Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Üniversite Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, koronavirüs salgınının Çanakkale’de arttığını işaret eden paylaşımlarıyla dikkat çekti. Şener, “Çanakkale’de salgının başından daha kötü durumdayız” ve “Artık normal hayatınızı unutun, yaptığınız her şeyi ötelemeniz gereken bir döneme girdik”  ifadeleriyle kentte vaka sayısının arttığını gözler önüne sererek, tedbirlere dikkat edilmesi konusunda uyarılarını yineledi.
 
‘Covid 19 Günlükleri’ adı altında sosyal medya hesabından takipçilerini sık sık koronavirüsü (Covid-19) ile ilgili aydınlatan Prof. Dr. Alper Şener, “Çanakkale’de salgının başından daha kötü durumdayız” ifadelerini kullandı. Şener’in bu paylaşımı saniyeler içinde ilgi görürken, kentte vaka sayılarında çok fazla artış olduğu yönündeki yorumları da beraberinde getirdi. Türkiye gelenide koronavirüs vaka sayıları artmaya devam ederken Çanakkale’de de durumun aynı şekilde olduğunu Prof. Dr. Alper Şener’in bu sözleri ortaya koydu. Paylaşımın altına çok sayıda yorum geldi. Şener başka bir aktarımında ise; “Artık normal hayatınızı unutun, yaptığınız her şeyi ötelemeniz gereken bir döneme girdik” cümlesini kurdu.
 
“GÖZLEMLER VE BUNDAN SONRA OLACAKLAR”
Şener daha sonrasında gözlemler ve bundan sonra yapılacaklarla ilgili bilgilendirmesinde; “Sahada Sağlık Bakanlığı dışında bu işin ciddiyetine vakıf bir kamu kurumu yok bence, işin doğası da bu belki? Hekimler arasında da benzer durum söz konusu; acil, enfeksiyon, göğüs, anestezi dışında ki branşlar kendi kulvarında devam ediyor, etsinler diğer sağlık hizmetleri de devam etmeli. Yardımcı sağlık personelinin de (hemşire, teknisyen, tekniker, hasta bakıcı vb) nöbet ve nöbet çarkından çıkması imkansız görülüyor. İşte dananın kuyruğu burada kopacak. Yatak sayınız yeterli olsa bile burada hizmet verecek sağlık çalışanı sıkıntısı baş gösterecek. Çünkü bir cisim yaklaşıyor. Her şeyin bir kapasitesi var. Yatak sayısının, çalışanların, fazla mesainin. SOS’in anlamını bilmeyen yoktur. Bilmem anlatabildim mi.
 
“ŞİMDİ BİR DAHA DİKKATLİ OKUYUN”
Paylaşımlarını sürdüren Şener, “Bu virüsü aldığınız zaman %80 ihtimalle hafif atlatabilirsiniz. Hiç bir hastalığınız yok ve 40 yaş altında iseniz; ağır geçirenlerin oranı %20, ölüm oranı %4. Ağır geçirenlerin %50’sinde yoğun bakım ihtiyacı oluyor. Yani solunum cihazına bağlanıyorsunuz. Yoğun bakımdan çıkma ihtimaliniz %10... Hastalıkta kronikleşme ve sekel (Araz) tanımlandı. Ama oranı henüz bilinmiyor. En çok akciğer, kalp ve beyinde hasar bırakıyor. Hasta sayısı arttıkça hastanelerde yer ve size hizmet verecek sağlık personeli bulamayacaksınız; çünkü sağlık personeli de insan ve hastalanıp, ölüyor. Kendinizi koruyun, ülkenizi korur gibi, nasıl olsa geçireceğim diye düşünmeyin. Oldu da bitti maşallah gibi değil bu hastalık...” açıklamasında bulundu.
 
Gülçin AKIN