Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’nın katıldığı bir programda, ‘Mutfakta tencereler boş, kaynamıyor’ sözlerinin ardından CHP Çanakkale Kadın Kolları, dün kurulan Cuma pazarında ülkedeki ekonomik sıkıntılara dikkat çeken ‘tencere’ eylemi gerçekleştirdi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’nın programda aksettirdiği, ‘Mutfakta tencereler boş, kaynamıyor’ sözlerinin ardından, boş tencereleri Cuma pazarının girişinde yere seren CHP Çanakkale Kadın Kolları, ‘Mutfaktan haberin var mı? Tencere boş’ diyerek eylem gerçekleştirdi. Cuma pazarında yapılan ‘tencere’ eylemine CHP Çanakkale İl Sekreteri Doğan Ateş, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, CHP Çanakkale İl Kadın Kolları Başkanı Sibel Erol, CHP İlçe Kadın Kolları üyeleri, partili kadınlar ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.
 
Eylem hakkında açıklama yapan İl Kadın Kolları Başkanı Sibel Erol, “Tencere boş nasıl dolar? Dolardan haberi olan var mı? Sabah gördüğüm doları akşam aynı yerde göremiyorum.  Sabah ki dolar ile akşamki dolar aynı durmuyor. Evdeki koca koca kazanlar boş duruyor.  Pazar orada tencerelerimiz ise burada. Pazardan tencereyi doldurana kadar cüzdanınız boşalıyor.  İnsanlarımız gerçekten aç, artık evlerinde tencere kaynatmaz hale geldiler.  Ekonomi gerçekten kötüye gidiyor. Bizim muhalefet olarak görevimiz, iktidarı bu konuda uyarmak.  Vatandaşlarımızın ne hale geldiğini göstermek… Eğer görmüyorlarsa görmelerine yardımcı olmak için böyle bir eylem gerçekleştirdik.  Biz bunu hedefleyerek Bugün Cuma pazarının girişinde bulunuyoruz.  Biliyoruz ki, kadının hassasiyeti ve kadının mucizeleri ile evimizde tencere kaynayabiliyor.  Ama biliyoruz ki artık o tencereler de boşalmak üzere…  Biz de buna dikkat çekmek istedik.  Bu eylem, Genel Başkanımız Aylin Nazlıaka’nın duyurduğu üzere Çanakkale’de başladı ve 81 ilimizde gerçekleştirilecek. Kurtuluş Savaşımızın ateşi de burada yakıldı. Bu nedenle Çanakkale, bizim için değerli.  Biz de bu eylemlerimizi burada gerçekleştirerek vatandaşlarımızı ‘Artık susma’ demeye çağırıyoruz.  İnsanlarımız, yaşadığı bu zorlukları yaşamak zorunda değil” dedi.
 
Türkiye’de ilk Çanakkale’de başlatılan bu eyleme, CHP’nin Çanakkale İlçe Kadın Kollarından da katılım oldu. CHP İl Kadın Kolları Başkanı Sibel Erol, önümüzdeki hafta aynı etkinliğin Lâpseki’de de yapılacağını ve tüm ilçelerin pazarlarında gerçekleşeceğini belirterek, “Çanakkale dediğimizde 12 ilçemiz de buna dâhildir, biz hep beraber bu etkinliği yapıyoruz. Onlarla gurur duyuyorum bu etkinliğe destek verdikleri için” dedi.
 
CHP Çanakkale Kadın Kolları’nın düzenlemiş olduğu ‘tencere eylemi’ne katkıda bulunmak amacıyla gelen Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, “Gerçekten de tencereler boş. Her geçen gün, daha önceden de başlamış olan ekonomik sıkıntı, pandemi başlangıcıyla birlikte gün yüzüne çıktı. En azından benim açımdan çok somut veriler var. Her gün ciddi anlamda iş başvurusu artıyor. Özellikle gençlerde işsizlik oranı çok yoğun… Bir yandan alım gücünün düşmüş olması diğer taraftan da işsizlik… Dolayısıyla bunun yansımaları oluyor. Bugün bizim Kadın Kollarımız da buna dikkat çekmek, ekonomik sıkıntılara farkındalık yaratmak amacıyla böyle bir etkinlik düzenledi. Tabii ki buna çözüm de üretmek gerekiyor.  Ülke olarak daha fazla üreten; tarımsal faaliyetleri, çiftçisini destekleyen ve o ürünlere de işçilik, katma değer yaratan; daha fazla üreten bir takım haline gelme gerekliliği çok net bir şekilde gün yüzüne çıktığı zamanları yaşıyoruz. O yüzden ben de, bu anlamlı etkinliğe gelip katkı sunmak istedim.  Özellikle kalkınma modeliyle ilgili ciddi çalışmalarımız var. İnşallah, ailelere dokunuruz, her tencereye katkıda bulunuruz. Hepimizin bu pandemi sürecinde oturup yeniden şapkamızı önümüze koyup hep beraber üretimin anlamını düşünmemiz gerekiyor. Üretim, çok önemli bir hale geldi” diyerek düşüncelerini aktardı.
 
Dün Cuma Pazarı girişinde gerçekleşen ‘tencere’ eylemi, bugün Esenler Mahallesi’ndeki pazar yerinde, Salı günü ise tekrar halk pazarında gerçekleşecek. İl Kadın Kolları Başkanı Erol, “Bu eylem aslında tencerelerin eylemi, biz onların başında durmuyoruz. Tenceler eylem yapıyor biz de onları izliyoruz. Üç pazarımızda da 13.00-16.00 saatleri arasında gerçekleşecek olan etkinliğe tenceresini tavasını alıp gelen katılabilir” diyerek herkesi davet etti.
 
Sevi Gözay UĞURLU