Eylül ayına girilmesi ile birlikte yeni mevsim ile tarımsal üretimi değerlendiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, çeltikte bu sene verimli bir yıl beklediklerini söyledi. Kaya, şu anda domates hasadının da devam ettiğini söyleyerek, domates sezonunun her zaman tedirginlik içerdiğini de vurguladı.
 
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, şu anda üretim sezonunu değerlendirerek, “Üretim sezonumuzda arpa, buğday sezonumuzla başlıyoruz. Çavdar, bakla gibi ürünlerle ilk üretime başlıyoruz. Daha sonra domates, biber gibi bunun yanında elma, şeftali gibi ürünlerle de devam ediyoruz. Şu anda domates üretimine hala devam etmekteyiz. Biber çeşitlerinin tamamında üretim devam etmekte. Yine meyvelerde şu anda şeftali, elma üretimine devam etmekteyiz. Bunlar turfandan Eylül ayının sonuna kadar devam eder. Özellikle elma ve şeftali turfanda olarak devam etmektedirler. Yine önümüzde bizi bekleyen çeltik üretimi var. Birkaç gün önce ilk çeltikler, 120 günlük çeltikler biçildi ve onların hasadına başlanmış oldu. Mısır hasadımız devam ediyor. Ayçiçek hasadımız devam etmekte. Kavun, karpuz hasatlarımız devam etmekte. Önümüzdeki günlerde ceviz başlamak üzere. Cevizden hemen sonra zeytin hasadımıza girmek üzereyiz. Özellikle turfanda daha erkenci olan yerlerde, 5-10 gün içerisinde zeytinler toplanmaya başlanır. Yılın ilk yeşil zeytinden başlayan yağı çıkarılmaya başlanır. Kırma zeytinler pazarlarda tezgahlarda yerini alır” ifadelerini kullandı.
 
“ARPA, BUĞDAY SEZONUMUZU KAZANÇLI GEÇİRDİK”
Çanakkale’nin birçok ürünün bir arada yetiştiği bir il olduğu için, hasadın hiç durmadan devam ettiğini söyleyen Kaya, “Şu anda ele avuca gelir hasadını beklediğimiz ürünler ayçiçeği, çeltik, kavun, karpuz, domates ve meyveler. Şu anda bunların hasadı devam etmekte. Bunların hasadı devam ediyor, üreticimiz bu hasatların kazançlarından memnun mu? Arpa, buğday gibi ürünlerde bölgemizin büyük bir kısmında verimli bir yıl oldu ve güzel de fiyatlar vardı. Verim ve fiyatlar iyi olunca tabi ki üretici de memnun oldu. Biz arpa, buğday sezonumuzu kazançlı geçirdik diyebiliriz.  Ama domates sezonu hep tedirginliktir. Bu yıla özgü değil, hep bir tedirginlik vardır domateste. Geçmiş yıllarda da bu olmuştur. Kazançlı olunduğu dönemler oldu, kazançlı olmayan dönemler oldu. Özellikle salçalık domates bölgemizde ve Karacabey bölgesindeki üreticilerimiz, fabrikaların fiyatlarını geri çekmesi nedeniyle sıkıntılar yaşadı. Bugünlerde onlar aşılmak üzere ama bu sıkıntılı süreçleri üreticilerimiz yaşadı. Yine sofralık domatesimiz 1 hafta, 10 gün önceye kadar sıkıntılıydı. Bugünlerde fiyatlar kendini biraz daha toparlasa da tam manasıyla bu üreticiye yansımadı ama şu sıralarda üreticilere kazanç olarak yansımasını bekliyoruz” dedi.
 
ÇELTİKTE VERİMLİ BİR YIL OLACAK
“Ayçiçeği üretimimizde ise hasat devam ediyor. Baktığımızda güzel bir ayçiçek fiyatı verildi. Yağ oranına göre değişiyor; ortalama 4 liraya kadar çıkan bir fiyat belirdi. Dolayısıyla ayçiçeği üreticileri fiyattan memnun” diyen Kaya, “Çeltik üretimine bakacak olursak ise ürünlerin randıman olarak iyi olacağını ve verimli bir yıl olacağını öngörmekteyiz. Fiyat noktasında da şu anda bizim beklentimizin az gerisinde kaldığını düşünüyoruz ama önümüzdeki günlerde piyasanın kendi kendini regüle ederek üreticinin istediği fiyatlara geleceğini düşünmekteyiz” diye belirtti.
 
“KAR EDEN ÜRETİCİLERİMİZ İLE ZARAR EDEN ÜRETİCİLERİMİZ NE YAZIK Kİ YAN YANA GİDİYOR”
Başkan Kaya, son olarak şunları söyledi: “Bölgemiz, çeşitli ürünlerin bir arada yetiştiği bir bölge. Hasadımız yılın en az 7-8 ayında devam ediyor. Önemli olan burada üreticinin işine sahip çıkması. İşi ile ilgilenen, işine sahip çıkan üreticilerimiz kazanç elde ediyor. İşi ile ilgilenmeyen, işine sahip çıkmayan, kendini bu noktada geliştirmeyen üreticilerimiz zarar ediyor. Kar eden üreticilerimiz ile zarar eden üreticilerimiz ne yazık ki yan yana gidiyor. Bu durumun gündem olmasını istiyoruz.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN