Yaz aylarında vatandaşların hizmetine açılan Halkın Bakkalı, vatandaşların ilgisini çekmeye devam ediyor. SS. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Berkit, açıldığı günden bu yana taze ürünlerle ve uygun fiyatlarla müşterileri karşıladıklarını söyleyerek, proje hakkında bilgi verdi.
 
Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi bünyesinde hizmet veren ve Çanakkale’nin en uğrak yerlerinden olan Halk Bahçesi’nde bulunan ‘Halkın Bakkalı’ ÇAKOOP markalı ürünleri ile müşterilerini ağırlamaya devam ediyor.  
 
SS. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Berkit, “20 Temmuzda S.S. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi bünyesinde halkın bakkalı açıldı. Temel amaçlarından bir tanesi de üreticiyi ve tüketiciyi korumak. Çünkü bu ülkede üreticiler rahat etmezse tüketicilerin rahat etmesi imkansız. Üretime teşvik etmek ve en az aracılarla tüketicilere ulaşmaya çalışmak. Küçük bir proje. Sizin de gözlediğiniz gibi 25 metrekarelik bir alanda hizmet vermeye çalışıyoruz. Genel prensiplerimiz üreticilerin örgütlenmesine de katkı sunmak. Özellikle üretim kooperatiflerinin ürünlerini satmak. Mesela çayda Hopa çayı satıyoruz. Kooperatif olarak orasını bulabildik yine kendi bölgemizde Bayramiç Pıtıreli Kooperatifi’nin zeytinyağları var. Ayvalık Kooperatifi’nin temel gıda maddeleri var. Bergama Kooperatifi’nin zeytin ve zeytinyağı benzeri ürünleri var. Diğer manav grubu ürünleri de bir dönem Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nden temin ettik şimdi de direkt üreticiden alıp tüketiciye sunmaya çalışıyoruz. Çanakkale bilindiği gibi üretim kenti Türkiye’de 40 üründe ilk 10’a giriyor üretim biçimi açısından. Önümüzdeki günlerde hedefimiz büyükşehirlerde oluşabilecek tüketim merkezlerinde bu bölgeden fazla üretilen pazar sıkıntısı çekilen ürünlerin pazarlamasına katkı sunmak. Genel projemiz bu” ifadelerini kullandı.
 
“SÖZLEŞMELİ BAKLA DİKTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Sözleşmeli ürün diktirmek gibi projelerinin olduğunu söyleyen Berkit, “Mesela Çanakkale’nin baklası dünyada meşhur. Şu an zamanı değil ama bakla dikimi ile alakalı olarak, bizim gençliğimizde araç gerecin çok az olmasına rağmen yüzlerce kamyon Cuma pazarı sırasında bekletilip gemilere yükletilip yurt dışına gönderilirdi. Şu an onun yerli tohumunu tespit ettik onunla ilgili de önümüzdeki günlerde sözleşmeli bakla diktirmeyi hedefliyoruz. Bu arada kendi markamız olan ÇAKOOP markasını tescil ettirdik. Önce kendi yöremizin ürünlerini paketletip sonrasında Ege bölgesi ve Türkiye genelindeki bakliyat ürünlerini kendi markamızda paketleyip satmayı hedefliyoruz.  Bir ithal memleketiyiz. Her türlü tarım ürününü hoşumuza gitmemesine rağmen ithal alıyoruz. Kesinlikle biz ithal ürün satmıyoruz. Daha ileri bir söylem olarak bazı ürünleri bölgemizde bulmak çok zor, mesela mercimek Çanakkale ve Marmara bölgesinde yetişmesi çok zor İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde üretiliyor. O bölgeden bulup paketlemeyi hedefliyoruz. Karakılçık buğdayını Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü bölgede tohum bularak ekti. Önümüzdeki günlerde de onları satacağız” dedi.
 
“PAZARDAKİ FİYATLARLA BURADAKİ FİYATLAR BİRBİRİNE ÇOK YAKIN”
Berkit, ‘Halkın Bakkalı’nın çalışması ile ilgili şu bilgileri verdi: “Haftanın her günü açık. Bir tek Pazar günü kapalıyız. Sabah 9.00’da Halkın Bakkalı açılıyor akşam 18.30’a kadar hizmet vermeye çalışıyoruz. Pazardaki fiyatlarla buradaki fiyatlar birbirine çok yakın ama ucuzluk yok. Çünkü samimi olmak lazım örneğin bir pirinci büyük toplantıcılar 3 kamyon 5 kamyon alırsa biz 1 kamyon alıyoruz. O yüzden ülkemizdeki ticari söylem de ne kadar çok toptan olursa ıskonto oranları da o kadar çok oluyor. Ama bizde de kar marjı çok düşük. Biz sadece genel giderlerimizin karşılamak ve gelecekle ilgili yatırımlar yapmak istiyoruz. Zaman zaman burada kuyruklar olduğu oluyor. Manav bölümü düzenli gelirse diğer içerideki ürünlerde ona göre satılıyor. Yani onu temin etmekte güç oluyor. Çünkü direkt üreticiye ulaşmaya çalışıyoruz. Ayrıca bölgemizde üretilmeyen ürünleri satmayı düşünmüyoruz. Örneğin kışın Antalya’dan kırmızı domates getirip satmayacağız. Üreticide seçici olmaya çalışıyoruz. Üreticileri bulmaya çalışıyoruz ve direkt onlardan almaya çalışıyoruz. 2 günde 1 Çanakkale Belediyesinin ürünleri geliyordu. Domates, patlıcan, biber, bamya gibi şimdi haftanın 2 günü arayla domates geliyor Kumkale’den, diğer ürünleri de pazardan üreticilerden temin etmeye çalışıyoruz.”
 
“KÜÇÜK ESNAFA RAKİP GİBİ GÖRÜNSEK DE HAYIR DEĞİLİZ”
“Üretici olmak için kırsal kesimde yaşamak lazım veya bu bölgede yaşayıp da köyde arazisi olması lazım. Yasa gereği de üretici olduğunu belgelendirmesi lazım” diyen berkit, “Bizim Çanakkale ilimiz tarım alanlarına çok yakın olduğu için çoğu üretici Çanakkale’de yaşıyor. Onların fazla ürettikleri ürünleri getiriyoruz. Küçük üreticilere çağrımız şudur; bizim marketimiz eğer kendileri üretiyorsa tüm üreticilere açıktır. Biz her ne kadar küçük esnafa rakip gibi görünsek de hayır değiliz. Nedeni de şu; biz kendi markamızla küçük esnafa da dayanışma içinde olmak için baklagillerden olmak üzere ürün verebiliriz. Önümüzdeki günlerde de onunla ilgili de çalışmalarımız olacak” diye anlattı.
 
Gülçin AKIN