Gittikçe sona yaklaşılan domates hasadında, vatandaşlar kışlık hazırlıkları için domates alımına hız verdi. Kendi özel kokusu ve tadıyla kendini vazgeçilmez kılan Çanakkale domatesinin, süreçteki yerini Eski Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus anlattı.
 
Ortalama her sene Kasım ayına kadar süren domates hasadı bu sene daha kısa geçmesinden dolayı Ekim ayında sona ereceği söylendi. Eski Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, konuyla ilgili olarak “Şimdi son turfan zamanı, son turfan dediğimiz yani buğday yerine ekilen ikinci ürünlerin çıkma zamanı. Bu da ekimin sonuna Kasım ayının 15’ine kadar devam eder normalde ama bu sene çok farklı bir yıl yaşıyoruz. Bu yılın kötü olması, kirlenme hastalığının fazla olması tabi ki hasada çok fazla zarar verdi. Büyük ihtimalle önümüzdeki ayın sonunu bulmayacak ve 15’i gibi bitecek gibi duruyor” ifadelerini kullandı.
 
“SERA MALİYETİ TARLA DOMATESİNİN NEREDEN BAKSANIZ 2 MİSLİ”
Çanakkale domatesinin Türkiye tarafından beğenildiğini ve büyükşehirlerin hepsine gittiğini söyleyen Ulus, “Fiyatlar 80 kuruşa kadar düştü. Ekim ayının başından itibaren sera domatesleri çıkmaya başlar. Sera maliyeti tarla domatesinin nereden baksanız 2 misli kadar. Sera domatesinin pazara girmesi 2 liradan başlar gibi geliyor. Bu seneki hasat dönemi, kısa oldu. Dönemin kısa olması domates tarlalarını kuruttu. Ama buna rağmen domates fiyatı hala 80 kuruş” şeklinde konuştu.
 
Gülçin AKIN