Bazı ürünlerde ise fiyatların aynı kaldığı görüldü. Pazar esnafı, pandeminin gidişatıyla birlikte insanların pazarlar yerine büyük market zincirlerini tercih ediyor olmasının kendilerini zor durumda bıraktığını söylerken, koronavirüsün seyrinin ne olacağı bilinmemesi pazarcıları düşündürmeye başladı.
 
Pazarın gidişatıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan pazarcılar, talebin az olduğunu söyleyerek, piyasanın bozuk olduğu bilgisini verdi. Fiyatlardaki değişmelerin de piyasaya bağlı olduğunu söyleyen pazarcılar, alım gücüne bağlı olarak pazarında iyi olabileceğini söyledi. Esnaflar, en çok talep gören meyvenin nektarın ve şeftali olmasının ise ihracatın çok olmasına neden olduğunu söyledi. Pazarcı Ahmet Türkmen, “Alım gücü ne kadar yüksek olursa pazarlar o kadar iyi seviyede olur” dedi.  Bu hafta Cuma pazarındaki sebze- meyve fiyatları şöyleydi; domates 1.5 lira, biber 4 lira, kırmızıbiber 3 lira, salatalık 4 lira, üzüm 7 lira, incir 10 lira, armut 6 lira, vişne 10 lira, kayısı 8 lira.
 
“DOMATES ÇOK FAZLA SATILMIYOR, PİYASA BOZUK”
Pazarcı Necla Oktaş bu haftaki ürün fiyatlarının değerlendirmesini yaparak, “ Bu hafta biber fiyatları 3 lira ama hep 3 kalmıyor yani düşüyor. Bugün domates 3 liradan başladı ama ilerleyen saatlerde o da düşecek. Domates olmayınca fiyat yükseliyor ama şu an fiyatlarımız düşük. Salçalık domates bu hafta 1.5 lira. Domates çok fazla satılmıyor, piyasa bozuk. Bu yüzden fiyatlarda çok değişkenlik oluyor. Vatandaşlara bu fiyatlar bile pahalı geliyor. Ürünlerin maliyetini bize soran yok. Maliyeti çok yüksek. Çiftçi zor durumda yani, domates kurtarmıyor hiçbir zaman. 1.5 liradan sattığımızda da vatandaşlar 1 liradan verseniz olmaz mı diyor. Bu durumdan memnun değiliz. Bizim aldığımız gübre, mazot her şey pahalı. Zor durumda kalıyoruz açıkçası. 1 liraya bir bardak çay bile yok artık. Çiftçi hiç kendini kurtaramıyor. Bizleri de düşünmelerini istiyoruz” dedi.
 
“EN ÇOK TALEP GÖREN ÜRÜN NEKTARİN VE ŞEFTALİ”
Esnaf Ahmet Türkmen, pazarların durumunun alım gücüne bağlı olduğuna vurgu yaparak, “Ürün çok olur fiyat düşük olur, ürün az olur fiyat yüksek olur. Talep fazla olunca ihracat fazla oluyor. Bundan kaynaklı fiyatlarda değişmeler görülebiliyor. Bu hafta pazardan istediğimiz verimi alamadık. Talep yok denebilir. Herkesin durumu iyi olursa bizim de işimiz iyi olur. Alım gücü ne kadar yüksek olursa pazarlar o kadar iyi seviyede olur. Alım gücü zayıf olursa pazarlarda zayıf olur. Şu an her şeyden bolca var. En çok talep gören ürün nektarin ve şeftali oluyor.  Bunun sebebi de pazara ürün kısa vadeli geliyor, ihracat var o yüzden” ifadelerine yer verdi.
 
“TALEP AZ FİYATLAR DÜŞÜK”
İnsanların pandemiden kaynaklı pazarlara gelmediğini söyleyen esnaf Volkan Bayrak, “ Bu hafta talep az fiyatlar da düşük. Bunun sebebini genelde pandemiye bağlıyorlar. İnsanlar pek pazara gelmiyorlar. Vatandaşlar genelde alışverişini büyük mağazalardan yapıyorlar. Bu durum bizi pazarda çok etkiliyor. Geçen haftalara göre fiyatlarda bir artış söz konusu olmadı. Ürünler giderek düşüyor. Biber geçen hafta 5 liraydı, 4 lira oldu. Salçalık domates 2 liraydı, 1.5 lira oldu. Önümüzdeki aylarda bir zam olacağını düşünmüyorum. Bir müddet daha bu fiyatlarda gider. Fiyatların düşme ihtimali de var tabii. Biz sebze ağırlıklı olduğumuzdan, temel ihtiyaçlar olarak domates ve biber çok talep görüyor” şeklinde konuştu.
 
“EN ÇOK TALEP GÖREN MEYVE ÜZÜM, VİŞNE, MUZ”
Pazarcı Mesut Burgin ise Çanakkale’de pazarların diğer yerlere göre daha iyi durumda olduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi: “Meyveler şu an ki fiyatların altına düşmez. Çünkü ihracat başladı, iyi malı ihracat çekiyor. Orta mallar 7 liradan satışta. Üzüm bu sene 5 liranın altına düşmez. İki haftadır en çok talep gören meyve üzüm, vişne, muz. Vişnenin son günlerine girdik bir iki hafta sonra yok artık. Önümüzdeki haftalarda bir zam beklemiyoruz. Bu meyveler günlük satıldığı için alıcıyla, tüketiciye yetiyor. Bu fiyatların üstüne çıktığı zaman insanların alım gücü zaten olmadığı için dolayısıyla bu fiyatların altına düşme şansı da yok. Şeftaliye ihracat çok var. 4-5 lira toptan fiyatıyken Pazar da 5-6 liraya satılıyor. Biz gidişattan memnun değiliz çünkü satışlarımız çok azaldı. Vatandaşlar 3 kilo alırken şimdilerde 1 kilo alıyorlar. İnsanlar şu an tıkanma noktasında. Alanda satanda herkes borçlu. Para kazanabilen yok.  Ama yine de şükür halimize. Çanakkale’de memurun çok olması ve meyve çeşidi çok olduğu için alıcı bulabiliyoruz. Diğer pazarlar daha kötü halde.”
 
Gülçin AKIN