Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi tarafından hazırlanan Çanakkale’de tarımsal yapı, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Raporu, düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. Toplantıda konuşma yapan Şube Başkanı Hicri Nalbant’ın, bu raporun hazırlanmasının nedeni hakkında, “Geçmişe dönük 19 yıllık tarımsal veriler kamucu ve akademik yaklaşımlarla sektörün tüm paydaşları için yararlı ve yönlendirici olması amacıyla hazırlanmıştır” ifadelerini kullandı.
 
Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası çalışma ofisinde gerçekleştirilen toplantıya Belediye Başkanvekili Rebiye Turan Ünüvar, Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık ve şube üyeleri katılım sağladı. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant, yaptığı açıklamada, “Çanakkale, coğrafi imkanları,  zengin bitkisel ve hayvansal üretim çeşitliliği açısından önemli bir kenttir. İstanbul ve diğer büyükşehirlere arzını sağladığı önemli tarımsal ürünlerin çeşitliği ve tarımsal istihdam oranının yüzde 35 olması sebebiyle de Çanakkale bir tarım kentidir. Geniş, verimli orman ekosistemleri, doğal, tarihsel ve kültürel zenginlikleri, jeotermal kaynakları, eko-turizm ve sağlık turizmi potansiyeli yüksektir. Diğer yandan, yüzde 80’i Çanakkale sınırları içerisinde yer alan Kazdağları, Marmara ile Ege Bölgesi’ni ayırırken yaklaşık 80 endemik ve nadir bitki türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Öte yandan Kazdağları; tarımsal sulama ve içme suyu bakımından kentin temel kaynağı konumundadır. Çanakkale, antik kentleri ve Kazdağları gibi mitolojiye konu olan değerleri ile antik dönemlerden günümüze önemli bir tarım, turizm, kültür ve bilim kentidir” ifadelerini kullandı.
 
Tarım verilerinin yorumlandığı bu raporun, tarımın, kentin sosyo-politik sorunları üzerine etkisini kapsadığını söyleyen Nalbant, “Geçmişe dönük 19 yıllık tarımsal veriler kamucu ve akademik yaklaşımlarla sektörün tüm paydaşları için yararlı ve yönlendirici olması amacıyla hazırlanmıştır. Raporun yeni dönemlerde yeni verilerle güncellenerek yenilenmesi amacıyla çalışacağımızı yönetim olarak beyan etmekteyiz. Bu raporda çevre etki değerlendirmesi yapılmış Türkiye tarımı sorunları üzerine genel olarak değerlendirilmiştir. Raporda bitkisel ve hayvansal faaliyetlerin yanı sıra tarımsal amaçlı enerji ve doğal kaynakların kullanımına ilişkin sorunlarda değerlendirilmiştir. Raporda iklim değişikliğinin orman yangınlarının kuraklık ve fırtınaların, tarıma etkileri de değerlendirilmiştir. Çanakkale boğaz köprüsünün tarıma etkileri de bu raporda değerlendirilmiştir. Çanakkale yöresinde kurulan ve kurulmaya çalışılan fosil yakıtlı santrallar ve yüksek gerilim hatlarının tarıma etkileri de irdelenmiştir. Yine metalik madenciliğin ormanlara, su kaynaklarına, meralara, tarım alanlarına etkileri değerlendirilmiştir. Mevsimlik tarım işçilerine de ayrıca yer verilmiştir. Yine tarımsal kooperatiflerde bu raporda yer almıştır. Çanakkale tarımının sorunları ve çözüm önerileri özet olarak sunulmuştur” dedi.
 
“Raporun hazırlanmasında İMC (imece) yöntemi kullanılmıştır” diyen Nalbant, “Rapora katkı sunan meslektaş ve akademisyen hocalarımız gönüllülük esasına göre hiçbir maddi kazanç gözetmeden rapora katkı sağlamıştır. Bu emeğin değeri karşılığı olmadığı için raporumuz para ile satılmamaktadır.
Buradan Çanakkale Tarım Orman İl Müdürlüğüne ve değerli personellerine katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Çanakkale belediyesi raporun basımını üstlenerek tarımın tüm paydaşlarına değerli katkı sağlamıştır, teşekkür ediyoruz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
 
Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay da kısa bir açıklamada bulunarak, “Daha önce hazırladığımız bir durum raporu vardı. Aslında bu durum raporunun bir bölümü de tarım raporunun içerisinde yer aldı. Böylelikle tarım raporunu yenilemiş ve geliştirmiş olduk. Çanakkale'nin bir tarımsal üretim şehri olduğunu düşündüğümüzde, buradaki ürünlerin hem üretim hem de pazarlanması noktasında kooperatifçiliği ve kooperatifleşme süreçleri ile ilgili bölümleri de eklemiş olduk” diye konuştu.

Gizem Tuğçe BAYHAN