2020 yılında Bayramiç Barajı’nın ancak yüzde 60 kapasitesinde dolduğunu söyleyen Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, yetkilileri uyardı; “Acil planlama yapmalıyız.”
 
Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, yaptığı açıklamada yazın çok sıcak geçmesi sebebiyle Bayramiç Barajı’nın ancak yüzde 60-yüzde 65’inin dolduğunu söyledi. Pehlivan yaptığı açıklamada, “Dünyada ve ülkemizde,Covid19’dan dolayı artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” diyerek yaptığı açıklamada, “2020 yılı bizi çok üzdü. İşte bu sebepten dolayı 2021 yılına sulama konusunda temkinli planlamalı gitmeliyiz. En önemlisi sulama konularında ezber üzerinde değil de, tüm kurumlar koordineli şekilde çalışmalarımıza devam etmeliyiz. Bölgemiz Bayramiç meyve, sebze ve hayvancılığın yoğun oldu bir bölgedir. Meyveciler ve hayvancılar girdi maliyetleri ile sorun yaşarken birde su ile ilgili sorun yaşamaya devam etmeye başladı. Tabii bunda yılın çok kurak geçmesi de bu durumda etkili olmuştur” ifadelerini kullandı.  
 
“120 GÜN ÜZERİNDE SU İSTEYEN TÜRLER EKİLMEMELİDİR”
“Çeltik ekiminin suyun durumuna göre minimum seviye çekilmeli, hatta suyun durumuna göre ekip durdurulmalıdır” diyen Pehlivan, “Ekilecek ise bile 120 günlük su isteyen türler dikilmeli 120 gün üzerinde su isteyen türler ekilmemelidir. Yoksa buradaki meyveci hayvancı telafisi olmayacak durumda kalır. Bunun vebalini ne ben ne bir başkası veremez. Meyve canlı kurur. Hayvan yem bulamaz. Burada süt verimi et verimi düşer. Çok dikkatli ve özenli olmalıyız. Su çok önemli” şeklinde konuştu.
 
“2021 YILI ÜRETİM SEZONUNDA SUYUN PROGRAMINI DAHA ÖZENLİ HEP YAPMALIYIZ”
Başkan Pehlivan, 2021 yılı için kesinlikle önlemler alınması gerektiğini söyleyerek şunları belirtti: “Çeltik Komisyonuna odamız davet edilmeli hatta kurula eklenmelidir. Çünkü biz de çeltik ekibi yapılmadığı için komisyona girmiyoruz. Ancak su ile ilgili komisyon olduğu için bizde barajın başında olduğumuz için bilgi sahibi olmalıyız. Daha sonra haberimiz yok diyoruz. Onun için hep beraber suyu planlamalıyız. Saha dışı ekiplerin önüne çekilmelidir. Üretici Su Birliği ile görüşmeli ona göre ekip yapmalıdır. Su verilmeyecek yere ekip dikim yaparsa ilk önce oranın suyu kesilir. Sonra üretici mağdur olur. Dikkatli olmalıyız. 2021 yılı üretim sezonunda suyun programını geçmiş yıllara göre daha özenli hep beraber yapmalıyız. Şayet bu programı özenli yapmaz isek telafisi olmayan sorunlar oluşur. Ne üretici mutlu olur. Ne yönetici huzurlu olur. Ülkemizdeki kuraklık verileri hesaplanarak plan yapılmalı. Ayrıca plan yapılırken barajda su oranı yüksek ise tabi su da boşa gitmemelidir. Üreticilerimize ayrıca gerekli bilgi bilgilendirme Sulama Birlikleri tarafından yapılmaktadır. Gelen mesajların dikkate alınması gerekir.”
 
Gülçin AKIN