Sporun insan hayatındaki önemin vurgulandığı bu haftada Çanakkale’de 3.kademe Fitness Antrenörü Çağlar Bozkurt, spor ile ilgili merak edilenleri anlatarak, pandemi döneminde spor salonu tercihinde tavsiyeler verdi.
 
Sporun insan yaşamındaki yerinin vurgulandığı ve hareket etmek konusunda farkındalık kazandırılmaya çalışıldığı Avrupa Hareketlilik Haftası’nda, birçok farklı panel, yürüyüş ile kişilere bilgilendirme çalışması yapıldı. 3.kademe Fitness Antrenörü Çağlar Bozkurt da, sporun insan hayatındaki kalitesini olumlu yönde arttırdığını söyleyerek, bu dönemde spora başlamak isteyenler için çeşitli bilgiler verdi.
 
3.kademe Fitness Antrenörü Çağlar Bozkurt, öncelikle kendisinden bahsederek, “Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Fitness Uzmanlığı mezunuyum. Yaklaşık 20 yıldır basketbol oynuyorum. Şimdi bir fitness salonu işletiyorum. 7 yaşında basketbola başladım ve 20 yıldır sporun içindeyim” dedi.
 
“SPOR İNSANIN BAĞIŞIKLIĞINI GÜÇLENDİRİR”
Yaz bitiminde yeni bir dönem ile beraber kişilerin daha çok zayıflama amaçlı sporu tercih ettiklerini söyleyen Bozkurt, pandemi döneminde spor salonu tercih edecek kişilerin dikkat etmesi gerekenleri de anlattı. Bozkurt, “Aslında spor, kilo vermek, kilo almanın dışında sağlık için yapılması gerekiyor. Spor merkezlerinde veya spor salonlarında, amaçlarına uygun bir program hazırlayabilecekleri bir antrenör bulmaları önemlidir. Şu anda pandemi dönemindeyiz ama şu gerçek ki spor insanın bağışıklığını güçlendirir. Şu dönemde spor yapmak insanların bağışıklıklarını güçlendirdiği uzmanlar tarafından da söyleniyor. Pandemi döneminde olduğu için şu dönemde tercih edecekleri spor salonlarına dikkat etmeleri şeyler olacaktır. Spor salonuna havlusuz, ayakkabısız, temiz kıyafeti olmadan gelen kişileri alan spor salonlarını tercih etmemeliler. Spor salonunda dezenfektan bulunduğuna dikkat etmeliler. Salon çalışanlarının, kullanılan spor aletlerini dezenfekte ederek sildiklerine dikkat etmeliler. Bir salona gittiğinizde oranın hijyenik mi, temiz mi olup olmadığını anlayabiliyorsunuz. Genel olarak sosyal mesafe kurallarına dikkat eden, hijyen kurallarına uyan spor salonlarını tercih edebilirler. Spor salonunda sosyal mesafe tedbirleri kapsamında her spor aletinin arasında iki metre mesafe bırakılması gerekiyor. Kullanılan spor aletlerinin arasında birer aralık bırakılıyor” ifadelerini kullandı.
 
“FİTNESS VE VÜCUT GELİŞTİRME ALANLARI BİRBİRİNDEN FARKLI”
Bozkurt, spor denilince akla gelen fitness ve vücut geliştirme alanlarının birbirinden farklı olduğunu belirterek, “Fitness, fiziksel uygunluk anlamına geliyor kelime anlamında. Kişinin daha çok sağlıklı yaşam sürmesi için yapılan bir spor. Vücut geliştirme ise tamamen profesyonel anlamda, kas kütlesini arttırarak yarışmalara katılacak sporcuların yaptığı bir alan. Fitness salonlarını her iki kısım da kullanabiliyor. Fitness yapacak kişiler de vücut geliştirme yapacak kişiler de kullanabiliyor. Özellikle kadın müşteriler bu konuda çekince yaşayabiliyorlar fakat bu konuda bir çekinceleri olmamaları gerekiyor. Gelen kişinin yapacağı spor alanına göre bir program uygulanıyor” şeklinde anlattı.
 
“NASIL YAPACAĞIM ENDİŞESİ OLMASIN”
Spor salonuna gelen kişilerin çekincelerine de değinen Çağlar Bozkurt, “Aşırı kilolu kişiler, kilo vermeye geldiklerinde utanıyorlar, çekiniyorlar. ‘Zaten sporu bilmiyorum, nasıl yapacağım’ diye endişe ediyorlar ama bu işi öğrenen, yapan kişiler de ilk geldiklerinde hiçbir şey bilmiyordu. Her spor salonunda antrenörler, uzmanlar var. Spor salonuna geldiklerinde kendileri bir şeyler yapmaya çalışmayacak, bu uzmanlar yönlendirecek. Amacına uygun antrenman programı hazırlanacak. O yüzden çekinceleri olmasın. Kişiler aslında kendi kendilerine bu konuda stres yapıyorlar ama yapmamaları gerekiyor. Herkes bu kapıdan ilk girdiğinde hiçbir şey bilmiyor ve antrenörlerden yardım alarak başlıyor” dedi.
 
İLK ZAMANLAR AĞRILARIN OLMASI NORMAL
Antrenör Çağlar, hiç spor yapmayan birinin ilk zamanlarında yorulmak, ufak kas ağrılarının normal olduğunu söyleyerek, “Oradaki kaslar çalışmaya başlıyor ve vücutta o kasları yenilemeye çalışıyor. Ufak ufak tatlı ağrılar, kasılmalar olacaktır. Ama bunlar sporu bırakmaya engel olmamalı. Zaten belli bir süreden sonra bu ağrılar bitecek ve spor yaptıktan sonra ağrı dışında sadece yorgunluk kalacaktır” diye bilgi verdi.
 
“FİTNESS’IN TEMEL AYAKLARINDAN BİRİ DE BESLENMEDİR”
Bozkurt, “Spor insanın hayat kalitesini arttırır. Sporla birlikte beslenmesine dikkat edilmesi gerekecek çünkü fitness’ın temel ayaklarından biri de beslenmedir. Fitness’a başlayan biri verim almak istiyorsa, beslenmesine dikkat etmesi gerekiyor. Sporun mutluluk hormonu salgıladığı da kanıtlanmış bir gerçek. Bunu bütün uzmanlar da söyler. Bir örnek vermek gerekirse, spor yapan biri sabah kalktığında yataktan çok daha rahat kalkacaktır. Beslenmesine dikkat edeceği için hayat düzeni de buna göre daha olumlu yönde ilerleyecek ve kalitesi artacaktır” diye anlattı.
 
“SPOR YAPMAYA VAKTİM YOK DEMEK BİR BAHANE”
Spordan kaçmak için en yaygın olarak ‘vaktim yok’ dediklerini söyleyen Çağlar Bozkurt, bir haftada 148 saat olduğunu ve her gün 1 saatin spora ayrıldığı takdirde bile 141 saatin kendilerine kaldıklarını söyleyerek, “Haftanın 7 günü de spor salonlarına gidilmiyor zaten. Haftanın 4 günü gelse bile geri kalan zamanlar kendilerine kalıyor. Spor yapmaya vaktim yok demek bir bahane oluyor. Bence bu önyargıyı kırıp, spora en kısa zamanda başlamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
UZMAN EŞLİĞİNDE KONTROLLÜ SPOR
Evde spor yapmak konusundaki düşüncelerini de dile getiren Bozkurt şunları söyledi: “Evde imkanlar kısıtlı olabiliyor. Tabi ki ufak ekipmanlar ile bireyler kendileri de spor yapabilirler ama bir spor salonuna gidip, uzmandan faydalanarak, onu kontrol altında spor yapmak daha iyidir. Şu anda internette özellikle pandemi sürecinde birçok kişi paylaşımlarda bulunmaya başladı. Uzaktan eğitimler, videolar çok arttı. Bunları paylaşan bazı kişiler hareketleri doğru gösteremeyebiliyor. Daha sonrasında sakatlıklar ortaya çıkabiliyor. Bu sefer spordan tamamen soğuyor kişiler. Evlere kapandığımız dönemde, hepimiz evde yapmak zorunda kaldık ama evde yapacaklarsa da bir uzmandan destek almaya çalışsınlar. Bu dönemde salona gelmek istemeyen insanlar olabilir. Bunun için çok iyi antrenörler var, onlardan destek alabilirler.”
 
“SPORA BAŞLAMAK ÇOK ZOR AMA BAŞLAMAMAK DAHA ZOR”
Fitness Antrenörü Çağlar Bozkurt, herkesin spor yapmasını tavsiye ederek, “Spora başlamadan önce kişiler kendisine bir hedef koymalı. O hedefe kitlenmeli. O hedef doğrultusunda gittiğinde bir amacı olduğunda eminim ki herkes spor konusunda başarılı olacaktır. Spora başlamak çok zor ama başlamamak daha zor. Sağlıklı yaşamak için, sosyal olmak için, kaliteli bir yaşam sürmek için herkesi spor yapmaya davet ediyorum” diye belirtti.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN