Korona virüsü salgını veya soğuk havalar gibi hastalık riskinin yüksek olduğu önemlerde vatandaşlar, bağışıklıklarını güçlendirmek için doğal yöntemlere başvuruyorlar.
 
Sağlık Bakanlığı tarafından, hastalık riskinden korunma yöntemleri arasında yer alan bağışıklık güçlendirmenin öneminin anlatılmasının ardından vatandaşlar, bağışıklık güçlendirici besinleri araştırmaya girişti Aynalı Çarşı’daki aktar dükkânını işleten Kamuran Burcu, doğal bağışıklık güçlendirici ürünlere olan talebin, bu dönemde pik yaptığını aktardı. Hangi besinler, nasıl tüketilir gibi soruları da yanıtsız bırakmayan Burcu, özellikle propolis ve yeşil çayın mutlaka tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
 
Kamuran Burcu, “Genelde macun tarzı akciğerleri temizleyen çam kozalağı, sirkesi, pekmezi, reçeli olarak ürün çıkardılar. Bu sene bu ürünler çok sattı. Bronşit ve astım hastalarının doğal ürünlere daha fazla talep gösteriyorlar. Akciğerleri temizleyen ürünler veriyorum genelde. Adaçayı, özellikle keçiboynuzu ve ürünleri çok satılıyor, bronşit ve astıma iyi geldiği için tercih ediliyor. Bu sene daha fazla yoğunluk var, talep daha çok. İnsanlar doğal ve organik olmasını tercih ediyorlar, fabrikasyon istemiyorlar. Ama biz Tarım ve İl Müdürlüğü onaylı olmayan ürün satmıyoruz. Müşterinin talebine göre raflarımıza ürünleri koyuyoruz’’ dedi.
 
“ÖYLE ÇOK PARA VERMEYE GEREK YOK, ARILI ÜRÜNLER HER ZAMAN İYİDİR”
Çeşitli bağışıklık güçlendirici ürünlerin piyasada dolaştığını söyleyen esnaf Burcu, propolis veya zencefil gibi tek ürünler dışında hepsini içerenlerin de tüketicilere sunulmaya başlandığını aktararak, “Bu sene daha farklı ürünler çıkartıldı. Mesela bazı ürünler var; udi hindi tozu, kara zencefil, ekinezya, propolis hepsi bir üründe. Toplu halde bağışıklık güçlendirici ürünler var. Çocuklar için de ayrı ürünler mevcut. Tecrübelerime dayanarak ve benim tavsiyelerimi dikkate alan müşterilerimin ayrıca kendim de kullanıyorum, arılı ürünleri hiçbir zaman dolabımdan eksik etmiyorum. Propolis, polen ve iyi bir bal. Yani şekeri olmayan güzel bir bal tüketin. Zencefil, zerdeçal asla değişmeyen ürünlerimizdir. Onlarla evde güzel bir karışım yapılabilir. Öyle çok çok pahalı ürünleri almaya hiç gerek yok. Bunları eksik etmeyelim. Arılı ürünler her zaman iyidir’’ ifadelerini kullandı.
 
“VÜCUT KIŞA HAZIRLANIRKEN YORGUNLUK OLMASI NORMALDİR”
Propolisin nasıl kullanılması gerektiği hakkında önemli bilgiler veren Burcu, “Propolisi 1 kiloya 1 damla olarak veriyoruz. Örneğin, 70 kiloysanız 7 damla. Sabah aç karnına 1 kesme şekerin üzerine damlatıp onu öyle tüketiyorsunuz. Polenler de çekilerek çocuklar için sabahları süte 1 tatlı kaşığı konularak tüketilebilir. Bal zencefil zerdeçal karışımında sabah bir çay kaşığı akşam da yatmadan 1 çay kaşığı tüketilebilir. Doğal balı şeker hastaları bile kullanabilir aşırıya kaçmadığımız sürece. Biz balı bir tabak yesin demiyoruz. Bir küçük çay kaşığı kadar tüketilmeli.  Bunlar son derece faydalı ürünlerdir vücudu zinde tutar. Özellikle sonbahar da geldi sabah kalmada zorluk yaşarız, bir bitkinlik yorgunluk, halsizlik olur. Hepimizde var. Çünkü vücut kışa hazırlanıyor. Akşamdan bir çay kaşığı bu ballı karışımı; bal, zencefil, zerdeçal tüketirsek ya da pekmez, keçiboynuzu pekmezi… Yoğurdumuza da karıştırabiliriz. Bunları tüketmekte fayda var’’ dedi.
 
BU YAZ, NORMALDE KIŞIN TÜKETİLEN PEKMEZ VE BAL YOK SATMIŞ
Normalde keçiboynuzu pekmezinin yaz aylarında satmadığını ama korona virüsü pandemisi nedeniyle geçtiğimiz yaz tezgâhların boş kaldığını ekleyen Burcu,’’ Keçiboynuzu pekmezi çok çabuk tükeniyor. Hiçbir baharatçı yaz aylarında keçiboynuzu pekmezi satmaz, bal da satmayız ama bu yaz pekmez ve bal siparişi verdim Erzincan’a, Antalya’ya. Bu yaz hep onlar satıldı’’ diyerek vatandaşın ilgisinden bahsetti.
 
HER GÜN BİR FİNCAN YEŞİL ÇAY
Tüm bu besinlerin faydalı olduğunu ancak yeterli olmadığını da aktaran Burcu, “Sadece yemek tüketmek değil, sağlıklı düzenli uyuyalım. Egzersizlerimizi yapalım. Her gün bir fincan yeşil çay tüketelim bu vücudumuzdaki yağları eritir. Ben yeşil çayı da bu tüketilmesi gereken doğal ürünlerin arasında sayıyorum. Az ekmek yiyip, az hamur işi tüketelim. Egzersizlerimizi yapalım sağlıklı yaşayalım” diyerek yeşil çayın önemini de aktardı.
 
Sevi Gözay UĞURLU