Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un okulların açılmasını ertelendiği açıklamasının ardından veliler çocukların eğitimi yönünden düşünmeye başlarken, okullarda hizmet veren kantin ve okul servisi esnafları ise çalışmalarına verdikleri aranın bir süre daha uzamasının, kendilerini ekonomik yönden soktuğu sıkıntı hakkında endişe etmeye başladı.
 
Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, okul servisi yapan esnafların zor durumda olduğunu dile getirerek, “Yeni normalleşme sürecinde yasak ve kısıtlama getirilen tüm sektörler açıldı ve hizmet vermeye başladı. Ancak servisçi esnafı okulların kapalı olmasından ötürü hala hizmet veremiyor. Şu an en büyük sıkıntı servisçilerde. 2019-2020 eğitim yılında servisçi esnafı okulların kapanması nedeni ile 60 günden fazla iş yapamadılar ve eğitim sezonu kapandı. Servisçi esnafının bu sıkıntılarını hem iktidar hem de muhalefet partisi Çanakkale milletvekillerine anlattık. Sorunları dosya haline getirip tüm milletvekillerine verdim” dedi.
 
“İSTEĞİMİZ FAİZSİZ UZUN VADELİ KREDİ”
“Servisçi esnafı sıkıntılı çünkü iş yapamıyor. Ödenecek kredileri ver servisçilerin bu krediler ertelendi ama onunda ödeme zamanı geliyor” diyen Demir, “Okulların 31 Ağustos’ ta açılacağı söylenmişti son açıklamada 21 Eylül’de açılacak dendi. Bu arada 21 Eylül’de de okulların açılacağı şüpheli. Servis araçlarının trafik sigorta ödemesi var,  kasko ödemesi var, muayeneleri için ödenmesi gereken paralar var, ödenmesi gereken bandrol paraları var. Bu kalemlerin hepsinin ödenmesi lazım ki servisçi esnafımız çalışabilsin. Bizim devletten servisçi esnafı için isteğimiz faizsiz uzun vadeli kredi. Bunun için her yere başvurumuzu yaptık. Esnafımız borçlarını ancak faizsiz kredi ile ödeyebilir. Bu faizsiz kredi servisçi esnafının ayakta durması için şart. Bu sorun tüm Türkiye’ de var. Biz tüm oda başkanları olarak Türkiye genelinde servisçilerin sorunlarını çözmek için uğraşıyoruz. Ben Çanakkale Belediyesine de dilekçe yazdım servisçi esnafı için. Servisçiler belediyeye güzergâh izin ödemelerini ve uygunluk ödemelerini pandemi dolayısı ile iş yapamadıklarından dolayı 2020 yılında ve 2021 yılında alınmasın diye. Umarım bu isteğimiz kabul edilir ve zaten çok zor durumda olan servisçilerimiz birde bu ödemeleri yapmak zorunda kalmaz” ifadelerini kullandı. 
 
“KANTİNCİ ESNAFIMIZ SONUNUN NE OLACAĞINI BİLMEDEN BEKLEYİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR”
Çanakkale Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Engin Kandemir ise, okullarda çalışan kantin esnafının aylardır kapalı olduğunu söyleyerek, sıkıntıları şöyle belirtti: “Kantincilerimiz okullarda eğitime ara verilmesi ile çok uzun süreden bu yana çalışamıyorlar. 2019 ve 2020 eğitim öğretim yılı için hazırlıklarını yapan ki bu hazırlıklarda ihaleye girme gibi önemli bir bölümde var. Tüm hazırlıklarını yaparak yani çok ciddi paralar harcayarak hazırlıklarını tamamladılar. Bu hazırlıklar esnasında da birçok kantin işletmecisi kredi çekti, ‘Çalışır öderim’ dedi. Ancak Mart ayında koronavirüs nedeni ile okullar kapanınca kantinlerde kapanmış oldu. Aradan çok uzun bir süreç geçti. Yarım dönem kantinciler iş yapmadı kapalı kaldı. Bu da demektir ki, krediler nasıl ödenecek? Krediler ertelendi tamam ama ertelenen kredilerin ödemeleri geliyor. Okulların açılması ile ilgili ilk verilen tarih 31 Ağustos’tu. Şimdi okullar 21 Eylül’de açılacak deniyor. Kantinci esnafımız yeni eğitim yılı için yine hazırlık yaptı. Koronavirüs tedbirleri ile hizmet verebilmek için hazırlıklarını tamamladı. Şimdi 1 ay daha hizmet vermek için bekleyecekler.  Ya vaka sayısı artar okullar yine kapanırsa, hazırlık yapan para harcayan kantinci esnafı tamamen biter. Kantinci esnafı destek bekliyor. Ben oda başkanı olarak her platformda, özellikle iktidar milletvekillerimiz olan Bülent Turan’a ve Jülide İskenderoğlu’na kantinci esnafımızın yaşadığı sorunları ve yaşadığı kaygıları anlattım. Üst kuruluş ve konfederasyon başkanımız Bendevi Palandöken’e sıkıntıları aktarmıştım. Haftaya Salı günü yeniden aktaracağım. Kantinci esnafımız sonunun ne olacağını bilmeden bekleyişini sürdürüyor.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN