak yerine getirmelidirler” diyerek konuşmasına başladı.
 
“BÖLGEYİ RİSKLİ ALAN İLAN EDECEĞİNE BUNU RET ETMİŞTİR”
Başkan Ural, sosyal konutlar hakkında yapılan çalışmaları tarihine göre şu şekilde sıraladı: “Ülgür Gökhan ‘ı karalamak ve siyasi bir rant elde etmek için adeta vatandaşlarımızın canını hiçe sayan ve olası bir depremde yaşanacak can kayıplarının hesabını belediyemize atmak için ellerini ovuşturanlar bilmelidir ki; 2018 Şubat ayında Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğü aracılığıyla, sosyal konutlar bölgesinin riskli alan ilan edilmesi talebini içeren dosya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilmiştir. O tarihten bu zamana kadar sürekli ve düzenli olarak dosyalar yenilenerek bölgenin riskli alan ilan edilmesi için çalışılmaktadır. Daha önceden bölgenin imar planı tadilatı yapılarak meclisten geçirilmiş ve bir proje yarışması yapılmıştır. Yarışmayı kazanan proje ile ilgili olarak hak sahipleri ile tek tek  görüşmeler yapılması suretiyle, orada yaşayanların da onayıyla, kimin nerede yaşayacağı konusunda insanlarla anlaşılmıştır. Projeler tamamlanarak, hak sahipleri ile görüşmeler yapılarak bakanlığa riskli alan ilan edilme talebi gönderilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 7 Haziran 2018’de dosya üzerinde teknik düzeltmeler ve ilave analiz talep etmiştir.  Kasım 2018’de üniversitemiz ile bir protokol yapılmış ve üniversitemizin raporlarıyla beraber, 2019’un Şubat ayında bu raporlar belediye idaresine teslim edilmiştir. 21 Şubat 2019 tarihinde belirtilen eksiklikler tamamlanarak dosya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne verilmiştir. 6 Mart 2019 tarihinde ise, değişen mevzuat gerekçe gösterilerek, bakanlığın ilgili yazısı ile Kentsel Dönüşüm Stratejik Belgesinin hazırlanarak 3 ay içinde gönderilmesi istenmiştir. 8 Nisan 2019'da  bölgenin acil bir durumu olduğunu, bu yüzden strateji belgesinin hazırlanmasını beklemeden bölgenin riskli alan ilan edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bakanlık ise, vatandaşların canını hiçe sayarak hayır demiş ve strateji belgesini hazırlamadan bunun değerlendirmeye alınamayacağını belirtmiştir. 7 Mayıs 2019 tarihinde belediyemiz tarafından strateji belgesi hazırlanmaya başlanmış  ve Temmuz 2019’da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim edilerek bakanlığa gönderilmesi sağlanmıştır ve yine  Bakanlık tüm çalışmalar tamamlandığı halde bölgeyi riskli alan ilan edeceğine bunu ret etmiştir.”
 
“AK PARTİ İL BAŞKANI MAKAS’ A SORUYORUZ”
“Sosyal konutlar olarak tanımlanan bölgede toplam 860 konut bulunmaktadır” diyen Ural, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Çanakkale Belediyesi ortak çalışması ile sosyal konutlarda bulunan 86 binayı temsil edecek şekilde seçilen 13 binadan karot alınmış, alınan karotların sonuçları olumsuz çıkmıştır ve yine, Çanakkale Belediyesi tarafından bölgenin riskli alan ilan edilmesi için Çevre ve Şehircilik bakanlığına müracaatta bulunulmuş ancak bugüne kadar herhangi bir olumlu sonuç alınamamıştır. Bölge riskli alan ilan edileceğine  binaların, riskli bina ilan edilmesi bildirilmiştir. Şimdi AK Parti İl Başkanı Makas’ a soruyoruz” diyerek şu soruları yönlendirdi:
 
“Şimdi AK Parti İl Başkanı Makas’ a soruyoruz. 1-31 Mart seçimlerinde AKP ve adayı,  yaptığı seçim propagandasında Ayhan Gider’in seçimi kazanması halinde, ertesi gün bölge riskli alan ilan edilerek konutların yapılmasına başlanacaktır demiştir. Seçim döneminde bölgeye  bir bakan da getirilerek yine aynı vaatler tekrarlanmıştır. Yapılan seçimde  Çanakkale halkı AKP’nin adayına değil, CHP adayı Ülgür Gökhan'a  büyük bir destek vererek yeniden belediye başkanı seçmiştir. Adayınız seçilmediği için mi bölgenin riskli alan ilan edilmesini desteklemiyorsunuz? Riskli alan ilan ettirmiyorsunuz?”
 
“Bölgede yaşayan on binlerce insanın kaderini neden Ankara’daki bürokratların eline bırakıyorsunuz ve bu konuda siyasi destek vereceğinize neden halkın duyguları ile alay ediyorsunuz?”
 
“Genelde iktidar ve yerelde de ana muhalefet partisinin il başkanısınız. İçi boş ve popülist söylemler yerine bölgenin riskli alan olarak ilan edilmesine katkı koymanız gerekmiyor mu?”
 
“AKP Grup Başkanvekili Esra Yüksel’in de artık bölgedeki konutların geri dönüşümü ile ilgili olarak meclis toplantılarında provokatörlük görevini bırakıp projenin bir an evvel başlaması için katkı koyması gerekmiyor mu?”
 
“Sayın Makas Üniversitemiz, Çevre Şehircilik Müdürlüğümüz ve Belediyemizin yapmış olduğu ortak çalışmada 860 konutu temsil edecek şekilde rastgele  seçilen 13 binanın tamamının riskli olduğu artık açık ve net bellidir, dolayısıyla bölgedeki bütün binalar risklidir. Hal böyle iken neden bütün alan riskli alan ilan edilmiyor da iğne ile kuyu kazdırmak istenircesine tek tek binalar riskli bina olarak değerlendiriliyor?”
 
“ENERJİNİZİ ÇANAKKALE HALKININ YARARINA KULLANMAYA DAVET EDİYORUM”
Ural, en kısa zamanda cevabını tüm Çanakkale Halkı olarak beklediklerini söyleyerek, “Sayın Makas, hepimiz bu şehrin havasını, suyunu, doğasını kullanarak yaşamımızı devam ettiriyoruz. Kendi siyasi reklamımızı yapmaya çalışırken riskli alan olduğu net olarak bilinen, bakanlığın çeşitli bahaneler üreterek gereğini yapmadığı ve korku içinde yaşayan vatandaşlarımıza olan ödevinizi unutmamanızı önemle hatırlatıyoruz. Son olarak da, İzmir de yaşanan deprem bütün Türkiye’yi derin bir üzüntüye boğmuştur. Deprem nedeniyle yaşamını yitirenlere rahmet diliyorum yaralılara acil şifalar temenni ediyorum. İzmir depreminin yarattığı büyük korkunun etkileri, ilimizdeki İsmetpaşa mahallemizde daha çok hissedilirken ve insanlarımızda büyük bir panik havası oluşmuşken, hiç kimsenin buradan kendisine siyasi bir rant çıkarmaya hakkının olduğunu düşünmüyoruz. İktidar partisinin il başkanı olarak bakanlık düzeyinde yapacağınız olumlu katkılarla projenin başlamasının önündeki engelleri kaldırır hale getirirseniz bundan hem Çanakkale halkı memnun kalacaktır hem de sizde beklediğiniz siyasi rantı elde etmiş olacaksınız. Onun için sizi, enerjinizi Çanakkale halkının yararına kullanmaya davet ediyorum. Tekrar ediyoruz, Sosyal Konutların Riskli ilan edilmesi yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığındadır. Çanakkale  Belediyemizin bu konu hakkında ellerinin bağlı olduğunu belirtiyoruz. Bakanlığın bu dosya ya onay vermesi halinde CHP İl Başkanlığı olarak sürecin devamının takibini Çanakkale halkı ile birlikte yapacağımızı ve tüm kamuoyunu bu konuda doğru bilgilendireceğimizi tüm kamuoyuna açıklıyoruz” dedi.
 
“RİSKLİ ALAN İLAN EDİLİRSE MALİYETLER AŞAĞI ÇEKİLMİŞ OLACAK”
Açıklamanın ardından sosyal konutların riskli alan ilan edilmesinin önemine değinen Ural, “İlan edildiği takdirde burada toplu bir konut yapılması söz konusu olacaktır. Riskli alan ilan edildiği takdirde buradaki proje çok daha modern, çok daha insanların yaşam alanlarından oluşan sosyal etkinliklerin de olabileceği ortam yaratılması sağlanacak. Ayrıca, riskli alan ilan edilmesiyle birlikte vergi ödenmeyecek, KDV muafiyeti olacak ve maliyetler aşağı çekilmiş olacak. Yine belediye ve resmi makamlarca alınması gereken harçlarda indirimler olacak. Bir kısmı da hiçbir şekilde alınmayacak. Aynı zamanda burada yaşayan insanların kirada oturmaları gerekiyor, kiraya çıktıklarında otomatik olarak burada devletin kira desteği olacaktır. Bu kira desteği 48 aydır normal koşullarda ama bu gerektiğinde ilerletilerek 5 yıla kadar çıkarılabilmektedir” diye anlattı.
 
Sevi Gözay UĞURLU