Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in ticari araçlar için geçerli olan düzenli araç muayene ücretlerinin düşürülmesi talebini açıklamasının ardından, Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir de konuyla alakalı bir açıklamada bulundu. Demir, “Pandemi sürecinden olumsuz etkilenen esnafın işleri sekteye uğradı. Başta kamyon, otobüs ve benzeri ticari araçlar olmak üzere tüm araçlarda muayene, belge ve sigorta giderlerinde indirime gidilmesi gerekiyor” diyerek zor durumda olan esnaftan ve beklentilerinden bahsetti.
 
Korona virüsü yüzünden zor dönemler geçiren esnaf için, muayene ücretlerinde, araç sigortalarında ve belgelerde indirime gidilmesini gerektiğini söyleyen Demir, “Yılbaşından sonra her şeye zam gelecek, bizim beklentimiz zam değil, indirim. Pandemi sürecinden olumsuz etkilenen esnafın işleri sekteye uğradı. Başta kamyon, otobüs ve benzeri ticari araçlar olmak üzere tüm araçlarda muayene, belge ve sigorta giderlerinde indirime gidilmesi gerekiyor” dedi.
 
YILLIK MUAYENE ÜCRETLERİ ÇOK YÜKSEK
Yıllık muayene ücretlerinin düşürülmesi gerektiği üzerinde de duran Demir, “Bir tır için araç muayene ücreti 900 lira, bunlarla ilgili indirim talebimizi dile getirdik. İşlem yapıldı mı? Hayır. Zaten bir araç testten geçene kadar araç sahibi bütün işlemlerini yaptırıyor. Rot balans, far, lastik, tırnak gibi. Teste tam anlamıyla gidiyor. O yüzden bu muayene boşuna verilen para gibi, o yüzden mutlaka indirime gidilmesi gerekiyor. Bu sadece ticari araçlar için değil, tüm araçlarda böyle olmalı. Her yıl olduğu gibi ticariler 1 yılda bir, özel araçlar ise 3 yılda bir teste giriyor, o yüzden bu ticarilere ağır geliyor. Bunun yanında K1 Belgesi kamyon başına, D4 Belgesi yolcu taşıma için olup, yüksek. 17 bin lira olan bu fiyat, yılbaşından sonra daha da zamlanacak. Biz bu belgelerde devir hakkı istedik. Zira kişi belge alırken 17 bin lira ödüyor, ama mesleği bırakınca devredemiyor. O yüzden devir hakkı da gerekli” dedi.
 
“SİGORTA ÜCRETLERİ MAKUL SEVİYELERE İNMELİ”
Araç sigortalarının, sahiplerini çok zorladığını aktaran Demir, “Araç sigortaları çok yüksek. Bir tır için sigorta 5-6 bin lira, çok pahalı, şoför esnafının beli bükülüyor. Ayrıca dediğim gibi sadece esnaf için değil, özel araçlar için de fiyatlar makul seviyelere indirilmeli” ifadelerini kullandı.
      
Sevi Gözay UĞURLU