Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesinde gerçekleştirilen çalışmaları paylaşan Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, pandemi döneminden şu an ilçede devam eden geliştirme çalışmaları ile ilgili birçok bilgi verdi. “Çardak için hayallerimiz çok ve bunları hayata geçirmek için çalışıyoruz” diyen Belediye Başkanı Semerci, altyapıyı da görev sürecinde tamamlayacağını duyurdu.
 
Çardak beldesinde koronavirüs ile mücadele kapsamında birçok çalışmanın yapıldığını belirten Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, 65 yaş ve üstü vatandaşlar için ihtiyaçların giderildiğini söyledi. Semerci, bu döneme dair yaptığı açıklamada, “Dört aylık zaman içerisinde gerçekten çok zorlu bir dönem geçirdik.  İlk etapta ilan edilen sokağa çıkma kısıtlamasında 65 yaş üstü vatandaşlarımız sokağa çıkamadılar. Bu gruptaki vatandaşlarımızın alışverişleri, yemek ihtiyaçları gibi ihtiyaçları belediye olarak karşıladık.  Özellikle 65 yaş üstü tek başına yaşayan vatandaşlarımız vardı. Belediye olarak bunlara sıcak yemek imkanlarını sunduk. Ayrıca hazırladığımız erzak kolilerini evlerine dağıttık.  Emekli maaşları olan vatandaşlarımızın maaşlarını çekerek teslim ettik.  Yardımsever ailelerimizden gelen kolileri de ihtiyaç sahiplerine dağıttık.  Bunların yanı sıra kapanan iş yerlerinde günübirlik geçinen vatandaşların ihtiyaçlarını karşıladık. Yine bu vatandaşlarımızın bakkallara olan borç defterlerini kapattık.  Bu süreçte parti gözetmeksizin hem AK Parti olsun hem MHP olsun bizim belediye meclisimizdeki arkadaşlar kendi traktörleri ile haftada iki kez bütün Çardak ilaçlanarak dezenfekte ettiler.  Bu koronavirüs sürecinde hiçbir parti ayrımı yapmadan el ele vererek bu zorlu süreci atlattık. Devam eden süreçte bize başvuran ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını hala gidermeye çalışıyoruz” dedi.
 
EBA MERKEZİ İLE İNTERNET SIKINTISI ÇÖZÜLECEK
Milli Eğitim Bakanlığının eğitim döneminin uzaktan devam edeceğini açıklamasının ardından EBA merkezi kurduklarını söyleyen Başkan Semerci, “Çardak Beldesinde uzaktan eğitim görme imkanı olmayan öğrencileri belediye meclis üyelerimiz tespit ettiler.  Biz de bu konuda ne yapabiliriz diye düşündük.  Bizim belediyemize ait İskele’de güzel bir yerimiz var.  Orası Eğitim Bilişim Ağı (EBA) için şu anda düzenleniyor.  Merkezin sadece son düzenlenmeleri kaldı. Bilgisayar konusunda bazı vatandaşların da bize desteği var. Hem Kütüphane hem EBA merkezi olarak düşündüğümüz için süren çalışmalar bir haftaya tamamlanacak. Çardak beldemizde internet erişiminde aksaklıklar var.  Altyapı yetersiz olduğu için Çardak’ta her yerde internet yok.  Onun için sıkıntıda olan öğrencilerimiz için EBA merkezimizi bir an önce faaliyete geçirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.  
 
“ÇİFTÇİMİZİN ÜRÜNÜ DEĞERLENECEK”
Semerci, en çok beklenen yatırımlardan birinin soğuk hava deposu slduğunu söyleyerek,  “Biz Belediyeyi devraldığımızda nerden başlayabiliriz diye bir ihtiyaç listesi yaptık. Hesap kitabımızı yaptık. Yaptığımız çalışmalar sonucunda ilk olarak bir buzhaneye ihtiyaç olduğunu tespit ettik.  Çardak halkının yüzde 70’i şu anda çiftçilik ile geçiniyor.  Bu nedenle soğuk hava deposunun ihtiyaç olduğu ortaya çıktı.  Bununla ilgili de hemen çalışmalara başladık ve soğuk hava deposunun kaba inşaatı bitti.  İçindeki işlemler de bitti sadece soğutulması bekleniyor. Soğuk hava depomuzun da inşallah ayın 25’ine kadar açılışını gerçekleştireceğiz.  Bizim Çardak’ta depomuz olmadığı için ihracata hiç malzeme gitmiyor. Ama yanı başımızda meyvecilikte başarılı olan Umurbey var, orada 4-5 tane soğuk hava deposu olduğu için bütün ihracatçılar oraya gidiyor çünkü ihracatçı önce topladığı meyveleri soğuk hava deposunda bekletiyor daha sonra yurt dışına gönderiyor. Bizde depo olmadığı için direkt İstanbul’a gönderiyoruz. Orda da ürünlerimiz gerçek değeri bulmuyor.  Yapacağımız soğuk hava deposu ile çiftçimizin ürünü değerlenecek” diye anlattı.
 
“ÜÇ SENE İÇERİSİNDE ALTYAPI ÇALIŞMALARIMIZI TAMAMLAYACAĞIZ”
Çardak’ın diğer bir sorunu ise altyapı olduğunu söyleyen Semerci, “Çardak’ın altyapısı baya eski. Bir oran yapmamız gerekirse 10’da 6’sı yapılmış. Göreve gelir gelmez altyapıya başladık ve şu anda 14 kilometreye yakın altyapı yaptık ve çalışmalarımız hala devam ediyor.  Hani altyapı için derler ya ‘Toprağa gömülen para’  derler. Ancak altyapı gerçekten bir sorun. Biz bazı mahalleleri gezdiğimiz zaman su kuyulara veriliyor ve bazıları patlıyor.  Bunu da bitirmeyi planlıyorum. Şu anda 4 kilometresi tamamlandı.  İnşallah üç sene içerisinde altyapı çalışmalarımızı tamamlayacağız. Çardak’ın geleceği için bizim bir iskelemiz var ve bu iskeleyi yeniden düzenlememiz lazım Çünkü bu feribot iskelesi Çardak için çok büyük bir gelir kaynağı.  Çardak belediyesinin büyük bir geliri buradan kaynaklanıyor. Yenilenmek için tadilat başlattık ve bu alan için belirlediğimiz tüm projelerin onayını bekliyoruz.   Yapacağımız projelerle iskelemizi daha bir modern hale getireceğiz.  Bu da bizim için çok önemli konulardan bir tanesi.  Bunun yanı sıra sahillerimizi insanların gezebileceği, oturabileceği bir şekilde genişletmek istiyoruz.  Çardak için hayallerimiz çok ve bunları hayata geçirmek için çalışıyoruz” şeklinde anlattı.  
 
“ÇARDAĞIN KURULUŞ SİMGESİ OLAN BU HAN BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Belediye Başkanı Semerci, Çardak’ın tarihi değerleri ile ilgili ise şunları söyledi: “Çardak 1460’larda kuruldu ve kurulurken de ilk olarak han, hamam bir de cami yapılmış.  Şu anda han ve cami ayakta. Ancak hamam zamanla yıkılmış ve bir şey kalmamış.  Biz göreve geldiğimiz ilk zamanda hanın çatısı kötü durumdaydı.  Yani bir yağmur yağdığı zaman handa ayak bileklerine kadar su doluyordu.  Çatıyı destekleyen halatlar çürümüştü.  Bu konuda bazı girişimlerde bulunduk ve sağ olsun bu girişimlerde Bülent Turan da bize yardımları oldu.  Konu ile ilgili Balıkesir Vakıflar Müdürlüğü ile irtibata geçtik.  Oradan gelen heyet hanı incelediler.  Bir ay sonra bir ekip geldi ve çatısına sonta yapıldı. Şu anda çok harika oldu.  Çardağın kuruluş simgesi olan bu han bizim için çok önemli.  İlk kurulduğu zamanlarda Çardak’a gelen misafirler burada kalıyordu.  Handa hayvan barınakları bile var.  Çardak tarihinde bu han panayır yeri, Pazar yeri olarak da kullanılmış. Biz de hanımızı hala kültürel faaliyetler için kullanıyoruz.  Çanakkale ve Marmara bölgesinde bu genişlikte bir han olduğunu tahmin etmiyorum. Bursa’da gördüm bir han ama o bile bizim hanımızın yarısı kadardı. Çardak çok turistik bir alan. En başında bizim Kum Adamız var.  Çardağın nüfusu 3 bin 500 yazın bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerimizle 15 bini buluyor.  Turizm olarak Haziran, Temmuz, Ağustos gibi aylarda nüfuzumuz yaklaşık 4 katına çıkıyor.  Biz de bu potansiyelin farkındayız ve bunun altyapısını harekete geçirmeye çalışıyoruz.  Örneğin beldemizde otel yoktu, geçtiğimiz günlerde bir otel açıldı.  Köprü ile beraber Çardak’ın Turizm Potansiyelinin artacağına inanıyorum.  Çünkü hareketlilik şimdiden başladı.  Çardak’ta eski bahçeli evler vardı ve şu anda hepsi satıldı. Şehir dışından Çardak’a gelenler buradaki evleri aldılar.”
 
Gülçin AKIN