Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Sarıot Köyü, hem aile ekonomisine katkı sağlayan hem de kışa hazırlık olarak bilinen geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapımına başladı.
 
İlçe genelinde bir çok köyde olduğu gibi Sarıot Köyü sakinleri de üzüm pekmezinin yapımına başlandı. Üzümlerin olgunlaşmasıyla, sabahın erken saatlerinde bahçelere giden aileler, öncelikle bağlardan üzümleri topluyor. Toplanan üzümler özenle ayıklanıp yıkandıktan sonra pekmeze dönüştürülmek üzere özel pekmez toprağıyla eziliyor ve çıkan üzümün suyu dev kazanlara konularak, odun ateşinde saatlerce savruluyor. Sadece üzümün kendi suyuyla kaynatılıyor, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan geleneksel lezzet pekmeze dönüştürülüyor. Yapımı tamamlanan pekmezi aileler hem kendi çevresine dağıtıyor hem de satarak ekonomik kazanç sağlıyor.
 
Pekmez yaptıklarını ifade eden Sarıot Köyü Muhtarı Halil İbrahim Öner'in eşi Fatma Öner, “Sabah erkenden kalkıp bağlarımıza gidip üzümlerimizi kesiyoruz. Toplanan üzümler pekmez toprağıyla eziyoruz ve çıkan suyu sadece pekmez yapımı için kullandığımız özel fırınlarda kazanlara koyup kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra yarım saatlik dinlenmeye alıyoruz. Daha sonra tekrar en az 3 saat daha kaynatılıp pekmezimizi elde ediyoruz. Senede biz bunu aşağı yukarı 200 kilo yapıp eşe dosta veriyoruz ve satıyoruz” dedi.
 


Kaynak: Haber Merkezi