Çanakkale’de okul öncesi eğitim alamayan çocukların, özellikle zihinsel ve sosyal gelişimlerini destekleyici yönde eğitim almalarını sağlamak ve aileleri eğitim sürecine dahil ederek desteklemeyi amaçlayan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) bünyesinde bulunan Çaba Çok Amaçlı Erken Çocukluk Eğitimi Merkezi (ÇABAÇAM) kapılarını miniklere açtı.
 
Pandemiden ötürü bu sene online eğitim ile başlayan 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı, daha sonra anasınıfı ve 1.sınıf öğrencilerinin yüz yüze eğitime başlaması ile ÇABAÇAM’da kapılarını öğrencilerine açma kararı aldı. ÇABA Derneği’nin katkılarıyla ihtiyaç sahibi çocuklara tablet ve internet sağlayan ÇABAÇAM, eğitimlerini haftada iki gün iki farklı grup şeklinde gerçekleştirmenin yanı sıra, uzaktan eğitim ile de destekleyecek.
 
ÇABAÇAM’da ilk kez eğitime başlayan minikler, oryantasyon haftasında kısa bir süre için okula gelerek öğretmenleri ile tanıştı. Açık havada gerçekleştirilen etkinlikte, çocuklara sosyal mesafelerini koruyacak şekilde oyunlar oynatıldı ve dergi hediyesinde bulunuldu.
 
Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı’nda Öğretim Üyesi olan ve ÇABAÇAM’ın Proje Koordinatörlüğü’nü yürüten Prof. Dr. Ebru Aktan Acar, ilk önce kararsız kalsalar bile sonradan başlama kararı aldıklarını çünkü eğitim çok önemli bir şart olduğunu söyledi. Bir süredir programlama yaparak, yeni bir sistem oluşturduklarını anlatan Acar, eğitimlerin haftanın belli günlerinde yüz yüze olacağını ve diğer zamanlarda online olarak uzaktan eğitim şeklinde geçeceğini dile getirdi.
 
“İKİ GRUP ŞEKLİNDE AYARLADIK”
Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Ebru Aktan Acar, “ÇABAÇAM’ın kapılarını, 12.kez ailelere, çocuklara açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu hafta oryantasyon haftası. Her gün 09.00-10.00 saatleri arasında çocuklar gelecek. İki grup şeklinde ayarladık. 4-5 yaş grubumuz ve 5-6 yaş grupları şeklinde ayırdık. Diğer grubumuz da Salı günü gelecek. Çarşamba günleri okulumuz temizlenecek. Dezenfekte edilmesi, temizlik yapılması ve toplantılara ayırdık. Pazartesi- Perşembe 4-5 yaş grubumuz, Salı- Cuma ise 5-6 yaş grubumuz gelecek” bilgisini verdi.
 
SIĞINMACI AİLELERİN ÇOCUKLARI EĞİTİMLERİNİ ALABİLİYOR
“Grupların gelmediği günlerde ise, uzaktan erişim ile eğitimleri gerçekleşecek. ÇABA Derneğimizin sağladığı tabletler var, onlar gelecek” diyen Acar, “Ailelerimizin bir kısmına da internet desteği sağladık. Biz, desteklenmesi gereken gruplarla çalışıyoruz. Bu yıl bu 22 çocuğumuzun 7 tanesi geçici olarak korunma altında olan, sığınmacı ailelerin çocukları. Oldukça kalabalığız. 4 farklı dil aslında. Kongolu bir çocuğumuz İngilizce, Suriyeli bir ailemizin iki çocuğu Arapça, İran’dan gelen bir çocuğumuz ise Farsça konuşuyor. Diğer çocuklarımız Türkçe konuşuyor ama hepsinin ortak dil olan çocuk dilini konuşarak anlaşıyorlar ve bu şekilde Türkçe’yi öğreniyorlar” dedi.
 
“AİLE EĞİTİMLERİMİZE BAŞLAYACAĞIZ”
Prof. Dr. Acar, “Yakın zamanda sistemi oturtturduktan sonra aile eğitimlerimize başlayacağız. Eğitimlerimizin hepsi uzaktan olacak. Sağladığımız tabletlerle birlikte ailelerimizle ‘Aile Çemberi’ adını verdiğimiz etkinlikleri düzenleyeceğiz. Bu buluşmada, sohbet, psikolojik destek sağlanmasının yanı sıra eğitimler de verilecek” ifadelerini kullandı.
 
ÖĞRETMEN ADAYLARI TÜRKİYE’NİN ÇEŞİTLİ ŞEHİRLERİNDEN ONLİNE DERSLERE BAĞLANACAK
Eğitmen adaylarının eğitimini de içine alan bir formatı benimseyen ÇABAÇAM’ın bu dönem online eğitim yapılmasından ötürü, öğrencilerin gelmemesinden dolayı çok az öğretmen adayı bulunuyor. Acar, konuyla ilgili olarak, “Bu yıl biraz hüzünlüyüz çünkü öğretmen adaylarımız çok az. O yüzden bu sene ÇABAÇAM’da 3 sene bizimle çalışan, mezun olan Deniz öğretmenimiz ana öğretmenimiz bizimle birlikte. ÇABAÇAM modelinde en önemlisi öğretmeni desteklemek, güçlendirmek. Bu aşamada maalesef öğretmen adaylarımız yoklar. İkinci dönem umarım yüz yüze eğitime geçeriz. Fakat öğretmen adaylarımız uzaktan online olarak destek olacaklar. İki tane PDR’den mezun arkadaşlarımız var; Elif ve Mehmet bizlerle beraber olacak. Sema arkadaşımız ise koordinasyona devam edecek. En önemli noktalarından birisi ise Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden online derslere bağlanacak arkadaşlarımızın olması. Birkaç branş eğitimi yapacağız. İngilizce ve fen üzerine dersler yapacağız” şeklinde belirtti.
 
“İNŞALLAH İKİNCİ DÖNEM AİLELERİMİZE VE ÖĞRETMEN ADAYLARIMIZA KAVUŞURUZ”
Acar, son olarak şunları söyledi: “Ailelerimizi normalde formatta içeriye alıyorduk, hep birlikte oluyorduk. Ama bu dönem maalesef aileleri içeri kabul edemeyeceğiz ama çocukların kahvaltılarını biz vereceğiz. Kahvaltılarını yapacaklar ve arkasından etkinliklere devam edecekler. Umarım hepimiz için sağlıklı ve verimli bir dönem olur. Hepimiz için güzel günler gelir ve inşallah ikinci dönem öğretmen adaylarımıza kavuşuruz. Ailelerimizi içeriğe alırız. Aile eğitimlerimiz, ÇABAÇAM sohbetlerimiz çok değerli, umarım onları da yakın zamanda tekrar yaparız. Şu an ancak uzaktan erişimle yapıyoruz ki, bir akademisyen olarak çok da sağlıklı olduğuna inanmayanlardanım. Ama tabi ki önce sağlık ve bir şekilde el birliği ile bunu yürütmeliyiz.”
 
Prof. Dr. Ebru Aktan Acar, verdiği desteklerden ötürü ÇABA Derneğine, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne, Kepez Belediyesi’ne ve Yalova Restoran’a teşekkürlerini de iletti.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN