Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, koronavirüs salgınına ilişkin değerlendirmesinde popüler dizi Game of Thrones'tan (Taht oyunları) bir gönderme yaparak ‘Winter is coming’ (kış geliyor)” dedi.
 
Prof. Dr. Alper Şener,  ‘Covid 19 Günlükleri’ adı altında sosyal medya hesabından takipçilerini sık sık koronavirüsü (Covid-19) ile ilgili aydınlatmaya devam ediyor. Şener son günlerde özellikle sağlık çalışanlarının özverisiyle ilgili sözleriyle dikkat çekiyor. Sağlık çalışanlarını anlamanın aslında o kadar güç olmadığını aktaran Şener, “Mesela; Askersiniz, kolluk gücüsünüz operasyondasınız vuruldunuz, öldünüz. Gazi, şehit sayılmıyorsunuz? İtfaiye erisiniz bir binadan düştünüz. Sakat kaldınız, iş kazası sayılmıyor? Hekimsiniz, hasta bakıyorsunuz korona kapıyorsunuz, evde karantinaya alınıyorsunuz (14 gün) geliriniz azalıyor? Hemşiresiniz yoğun bakımda çalışıyorsunuz, korona oluyorsunuz, ağır geçiyor, yoğun bakım ve ölüyorsunuz. İki çocuğunuz var, emeklilik-maluliyet hakkınız olmadığı için onlara maaş bağlanamıyor?. Laboratuvar teknisyenisiniz, korona örnekleri çalışıyorsunuz. Hastalık kapma riskiniz çok yüksek ve 24 saat çalışıyorsunuz ama diğer herhangi bir başka laboratuvar çalışanı ile aynı ücreti alıyorsunuz? Belki böyle daha iyi anlaşılır. Bu arada topluma göre sağlık çalışanlarının korona olma riski 10 kat yüksektir. ( Türkiye rakamı)... ” ifadelerini kullandı.
 
“MEKSİKA AÇMAZINA DOĞRU”
Bir başka değerlendirmesinde ise  ‘Meksika açmazına doğru’ başlığı ile değerlendrme yapan Prof. Dr. Şener şöyle devam etti; “Meksika açmazı (mexican standoff) olaya karışan hiçbir tarafın kazançlı çıkamayacağı içinden çıkılmaz durum. Vatandaş aynı replikleri duymaktan yoruldu. Korkunun yanında her gün etrafından bir kaç kişi hastalanıyor. Sağlık çalışanı yoğun iş temposu hala artmaya devam ediyor, gündelik hayatını unuttu Sağlık Bakanlığı hangi önlemi alsa, sahaya sürse bir türlü istediği şekilde salgının hızını kesemedi...”
 
GAME OF THRONES'TAN BİR GÖNDERME
Sahadan bir kaç gözlem de aktaran Şener, popüler dizi Game of Thrones'tan (Taht oyunları) bir gönderme yaparak şu cümleleri kurdu; “Akciğer tutulumu olan hasta sayısında artış var. Ama ayaktan hasta takibi sayısında da artış var. Hasta, yakınları gerekli olsa bile yatarak tedavi almak istemiyor. Poliklinik sayılarında azalma yok. Ağır hastalık tablosu stabil. Korona dışındaki kronik hastalıkların takibi bir düzene oturdu. Toplumda ki normalleşme baskısı, artık hastanelerde başladı; diğer branş hekimleri hastanelerde korona hastası istemiyor. Araştırma görevlileri, hekim, Hemşire ve diğer yardımcı sağlık personeli artık korona servisinde çalışmak istemiyor. Ve ‘Winter is coming’(Kış geliyor)...”
 
“ÖYLE YA DA BÖYLE İLK CİDDİ SONUÇ VERİLEN ÇALIŞMA OLARAK TARİHE GEÇTİ
Rusya’nın aşı çalışmalarına da değinen Şener, “Rusya merakla beklenen aşı çalışması sonuçlarını açıkladı. Spike glikoproteinle; iki farklı rekombinant Adenovirüs taşıyıcı ile birleştirilmiş. Faz1 (güvenlik) ve 2 (etkinlik) birleşik yapılmış. Haziran 18-Ağustos 3 arasında yapılan faz 1’de tolerans iyi. Enjeksiyon yerinde ağrı, halsizlik, kas eklem ağrısı dışında yan etki yok, 38 hasta. İkinci faz; 38 hastada 42’nci günde tüm deneklerde nötralizan antikor var (aşı tutmuş). Hem liyofilize, hem de dondurulmuş formuna... 28’nci gün hücresel bağışık yanıt görülmüş. Sonuç; hem hücresel hem de humoral bağışık yanıt çok iyi. Kişisel görüş; % 100 nötralizan antikor oluşması biraz ilginç geldi. 42 gün bir aşı çalışması için takip açısından çok kısa, genelde 180 gündür. Hem dondurulmuş hem de liyofilize formların çalışılması mükemmel yaklaşım. Çok tartışmaya açılır ama öyle ya da böyle ilk ciddi sonuç verilen çalışma olarak tarihe geçti.”
 
Gülçin AKIN