Uluslararası Kıyı ve Deniz Temizliği Günü’nde, denizlerin kirletilmesine karşı duyarlılık kazandırılması amacıyla Çanakkale’de, deniz dibinden çöp toplama etkinliği düzenlendi.
 
Eski İskele mevkiinde gerçekleşen etkinliğe Çanakkale Sahil Güvenlik Komutanlığı, ÇOMÜ Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, GESTAŞ, Balıkadamlar Spor Kulübü dalgıçları ve personelleri katıldı. Dalgıçlar tüm hazırlıklarını tamamlamalarının ardından, ellerindeki çuvallar ile deniz dibine dalarak, buldukları çöpleri toplayarak, kıyıya çıkardılar. GESTAŞ personelleri de aynı zaman da deniz kıyısındaki çöpleri topladı.
 
Bugüne farkındalık çekmenin önemli olduğunu vurgulayan GESTAŞ Kurumsal İletişim Müdürü Yusuf Aydın, “19 Eylül Uluslararası Kıyı ve Deniz Temizliği Günü’nde, biz de deniz ulaşım şirketi olarak kendi evimizin önünü temizleme maksadıyla, çünkü bu yıl ki tema ‘Temizliğe evinin önünden başla’ Bu deniz TURMEPA öncülüğünde yapılıyor. Biz de deniz ulaşım şirketi olarak ‘Kendi evimizin önünde ne yapabiliriz’ dedik. Sahil Grup Komutanlığının ve özel iki denizcilik şirketlerinin dalgıçları ve üniversitemizin dalgıçları ile birlikte böyle bir etkinlik planladık. Buradaki amaç farkındalık oluşturmak. Farkındalık derken deniz kirliliğinin yüzde 80’ini karasal atıklar oluşturuyor. Bu da yılda 14 milyon ton demek. Bu her yıl da 1.2 milyon ton olarak ekleniyor üzerine. Karasal atıklar da insan kaynaklı atıklar genellikle. Kıyıda ve deniz kenarındaki atıklar rüzgarın da etkisi ile denize kavuşuyorlar. Deniz suyuna karışması daha tehlikeli bir hal alıyor aslında” şeklinde konuştu.
 
Sevi Gözay UĞURLU