Çanakkale’de zıpkınla avladığı balıklarla adından söz ettiren dalgıç Müjdat Turan bu kez denizin altından görüntülediği caretta carettaya dokunarak farklı bir tecrübeyi daha yaşadı. Turan, balık avı için bulunduğu su atlında, zıpkının ucundaki kameraya yansıyan o anların sonrasında kendisine yaklaşan deniz kaplumbağasına dokunduğu o anları ‘muhteşem bir duyguydu’ şeklinde tarif etti.

Profesyonel olarak dalış yapan ve tüpsüz dalışta 40 metre derinliğe kadar inebilen, Çanakkale sularında zıpkınla yakaladığı balıklarda tanınan Müjdat Turan,  bu kez bir caretta carettayla yaşadığı anları saniye saniye görüntüleyerek takipçileriyle paylaştı. Balık avladığı anlara yer verdiği sosyal medyada sıkı bir hayran kitlesine sahip olan ve 100 bine yakın takipçisi bulunan deniz tutkunu Turan’ın kamerasına bu kez bir caretta caretta cinsi deniz kaplumbağası takıldı. Çanakkale Boğazı’nda Kepez açıklarında zıpkınıyla balık avlamak için dalan Turan, 7-8 metre derinliklerde beklemeye başladığı sırada kendisine bir carretta carettanın yaklaştığını gördü. Nesli tükenme tehlikesi altında olan deniz canlısı karşısında heyecanlanan Turan, bir süre izlediği carretta carettaya daha sonra kendisi de yaklaştı. Ardından da ondan kaçmayan deniz kaplumbağasına dokunarak, Çanakkale sularından her dalgıcın rastlayamayacağı bir deneyimi de yaşamış oldu. Bu sırada kayıtta olan zıpkın kamerası da o anları saniye saniye kaydetti. Fenomen dalgıç, birkaç kez dokunduktan sonra kendisinden uzaklaşmaya başlayan carretta carettanın arkasından el salladı. 

“Bir caretta carettaya dokunmak muhteşem bir duyguydu” diyen dalgıç Müjdat Turan, sosyal medya hesaplarında yer verdiği video büyük beğeni toplarken türe ilişkin bilgilendirmesinde şu ifadeleri aktardı; “Caretta caretta’lar, nesli tu¨kenme tehlikesinde olan nadir canlılardandır. I·nsanogˆlunun yerles¸me ve c¸ogˆalma kapasitesi yu¨zu¨nden ve ıs¸ık kirliligˆi nedeniyle bugu¨n sayıları giderek azalmaktadır. Nesli tu¨kenme altında oldugˆu ic¸in koruma altında tutulmaktadır. Caretta Caretta yani deniz kaplumbagˆaları yumurtadan c¸ıktıkları kumsalları 20 yıl sonra bulabilen dogˆadaki c¸ok o¨zel canlılar arasındalar. Beslenme, yuvalama ve kıs¸lama alanları arasında uzun mesafe go¨c¸ edebilirler ve bunu yaparken de du¨nyanın manyetik alanını kullanırlar. Bir deniz kaplumbagˆası bir kerede ortalama 80 yumurta bırakabiliyor. 40 yıllık u¨retkenlik do¨neminde yaklas¸ık 3 bin 200 yumurta kuma bırakılırken her bin yumurtadan sadece u¨c¸ tanesi ergin canlı olabiliyor. Yavru kaplumbagˆaların cinsiyeti kulukc¸a sıcaklıgˆına bagˆlı. Ku¨resel ısınmanın etkileri nedeniyle bir su¨re sonra tu¨m tu¨ru¨n erkek ya da dis¸i olma tehlikesi bulunuyor. Ancak buzul c¸agˆlarını atlatan bu canlının bu problemin u¨stesinden gelecegˆine de inanılıyor. Yavru bireyler, yumurtadan c¸ıkınca denizden yansıyan dogˆal ıs¸ıkla yo¨nlerini bulurlar. I·c¸gu¨du¨sel olarak denize ulas¸an yavru, 24 saat boyunca ac¸ıgˆa dogˆru yu¨zme c¸ılgınlıgˆı yas¸ar.”

Ersan KÜÇÜKKURU