Geçtiğimiz hafta yapılan Çanakkale Organize Sanayi Olağanüstü Genel Kurul’unda yeni yönetimin oluşması sonrasında açıklamada bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Ersoy, yapılacak olan çalışmaları anlattı.
 
Yeni göreve gelen yönetim kurulu ile yatırımcılarla daha çok görüşerek çalışmalar yapacağını söyleyen Çanakkale OSB Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Ersoy, daha iyi şartlarda çalışma ortamı için ve ekonomiye katkısı olması amacıyla yeni planlar yapacaklarını söyledi.
 
“HIZLI İNTERNET ALT YAPISINA ÇOK İHTİYAÇLARI VAR”
Ersoy, “İhracat yapan firmalarımız Kepez Limanı’nın ihtiyaçları doğrultusunda ülke ekonomisine katkı sağlama amacı ile rahatça kullanabilmeliler ancak ihracatçılarımız limanı kullanma konusunda çok büyük sıkıntılar çekiyor . Bizler Çanakkale Organize Sanayi Bölgesi yeni yönetimi olarak çalışmalara hızlı başladığımıza inanıyorum. Çünkü aksaklıkları sıkıntılar bildiğimizden dolayı özellikle de altyapıya önem verdik. Bizim Çalışmalar ile ilgili ilk yola çıkışımız noktamız altyapı sorunları. Altyapı derken kastım internet şu anda OSB de çok sıkıntılı. Fiberoptik kablomuz yeterli değil. Eskiden çekilmiş ama bu konuda çok önemli sıkıntı vardı. OSB’nin üyelerinin yaşadığı bu sorun ile ilgili görüşmelerimi yaptım. Bir özel firma ile Artı Türk Telekom bünyesinde bu çalışmaya  proje hazırlatıyorum. Sağlıklı işleyen ve kopmayan Fiber Hızlı internet için alt yapının değişmesi ile alakalı yapılacak çalışmada hızlı internet direkt üyelerin kapısına kadar çekilecek. OSB üyelerimizin hızlı ve kesintisiz internet kullanmasını sağlayacak proje ile ilgili keşif çalışmasını başlattım. Bu kesintisin internet ilk önceliğim şeklinde konuştu.
 
“ELEKTRİK SORUNUNU EN KISA SÜREDE ÇÖZECEĞİZ”
“Yıllardan beri elektrikle ilgili ciddi sıkıntılarımız var. Bu sorunun üretim yapan bir sahada olmaması gerekiyor ve bu sorunu en kısa sürede çözeceğiz” diyen Ersoy, “OSB’ de elektrik üst hatlarının yer altına alınması ile alakalı çalışmada yapmak istiyoruz. Bu çalışmanın nasıl yapılacağı ile alakalı Yakın bölgemizde bulunan OSB’lerde buna benzer çalışmalar nasıl yapıldı bu konu ile ilgili bilgi topluyoruz. Önümüzdeki süreçte, bu arada OSB yönetimi olarak çok yeniyiz. Mali genel kurulumuz var. Ondan sonrada  2021'de de bu elektrik sorunu çözümü ve hatların yer altına alınması ile ilgili nereden bir destek alabilirim, Öncelikle Yani OSB’nin kendi parasıyla değil de projenin % 60 - %80’inin hibe olarak karşılandığı  Güney Marmara Kalkınma Ajansı hibesi ya da farklı destek  projelerinden faydalanmak olabilir bu projesi en kısa sürede yapmanın peşindeyiz. Elektrik sorunları ile ilgili projemizi Yatırımcılardan para alarak değil, hibe desteklerinden yararlanarak yapmanın peşindeyiz. Çünkü Çanakkale Organize Sanayi Yönetimi olarak çok büyük bütçelerimiz yok, bütçemiz belli “ dedi.
 
“ÇANAKKALE OSB’ DE YATIRIM YAPMAK İSTİYORLAR”
Başkan Ersoy açıklamasının devamında ‘Genişleme Alanı Projesi’ni anlatarak, şunları söyledi:  “Çanakkale Organize Sanayi bölgesi olarak en önemli projemiz Genişleme Alanı projesi. Çanakkale OSB’ ye şu an gelen bütün yatırımcılar İstanbullu. Trakya bölgesindeki OSB’lerin tamamında yer kalmadığı için yatırım yapmak isteyen iş adamlarının eli kolu bağlanmış durumda.  Ben Çanakkale OSB Yönetim Kurulu Başkanı Olarak ilk göreve geldiğim gün çalışan tüm arkadaşlarımıza öneride bulundum. Çanakkale çevremizdeki OSB’ ler ne yapıyor. Doluluk oranları nedir, yatırım yapma imkanı var mı, bunların araştırılması için öneride bulundum. Şu anda bize  yakın olan Balıkesir, Bandırma, Çorlu hattındaki OSB’lerden bir tanesinden bile dönüş olmadı yerimiz var diye. Bize yakın OSB’lerin tamamı dolu. Bu OSB’lerin dolu olması nedeni ile de yer bulamayan yatırımcılar buraya yani  Çanakkale OSB’sine, ki hemen bana ulaşan 2,3 başvuru var. Çanakkale OSB’ de yatırım yapmak istiyorlar. Bu arada Çanakkale tarihinin en büyük yatırımı olan Çanakkale 1915 Boğaz Köprüsü ile birlikte Çanakkale OSB’si çok ciddi bir ulaşım avantajı da kazanacak ve bu nedenle de Çanakkale OSB’ si yatırımcılar tarafından tercih edilecek. Biz Çanakkale Organize Sanayi Bölgesi olarak  2021-2022 yılına çok iyi hazırlamamız gerekiyor. Çünkü Çanakkale OSB’si artık kendini kanıtladı yönetim olarak bizlere düşen görev ise artık yatırım yapmak isteyen yatırımcının önünü açmak olmalı. Çanakkale OSB’ ye gelen ya da gelecek olan yatırımcıya destek olmalıyız. Yatırımcıya bu desteği verebilmek için Çanakkale OSB’nin alanının genişlemeye çok acil ihtiyacımız var, ve genişleme içinde Çanakkale OSB’nin projesi var. Şimdi buradan Karacaören’e doğru bir genişleme olamayacağına göre, çünkü bu alanda yine alt yapı kurmak inşa etmek zaten yapamayacağımız bir çalışma. Ancak mevcut OSB’nin avantajı olan genişleme imkanının çok rahat bir şekilde kullanma durumumuz var. Bu genişlemeyi çok hızlı bir şekilde yapabilir ve OSB’mizde çok büyük istihdam saplayacak olan yatırımcılara yeni yer açabiliriz. OSB’nin genişleyeceği alanda 74 yatırımcıya daha yer verme imkanına kavuşacağız.”
 
 
Ersoy, Kepez Limanı ile ilgili beklentileri olduklarını söyleyerek, “Bizim yatırımcı üretici ve ihracat yapan üretici olarak bizim bir an evvel Limana ulaşmamız gerekiyor. Liman bizim önceliğimiz. Liman konusunda yatırımcılarımızın önünü açabilirsek Çanakkale’ den  ihracatı çok iyi hızlandırabiliriz. Şu an OSB olarak yatırımcı olarak ihracat yapan üretici olarak en büyük sıkıntımız liman. Mesela bizim biliyorsun orman ürünleri ile ilgili burada Seba isimli bir firmamız var. Bu firmamız ihracat yapacak, örneğin Pelek dediğimiz ürünü yurtdışına ihraç edilecek ama Kepez limanı sıkıntı. Gemi bekletiliyor, gemi yükü limana indiremiyor. Çanakkale’ den Avrupa’ ya mal ihraç eden 4 ya da 5 tane firmamız var. Bu firmalar İstanbul’ dan konteyner getiriyor, yüklüyor buradan tekrar İstanbul’ a gönderiyor. Bu gibi durumlar, yarında Ezine Gıda OSB’si faaliyete geçerse  limanı yeterince kullanamamak OSB ve Çanakkale’ de ihracat yapan firmalar için çok büyük sıkıntı. Biz Kepez limanı yönetimini bu konuda  bilgilendireceğiz. Kepez limanını yatırımcıya açmamız gerekiyor. Yatırımcıların Kepez limanının ihtiyaçlarına uygun kullanamaması Çanakkale’ deki yatırımcının dünya ile rekabet gücünü azaltıyor. Çanakkale’ de ihracat yapan firmalar deniz yolunun kullanmaz ise nakliyeden dolayı ciddi bir maliyet ile karşı karşıya kalıyor ve buda dünya ile rekabet etmelerini çok zorlaştırıyor. Günümüzde Çanakkale’de üretim ürettiğini malı İstanbul’a göndererek ihraç etmek çok ciddi maliyetleri beraberinde getiriyor. Para artık çok değerli bir şey. Hızlı gelip hızlı gidebiliyor. Doğru projelerle yürümemiz gerekiyor. Dediğim gibi bizim Öncelikle Kepez  limana İhracatçı ve yatırımcı olarak gereksinimlerimiz doğrultusunda kullanmamız gerekiyor” şeklinde belirtti.
 
“SÜREKLİ BÜYÜYEN KEPEZ TARAFINA DA BİR KÜÇÜK SANAYİ YARATALIM”
Çanakkale Valisi İlhami Aktaş başkanlığında düzenlenen toplantıyla ilgili değerlendirmelerini de aktaran Ersoy, “Çanakkale Valimiz İlhami Aktaş  bu konuda bize bir öncülük yaptı. Bir toplantı düzenleyerek tarafları bir araya getirdi. Çanakkale Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan olmak üzere bütün kurum müdürleri  ile toplantıda konuşarak ve durumu masaya yatırarak mesafe kat ettik. Bizler OSB olarak Sanayi sitesi esnafına hizmet alanı yaratabiliyoruz. Peki bu hizmet alanını nasıl yaratıyoruz? Toplamda OSB olarak bizim şu anki mevcut genişleme alanımız bin 080 dönüm, yan parselide kamulaştırdığımızda toplam  1.850 dönüm gibi ciddi bir alana ulaşıyoruz. Biz bu alanın %10’unu  hizmet alanı olarak yaratabiliyoruz. Yani hiç sorgusuz, sualsiz işte kaynakçısı, lastikçisi gibi gibi Sanayi esnafına  %10 yani 185 dönümü hemen ayırabiliyoruz. Bu Çalışmayı yaptığımızda çok güzel bir proje olmuş oluyor. Hem Küçük Sanayi sitesi Çanakkale OSB ile hareket elmiş oluyor. Vali Aktaş başkanlığında düzenlenen  toplantıda şöyle bir fikirde çıktı; buraya mesela 185 dönüm tamamı verilir. Küçük Sanayi sitesinin OSB’ de iş yapabilecek belirli bir bölümü gelsin Türkiye’ nin en büyük nüfusuna sahip olan ve sürekli büyüyen Kepez tarafına da bir Küçük Sanayi yaratalım. Kepez’ de de bir alan bakalım. Niye Çünkü Kepez'den de bu bölgeye iş yaptırmak için gelmeye çalışılmasın. O bölgeye de bir proje uygulayalım. Sanayi sitesinin işyeri yükünü bölmüş olalım. Böyle de bir fikri ortaya çıktı. Bununla ilgili tabii ki öncelikle Çanakkale OSB olarak bizim genişleme alanına ulaşmamız gerekiyor” dedi.


Gülçin AKIN