Çanakkale Savaşları sırasında batırılan savaş gemisi olan H.M.S. Majestic zırhlısında dalış turizmi için başlatılan çalışmalar devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK Marmara Araştırma gemisinin yapmış olduğu çalışmaya katılan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Majestic zırhlısının dünyanın en önemli dalış destinasyonlarından biri olacağını söyleyerek, dalış camiasının Çanakkale’nin dalışa açılacağı günü beklediğini vurguladı.
 
Çanakkale Valiliği ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın desteklediği Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın projesi olan H.M.S. Majestic’te TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi tarafından yapılan araştırmalar ve çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.
 
Geçtiğimiz günlerde batığın olduğu böyleye gelen TÜBİTAK Marmara Araştırma gemisinin çalışmasına, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Tahsin Saruhan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Şahin Özen, Güney Marmara Kalkınma Ajansı İl Temsilcisi Recai Başaran katıldı.
 
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “Çanakkale Savaşları’ndan ve öncesinden kalan batıklar, denizin altında ziyaretçilerini bekliyordu bugüne kadar fakat dalış kapsamına alınmamıştı. Biz de böyle bir girişimde bulunduk. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, valiliğimiz, milletvekillerimiz, herkes destekledi ve Çanakkale çok önemli bir dalış merkezi olma yolunda ilerliyor. Bununla alakalı olarak TÜBİTAK ve üniversite ile işbirliği yapıyoruz. Sualtı Federasyonu ile de işbirliği içindeyiz” diye belirtti.
 
“ÇOK TALEP EDİLEN BİR GEMİYDİ”
“En son yine TÜBİTAK gemisi çalışmalarını yapmak üzere geldi ve ilk olarak Majestic gemisine dalış gerçekleştirdik” diyen Kaşdemir, “Bu Majestic gemisi ise bizim batırdığımız İngilizlere ait gemi. Çok talep edilen bir gemiydi. Ben de alan başkanı olarak, diğer dalgıçlarla beraber daldım ve Majestic zırhlısını görmüş oldum. Umut ediyorum ki dünyanın en önemli dalış destinasyonlarından biri olacak çünkü dalış camiası burayı bekliyor. Pandemi sürecinden önce Almanya’da dünyanın en büyük dalış fuarına gittiğimizde, orada gördük ki dalış camiası Çanakkale’nin dalışa açılacağı günü bekliyor. Büyük bir beklenti var. Biz hem Çanakkale hem Türkiye turizminin geleceğine ve tanıtımına büyük bir katkı yapacağını düşünüyoruz” dedi.
 
“BAHAR MEVSİMİ İLE BERABER DALIŞ YAPILMAYA BAŞLANMIŞ OLACAK”
Kaşdemir, çalışmalarda sona yaklaşıldığını vurgulayarak, “Bir aksilik olmazsa, önümüzdeki sezon bahar mevsimi ile beraber dalış yapılmaya başlanmış olacak. Tarihi Alan Başkanlığı olarak da biz de bunu koordine edeceğiz. Bizim gözetimimizde ve denetimimizde olacak. Çok kısa bir süre sonra dünyanın en önemli dalış merkezlerinden bir tanesi Çanakkale’de olmuş olacak” şeklinde konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN