Aile işletmelerinin hayvancılık faaliyetlerini büyütmek ve hayvancılığa devam eden işletmelere destek olmak amacıyla Çanakkale ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Denizbank arasında amacıyla 'Çanakkale'de Küçükbaş Aile İşletmeleri Geliştiriliyor Projesi’ imza töreni düzenlendi.
 
Çanakkale ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, üreticilerin hayvancılık faaliyetlerini büyütmek ve hayvancılığa devam eden işletmelere desteklemek için hayata geçirdiği 'Çanakkale'de Küçükbaş Aile İşletmeleri Geliştiriliyor Projesi’ kapsamında Denizbank ile imzaladığı sözleşmede, birçok kredi imkanı hayata geçti. Proje kapsamında, 50 adete kadar küçük baş hayvan alımında kredi imkanı,  özel yem kredisi olan çiftçilerin Üretici Kart'la yem alışverişlerinde sıfır faiz ile 6 aya varan vade olanağı sağlanırken ayrıca belli niteliklere haiz hayvan atımında uygun faiz oranı ve 36 ay vade avantajı bulunacak. Denizbank ile protokol imzalayan Çanakkale ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği bu proje ile Çanakkaleli hayvan üreticilerine destek olarak, yerel kalkınmaya fayda sağlayacak.
 
Projenin imza töreni ise dün Denizbank Tekirdağ Bölge Müdürü Ahmet Çelik’in katılımı ile gerçekleşti. Törene Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doç. Dr. A. Ferhan Savran, Başkan Yardımcısı İlhan Ulus, Denizbank Tarım Bankacılığı Bölge Satış Müdürü Mehmet Kel, Çanakkale Şube Müdürü Mümtaz Dönmez katıldı. Denizbank Tekirdağ Bölge Müdürü Ahmet Çelik, yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin hangi şehir, hangi bölgede olursa olsun Küçük aile işletmelerinin varlığını korumak ve onların karlarını arttıracak yatırımları teşvik etme, onlara yol göstermek öncelik olarak bizim vatandaşlık görevimiz.  Siz Çanakkale İli Damızlık Koyun keçi Yetiştiriciler Birliği olarak zaten yapıyorsunuz. Biz de Banka olarak bunu kendimize görev edinmiş bir kurumuz ve Türkiye’nin her yerinde bu işi yapmaya çalışıyoruz.  Küçük Aile Şirketlerine bu desteği vermek için bize verdiğiniz fırsat için teşekkür ediyoruz.  Bu sözleşmenin Küçük Aile İşletmelerimizin hayvan tesisatı kurmak uğruna verdikleri bu mücadeleye umarım biz de destek olmuşuzdur” diye konuştu.
 
“ÜRETİCİMİZİN SIRTINDAKİ YÜKÜ BİR NEBZE OMUZLAYABİLMEK EN BÜYÜK HEDEFİMİZ”
Çelik, “17 yıldır gönül verdiğimiz tarım sektöründe çiftçilerimizle aramızdaki ilişkiyi her zaman bankacı müşteri ilişkisinden öteye taşımayı amaçladık. Ülkemizde tohum ekilen, hayvancılık yapılan, pulluk değen her parselde emek veren çiftçilerimize, ulaşabilecekleri en iyi hizmeti sunmak için çalışıyoruz. Bu doğrultuda Çanakkale ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'miz ile ‘Çanakkale'de Küçükbaş Aile İşletmeleri Geliştiriliyor Projesi'ni hayata geçirmekten mutluluk duyuyoruz. Özellikle küresel salgın döneminde önemi bir kez daha ortaya çıkan tarım sektörüne katkı sağlayarak üreticimizin sırtındaki yükü bir nebze omuzlayabilmek en büyük hedefimiz" ifadelerini kullandı.
 
“DOĞAMIZ KÜÇÜKBAŞ YETİŞTİRMEK İÇİN UYGUN”
Çanakkale İli Damızlık Koyun keçi Yetiştiriciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ahmet Ferhan Savran ise proje hakkında bilgi verdi. Savran, “Küçük Aile İşletmeleri bulunan üreticilerimize finansal katkıda bulunmak amacı ile Çanakkale'de Küçükbaş Aile İşletmeleri Geliştiriliyor Projemiz var.  30 baş altındaki hayvan üreticileri için hem besin hem de hayvan alımı açısından bir destek projesi bu.  Küçük işletmeli üreticilerimizi de belli bir noktaya getirmek amacı ile çok fazla kefilliği olmadan, sadece bizim birliğimizin üyesi olma nezdinde böyle bir projemiz var. Daha Önce de biz Denizbank ile benzer projeler gerçekleştirmiştik.  Her zaman söylediğimiz gibi, eğer ülkemizin bir et açığı varsa, et açığından öte Avrupa ile rekabet edeceğimiz bir hayvan türü varsa küçükbaşla başlıyor çünkü fauna ve floramız yani doğamız küçükbaş yetiştirmek için uygun. Türkiye’de özellikle artık birçok şehirde sıkıntı çekilen yerde insanların köye tekrar çekebilmek için bu sözleşmenin yol olacağın kanaatindeyim.  İnşallah bu sözleşme tekerin dönmesi için bir ivme olur. İnşallah Bu sözleşme ile küçük aile işletmeleri de hem işlerini hem de sermayelerini genişletir”  diye konuştu.  
 
Gülçin AKIN