Kilitbahir’de ziyaretçilerine kapılarını açan İş Geliştirme Merkezi (İGEME)  Kültür ve Bilgi Evi’nde bulunan nostaljik eşyalar büyük ilgi görüyor. Zümrüt Yıldız ve eşinin uzun zamandır hayalini kurduğu Kültür ve Bilgi Evi’nde 70’li yıllardan kalma birçok eşya sergileniyor.
 
1900’lü yıllardan önce inşa edilmiş, 1920’lerde medrese, karakol binası olarak kullanılmış, sivil mimari örneği olan tescilli konak, Zümrüt Yıldız ve eşinin emekleri ile Kültür ve Bilgi Evi’ne dönüştü. Kısa zaman önce kapılarını ziyaretçilere açan İş Geliştirme Merkezi  (İGEME)  Kültür ve Bilgi Evi’nde vatandaşlar 70 yıllara ait dönemlere ait kıyafet, tarım aletleri ve günlük hayatta kullanılan eşyaları inceleme fırsatı yakalıyor.
 
Uzun zamandır böyle bir hayalleri olduğunu söyleyen İGEME Kültür ve Bilgi Evi’nin sahibi Zümrüt Yıldız, “Uzun yıllar eşimle birlikte İstanbul’da yaşadık. Eşim kaptanlık yaptı ben de Miço oldum. Eşim devlet memuru olup Çanakkale’ye atanınca Kilitbahir Köyü’ne yerleştik.  Bir kültür evi açmak her zaman hayalimizde vardı. Kilitbahir bizim için imkân oldu.  Gelecek nesle topluma faydalı işler konusunda sürekli arayış içerisinde idik. Kırklareli’nde, Ertuğrul Köyü’nde bir Fatma Teyze var. O kendi evini kültür evine çevirmiş. Evinin odalarında geleneksel tarihi kıyafetler, eşyalar ile müzeye çevirmiş. Çevre illerden yurt dışından getirenler de olmuş. Ben de Fatma Teyze’ye katkı sağlamak istedim.  Hem geleneği birlikte yaşatmak, hem onun adını duyurmak için birlikte hareket ettik bize destek oldu. Bu odalarda gördüğünüz tüm tarihi kıyafetler, tahta sandıklar, daktilolar,  köy enstitülerinden kalma kitaplar ne gördü iseniz Fatma Teyze’nin bize hediyesidir. Köy halkından tablolar, kanaviçeler getiren oldu, duyuldukça herkes eski eşyalarını bize getirir oldu” ifadelerini kullandı.
 
“ANAOKULLARI KÜLTÜR EVİMİZE GELEBİLİRLER”
Yıldız, “Bir de sınıfımız var ve asıl amacımız bu sınıfta verilecek eğitimler. Bir taraftan kültürel değerlerimize sahip çıkarak bir taraftan da gençlere ve çocuklara yol belirtmek amacımız. Biz bu sınıfta firmalar ile anlaşarak firmaların reklamını yaparak, gençlere, öğrencilere eğitim vermek, mesleklerin eğitim çalışmalarını düzenlemek. Bu sınıfta çocuklara masallar anlatmak istiyoruz. Anaokulları kültür evimize gelebilirler. Okul gezilerinden öğrenciler hem burada dinlenip hem de sergi odalarımızı gezebilir, sınıfımızda çalışma yapabilirler. Sınıf kullanımı için ücret talep etmiyoruz. Kafe alanımızda eskiden oynadığımız masa oyunlarımız, çivili futbol tahtamız, kara tahtamız var.  Eceabat’tan bir anaokulumuzu ağırladık, burada kahvaltı ettiler, oyunlar oynadılar” dedi.
 
“AYTES İSİMLİ BİR KAHRAMAN DA YARATTIK”
“Biz ayrıca anasınıfı öğrencileri için Aytes isimli bir kahraman da yarattık” diyen Yıldız, “Seslendirmesini de yaptık. Burada Piri Reis’in çocukluk maceralarını anlatıyoruz. Aytes’i biz yarattık, patentini aldık. Bu bir çizgi roman olacak. Aytes Osmanlıca’da yardım eden kuş anlamında. Bunun video klibini de hazırladık. Gelen çocuklara bunun sunumunu da yapıyoruz. Biz her türlü desteğe ve kurum ve kuruluşların farkındalık çalışmalarına açığız” bilgisini verdi.
 
Sevi Gözay UĞURLU