Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Üniversite Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, koronavirüs salgınına ilişkin merak edilen konulara ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Özellikle yüz yüze eğitimde üçüncü aşamaya geçilmesiyle birlikte velileri ve öğretmenleri tedirgin eden duruma ilişkin Şener, okullarda nasıl hareket edilmesi konusunda bazı ayrıntılara dikkat çekti
 
Şener, 'Kış aylarında neden vakalar neden arttı?' sorularına, “Her ne kadar çok tartışılsa bile simülasyonlara göre virüs güneş ışığından olumsuz etkileniyor. 8-19 dk'da enfeksiyon yapma kapasitesini kayıp ediyor. MedicRes 2020'de Covid 19 oturumlarında konuştuk.  Virüs olasılıkla, kışın ve yazın farklı dinamikler ile yayılıyor. Yazın damlacık; Çünkü dış ortam ısısı, vücut ısısı yakın. Kışın aerosol; Çünkü dış ortam ısısı düşük, yoğunlaşma oluyor ve aerosol halinde havada kalıyor” açıklamasını getirdi.
 
Şu dönemde en çok akıllara takılan 'Okullarda yüz yüze eğitim başladı, şimdi ne yapmak lazım?' sorusuna ilişkin ise Şener, “Şüpheli semptomu olan çocuklar okula gönderilmemeli ve sınıfta kontrol edilmeli, gerekli ise ayırılmalı. Ateş, öksürük, burun akıntısı... Konuşma sesi ve diksiyon virüs saçılımını arttırıyor. Eğitimde öğrencilere sükut, hocalara düşük sesle konuşma dönemi başladı. Yüksek sesle konuşmak saçılımı 50 kat arttırıyor. Sınıflarda oturma düzeni seyrek olmalı, ders süresi 30dk'yı geçmemeli, aralarda sınıf havalandırılmalı, maske-mesafe-el hijyeni vazgeçilmezler. Teneffüslerde dönüşümlü planlanmalı, tüm öğrenciler aynı anda kantin gibi alanlara geçmemeli. Her türlü tören ve protokoller ertelenmeli. Örneğin; 24 kişilik sınıfta bir kişi enfekte ise yaklaşık 2 saatte 12 kişi enfekte oluyor. Ama havalandırma, seyrek oturma, ders süresini kısaltma ile bu kişi sayısı sadece bir oluyor!” ifadelerini kullandı.
 
“KAPALI ALANDA KLİMA İLE HAVA SİRKÜLASYONU TEHLİKELİ!”
Şener, kapalı alanda doğal havalandırmanın çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Klimalar out. Kapalı alanda, klima ile havalandırma yapılan bir restoranda bir kişi enfekte. Aynı alanda 4.5 metre mesafede kişiler enfekte oluyor. Sebep klima ile sirkülasyon... Kapalı alanda klima ile hava sirkülasyonu tehlikeli!” dedi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN