Okulların ve üniversitelerin uzaktan eğitime devam etmesinin açıklanmasının ardından birçok esnaf kolunun zararının artmaya devam ettiğini belirten Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan, konuyla ilgili devletten yardım talep ettiklerini dile getirdi. Başkan Özcan, yaptığı açıklamada, “Şimdi bu süreçte bugüne kadar geldik. Şu an itibariyle bazı sektörlerden müthiş bir şekilde sıkıntı var. Okulların tam açılmaması en büyük sıkıntının başında geliyor. Çünkü eğitime hizmet veren çok sayıda alt sektör var. Şu an bu sektör tamamen durmuş sayılır. Tabi durum böyle olunca bu sektörde faaliyet gösteren esnaflardan bize şikayet geliyor. Özellikle okullara öğrenci taşıyan servis araçları ciddi sıkıntıda. Süreçte pandemi ilan edildiğinden bugüne kadar hiçbir şekilde çalışamadılar. Biz dedik ki özellikle Milli Eğitim'de çalışan esnaflarımızın araçları bu işleri ihale yolu ile aldı ve esnaflarımız bu işleri almak için teminat verdi. Teminatlar duruyor. Bunları yaparken biz dedik ki aynı normal okul personeli gibi bu kesimde sizin taşıma işinizi yapıyor. Bu esnaf kesimimiz yanında şoför çalıştırıyor. Özel okullarda servis elemanı çalıştırıyor. Aracın trafik sigortası, kaskosu, muayenesi var ve bu kesim çok uzun süreden bu yana çalışamıyor. Devletin bu kesimi yardım etmesi lazım” diye konuştu.  
 
“TÜM ESNAF KESİMİNİN ŞU AN ELİ KOLU BAĞLI”
“Bu sektör içerinde okul kantinciliği yapan esnaflarımız var. Bu süreç devam ederken Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile ilgili haber de geldi. Normal okullar zaten neredeyse açılmadı diyebiliriz. Üniversite açılırsa en azından bu Pandemi süreci devam ederken şehrimize gelebilecek öğrenci sayısına göre birçok sektörde acaba hareketlilik olur mu düşüncemiz vardı” diyen Özcan, “46 bin öğrenci, 4 ya da 5 bin öğretim görevlisi toplamda neredeyse 50 bini bulan bir insan hareketliliği. Üniversitelerin de 2020 yılı sonuna kadar uzaktan eğitim yapacağının duyurulması ile bu sektöre iş yapan öğrenci pansiyonları ve yurtları, servis araçlarından tutun normal ticari araçlardan tutun, gıda sektöründe hizmet veren bütün sektörler, burada elektrik tamircisi dahil tüm esnaf kesiminin şu an eli kolu bağlı. Üniversitelerde akademik yılın başlatılması ve üniversitelerde yüz yüze öğretimin 2021 itibari değil de 2020 de başlaması konusunda bir bilgilendirme geldi. Özellikle birçok bizim gibi öğrencinin şehrin ekonomisine çok büyük katkı sağladığı Çanakkale gibi birkaç şehir üniversitelerin acaba açılma durumu olabilir mi diye Sayın Cumhurbaşkanına müracaatta bulundular. Sayın Cumhurbaşkanı bu konuyu hem Milli Eğitim Bakanı ile hem dört Bakanlık ile hem de Bilim Kurulu ile görüşeceğini ifade etti ama sonuçta bu hamleden ne çıkacak bilmiyoruz. Tabi böyle bir girişimin ardından en azından üniversitemizde yüz yüze eğitim başlama kararı alınır mı bir beklenti içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.
 
“BU SÜREÇ İÇERİSİNDE ESNAFTAN VERGİ ALINMASIN”
Devletten karşılıksız yardım istediklerinin altını çizen Özcan, “Meslek gruplarına göre tespitler yapılsın ve esnafa bu konuda destek verilsin istiyoruz. Tabanın temsil edildiği kesimin sesini yetkili olan birimlere ulaştırmada çalışma yapacağız. Her ay toplantılarımız var. Çanakkale'de iktidar partisi milletvekili sırasıyla milletvekillerimizi esnafın derslerini sorunlarını anlattığı bu toplantılara çağırdık, milletvekillerimizde bu sorunları dinledi. Toplantımıza yine muhalefet milletvekillerimize davet edeceğiz. Bir sorunumuz varsa çocukları olarak devlet babamıza koşarız. Sonuçta muhakkak çalışmaları yapıldığını duyuyoruz. Yani ülkenin bütçe durumuna göre muhakkak bir hazırlıklar yapılıyor. Ama şu ana kadar bu konuştuklarımızın ve beklentilerimizin karşılığını esnaf olarak alamadık. Bugüne kadar ötelenen sosyal güvenlik primleri alınmasın. Bu süreç içerisinde esnaftan vergi alınmasın. Süreç içerisinde kısıtlanan işletmeler ile ilgili kira yardım yapılsın” dedi.
 
“BU ZARAR MUTLAKA TELAFİ EDİLMELİ”
“Dünya ile beraberindeki yaşadığımız bir ciddi salgın var. Süreçte bu salgında vatandaşlarımızı, doktorlarımızı, sağlık çalışanlarımızı kaybettik. Sağlık çalışanlarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır” diyen Başkan Özcan, “ Koronavirüs sürecinde salgın ile mücadele ederken virüs kapan ve hayatını kaybeden doktor ve sağlık çalışanların şehit olarak değerlendirmesi konusunda görüşümüz başından beri belliydi. Bu salgında mücadele veren sağlık çalışanı ve doktorlar hayatlarını kaybettiler ise şehit sayılmalılar. Kış aylarında bir ikinci dalga koronavirüsü beklentisi de var. Ne olacağını bilemiyoruz. Bir soru işareti var. Kimse bilmiyor. Olası bir ikinci dalga olursa ne yapar esnaf, nasıl yaparız gibilerinden düşüncelerimiz var. Tabii ki öncelikle sağlık. Süreçte geldiğimiz noktada Bilim Kurulunun ve devletin vermiş olduğu bilgiler, dünyayı takip ettiğimizde ilgili her ülkede vaka sayıları her gün artıyor. Maalesef vaka sayıları geriye gitmiyor aksine ileriye gidiyor. Koronavirüs ikinci dalgası ya da çok vaka artışı neden ile bundan sonra genelgeler ile iş yeri kapatmaları gibi bir durum olursa bu esnafın adeta yoğun bakıma girmesi anlamına gelir. Böyle bir şey yapılacaksa o kapanan işletmenin günlük ve aylık giderlerinin ne olacağı da devletimiz tarafından düşünülmeli ve bu zarar mutlaka telafi edilmeli” şeklinde dile getirdi.
 
“UMARIM BU PAKET İÇERİSİNDEN ESNAFI DA RAHATLATACAK BİR HABER ALIRIZ”
Özcan, geçtiğimiz günlerde açıklanan ekonomik paket ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak ekonomi ile ilgili bir açıklama yaptı. Albayrak 3 yıllık bir ekonomik paket açıkladı. Burada kısa süreli uzun vadeli bir paket açıkladı. Bu paketin iş yeri ile ilgili ayrıntıları geleceğini düşünüyoruz. Genel anlamda Bakan Albayrak faiz oranları, dövizdeki yükseliş altın kurları, ihracat, ithalat gibi konularda genel bilgilendirme yaptı. Ama içerik konusunda Esnaf ve Sanatkarlar ilgili şu anda biz şunları planlıyoruz, bunları yapacağız gibi bir mesaj almadık. Tabi bu paketten esnaf için bir şeyler çıkacak mı? Onu da bileniyoruz. Açıklamada yalnızca bir konu dikkatimi çekti, ‘Bir Milyon İstihdam’ hedefini koymuşlar. Umarım bu paket içerisinden esnafı da rahatlatacak bir haber alırız.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN