Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, bu karardan ötürü mutlu olduklarını söyleyerek, “Müzekart sahibi herkes, Tarihi Alan’a daha kolay, daha imkanı genişlemiş olarak gelecek” ifadelerini kullandı.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kararı ile Gelibolu Tarihî Alanı'nda bugüne kadar yalnızca biletli olarak ziyaret edilebilen Kilitbahir Kalesi,  Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Namazgâh Tabyası ve Hamidiye Tabyası müzeleri Müzekart kapsamına alındığı açıklandı.
 
Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, alınan bu kararı isabetli bulduğunu belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Türkiye’deki tüm müzeler Müzekart kapsamındaydı fakat Tarihi Alan Başkanlığındaki ziyaret edilen ücretli müze yerleri Müzekart kapsamı dışındaydı. Tarihi Alan’daki müzelerin de diğer müzeler gibi Müzekart kapsamına alınmasının doğru olacağı kanaati hakim olundu. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da görüşü ve isteği bu yöndeydi. Zaten alana gelen ve Müzekart sahibi bir kişinin buradaki müzelere girememesi bizim için tatmin edici değildi. Biz de Türkiye’deki diğer müzelerle entegrasyon sağlayarak, alandaki bütün müzeleri Müzekart kapsamına almış olduk. İsabetli bir karar verilmiş olduğunu düşünüyoruz” dedi.
 
“BURAYA GELİŞİ ÖZENDİRECEK”
Kaşdemir, Müzekart uygulamasının başlamasıyla Tarihi Alan’a ilgilinin artacağını da söyleyerek, “Müzekart sahibi herkes, Tarihi Alan’a daha kolay, daha imkanı genişlemiş olarak gelecek. Örneğin, Troya Müzesi’ni gezen veya ildeki diğer müzeleri gezen kişi, bizim alandaki müzeleri de Müzekart kullanarak gezme imkanına sahip olması buraya gelişi özendirecek ve arttıracak diye düşünüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı birinin Müzekart sahibi birinin de Tarihi Alan’a geldiği zaman, kart burada geçmiyor demesi bize doğru gelmiyordu. Böyle bir karar alındı, hayırlı olsun” şeklinde konuştu.
 
MÜZE KART NEDİR?
Müze Kart ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne bağlı 300’den fazla müze ve örenyerini bir yıl boyunca sınırsız ziyaret edebilir, tarihte keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
 
MÜZE KART NASIL ALINIR?
Müzekart sahibi olmak isteyenler, kart basım istasyonlarından, "Fotoğraflı TC Kimlik kartı, Pasaport ya da Sürücü Belgesi" ibraz etmek suretiyle kısa sürede Müzekartlarını alabilirler. Müzekart alabilmek için bir diğer yöntem ise online satış noktası. Tüm vatandaşlar, "www.muzekart.com" adresine istenen bilgileri (isim, soyisim, T.C kimlik no, mail adresi, cinsiyet ve fotoğraf) girerek kredi kartıyla Müzekart sahibi olabilirler. Sistem onay verdikten sonra internet başvuruları 5 gün içinde kurye ile belirtilen adrese gönderilir.
Müzekart kimlere ücretsiz?
- 18 yaşın üzerindeki öğrencilere,
- Engelli vatandaşlara,
- Yükseköğretim Kurumuna bağlı üniversitelerde görev yapan öğretim üyelerine,
- Ortaöğretim kurumlarında eğitim gören yabancı öğrenciler ile yükseköğrenim kurumlarında önlisans, lisans veya yüksek lisans programlarına devam eden yabancı öğrencilere ve KKTC vatandaşı öğrencilere,
- Öğrenci kimliği ibrazı şartı ile 30 lira olan Müzekart; 18 yaş altı öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğretmenler ve 65 yaş üstü vatandaşlar için ücretsiz.
Gizem Tuğçe BAYHAN