Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı geçtiğimiz gün Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ın katılımı ile gerçekleşti. Toplantıda konuşan Başkan Selçuk Semizoğlu, pandemi sürecinde işletmelerin durumu hakkında bilgi vererek, “Hiçbir ekonomik durgunluğa benzemeyen bu olağanüstü durumdan gerçek anlamda ekonomik olarak normalleşmeye dönmemiz için en az 1 yıl gösteriliyor. Bu yüzden önümüzdeki bir yıl çok önemli. Konjoktürel gelişmeler iş planlarımızı tam olarak uygulamamıza müsaade etmeyebilir. İşimizi geliştirmekten ziyade ayakta kalmak ve bir taraftan da fırsatları değerlendirmek, her ihtimale hazır olmak durumundayız” vurgusunu yaptı.
 
TOBB Çanakkale Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu temsilcilerinin de katıldığı toplantı ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde düzenlendi. Toplantı Meclis Başkanı Osman Okyay’ın açılış konuşması ile başladı. Ülkede ve Avrupa Birliği ülkelerinde vakaların tekrar artmaya başladığını söyleyen Okyay, “Bu da, üretim ve tüketim davranışları üzerinde önemli bir baskı oluşturmaya ve ekonomide toparlanmayı geciktirmeye etki ediyor. Bu melanetle yaşamaya alışmamız ve ihtiyatı elden bırakmamamız şart. Bu mesele, sadece devlet tedbirleri ile baş edilebilecek bir konu değil; bu nedenle vatandaşlarımızın bu konuda daha dikkatli olmasında sonsuz yarar görüyoruz. Esasen korona salgınının tüm dünyada ülkelerin ve şirketlerin zayıf yanlarını ortaya koyan bir turnusol kağıdı işlevi gördüğünü söylemek mümkün. Şimdi herkes kendine çekidüzen vermek, zayıf yanlarını güçlendirmek, güçlü yanlarını sürdürülebilir hale getirmek için çalışıyor” dedi.
 
“DÖVİZ KRİZLERİNİ GÜVENSİZLİK VE PANİK HAVASI DA KÖRÜKLÜYOR”
“Döviz meselesi ne yazık ki ülkemiz ekonomisinin yumuşak karnı, bizim zaafımız” diyen Okyay, “Bugünlerde herkesin dövizle yatıp dövizle kalktığı malum. Bu sorunu ancak ülkemizin cari açık sorununu kalıcı olarak çözebilecek, sürdürülebilir bir üretim ekonomisine geçerek ortadan kaldırabileceğimizi hepimiz biliyoruz. Bu konuda atılan adımları yakından takip ediyoruz ve üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Herkes bu yönde gayret gösterirken bu tür dalgalanmalarda panik yapmadan, devlet, şirket ve birey olarak gerekli önlemleri en yüksek düzeyde alıp sağlam durmak çok önemli. Çünkü sayısız tecrübeyle biliyoruz ki ülkemizde döviz krizlerini, reel sebepler bir yana, güvensizlik ve panik havası da körüklüyor. Öte yandan normalleşme adımlarının atıldığı Haziran başından bu yana, açıklanan verilere baktığımızda esasen ekonomide V tipi bir toparlanmanın öncü sinyallerini görüyoruz. Tabii ki henüz, özellikle bu salgının ekonomimize etkilerini geride bıraktık diyemeyiz ancak İSO PMI Endeksi, ihracat iklim endeksi, ihracat rakamları, kapasite kullanım oranları ve reel kesim güven endeksleri, gibi parametrelerdeki iyileşmeler nispeten ümit verici. Elbette büyük zorluklarımız var ama gün enseyi karartıp ekmeği küçültme günü değil. Daha çok çalışıp, yarının getirdiklerine daha iyi hazırlanacağız. Esnek çalışma modellerine adapte olup teknolojiye dayalı verimlilik artışını öncelememiz gereken bir dönemin içindeyiz” ifadelerini kullandı.
 
“BU KENTİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ HAYATİ ÖNEMDE”
Çanakkale’nin ülke geleceği açısından en önemli şehirlerinden biri olduğunu söyleyen Okyay, “Çanakkale ruhu bu ülkenin mayası. Yapılan araştırmalarda Çanakkale, ne mutlu bize ki ülkemizin en yaşanılır şehri olmayı sürdürüyor. Geçen yıl yurtdışından gelip şehrimize yerleşenlerin sayısı üç bini geçmiş. Kurban bayramında salgına rağmen Çanakkale’den taşınan araç sayısının yüzde 10 arttığını görüyoruz. Ülke turizminde yüzde 50’ye yakın bir kayıp varken Çanakkale’de otel doluluk oranlarının yüzde 90’ı bulduğu belirtiliyor. Bütün bunlar ve daha fazlası aslında Çanakkale'nin yakın bir gelecekte daha çok konuşulacak bir cazibe merkezi haline geleceğinin ve elbette önemli bir düzenli göçe maruz kalacağının işaretleri. Bu nedenle bu kentin sürdürülebilirliği hayati önemde. Bu konuda gerekli adımların koordinasyon içinde atılması konusunda sayın valimize, kentimizin kurumlarına ve elbette siz kıymetli girişimcilere güvenimiz tam. Salgın kontrollerinde bin 800 işletmemizin hiçbirinde ceza kesilecek bir ihmal bulunmamış olması, gelecek adına umutlanmak için başlı başına önemli bir gösterge. Unutmayın ki hayat, umudun olduğu yerde devam eder” diyerek konuşmasını tamamladı.
 
“NORMALLEŞMEYE DÖNMEMİZ İÇİN DE EN AZ 1 YIL GÖSTERİLİYOR”
Ardından kürsüye gelen Başkan Selçuk Semizoğlu, pandemi dönemindeki işletmelerin durumu hakkında bilgi verdi. Bazı işletmelerin faaliyetlerinin tamamen durduğunu bazılarında ise beklenemedik iş artışı yaşandığını söyleyen Semizoğlu, “Hiçbir ekonomik durgunluğa benzemeyen bu olağanüstü durumdan gerçek anlamda ekonomik olarak normalleşmeye dönmemiz için de en az 1 yıl gösteriliyor. Bu yüzden önümüzdeki bir yıl çok önemli. Konjoktürel gelişmeler iş planlarımızı tam olarak uygulamamıza müsaade etmeyebilir. İşimizi geliştirmekten ziyade ayakta kalmak ve bir taraftan da fırsatları değerlendirmek, her ihtimale hazır olmak durumundayız. Bu dönemde komitelerimizden, üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda sorunların çözümüne yönelik girişimlerimiz ve lobicilik faaliyetlerimiz devam ediyor. Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteğinden yararlananların çalıştıkları iş yerinde normal çalışma sürelerine dönmesi halinde sigortalı ve işveren paylarının tamamı 31 Aralık 2020 tarihini geçmemek üzere 3 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. İşçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenlemenin uygulama süresini, 3'er aylık sürelerle 30 Haziran 2021'e kadar uzatabilmesi için Cumhurbaşkanımıza yetki verildi. 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin uymak zorunda olduğu iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri ile ilgili yükümlülükler, 1 Temmuz 2020’den 31 Aralık 2023 tarihine ertelendi. Bu dönemde bunlar ve bunlar gibi bir çok desteğin ortaya çıkmasına vesile olan, iş dünyasının sorunlarını gece gündüz demeden Hükümetimize anlatan başta TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ve tüm ekibine huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Geçici olarak faaliyetleri durdurulan işyerlerinden kapalı olduğu süreçte kira alınmaması yönündeki taleplerimiz olumlu değerlendirildi. Bakanlık uygunluk görüşü ile birlikte Çanakkale Belediyesi ve İl Özel İdaresinin de bu yönde karar aldıklarını öğrendik. Teşekkür ediyoruz. Ticaret Bakanlığımız ve Birliğimizin dijitalleşme çalışmaları kapsamında üyelerimizin tescil işlemlerinin ilanı aynı gün yayınlanmaya başladı” ifadelerinde bulundu.
 
“SİCİL AFFI GİBİ TALEPLERİMİZİN TAKİPÇİSİYİZ”
Başkan Semizoğlu, konuşmasının devamında şu başlıklara yer verdi:
“Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak en hızlı şekilde üyelerimizi bilgilendirmemiz devam ediyor. Bu süreçte ayrıca üyelerimize yönelik bir anket çalışması yaptık. Anketle birlikte telefon ile de üyelerimizi bire bir arayarak yanlarında olduğumuzu hissettirdik. Anketimizin çözümü bir haftaya kadar bitecek ve sizlerle paylaşarak çözüm noktasında ortak akıl çalışmaları yapacağız. Üyelerimizin finansmana erişimlerini kolaylaştırmak için çalışmalar yaptık. 21 farklı meslek grubumuz var ve her meslek grubu sektörün farklı kollarını da kapsıyor. Her meslek kolunun bu süreçten etkilenmesi de farklı. Örneğin perakende gıda sektöründe talep patlaması yaşanırken faaliyetleri geçici süre durdurulan hizmet sektörüne ev dışı tüketim dediğimiz ürünleri tedarik eden toptan gıda sektörü sıkıntı yaşadı. Etkilenmediğini düşündüğümüz sektörler de etkilendi. Örneğin sigortacılık sektöründe poliçelerin yenilenme süresi geldiğinde erteleme yoluna gidildiği, iptaller yaşandığını, tahsilatlarda düşme olduğunu öğrendik. Eğitim sektöründeki belirsizlik halen devam ediyor. Halı sahalarımız daha bugün açıldı. Bu sebeple bizim Oda olarak ilk talebimiz mücbir sebep kapsamının genişletilmesi, tüm sektörlerin dahil edilmesi olmuştu. Çünkü her sektör bir şekilde etkilendi. Normalleşme sürecinde rakamlar ekonomik olarak bir toparlanmayı, hareketliliği gösterse de yeni destek paketlerine de ihtiyaç olduğunu her platformda dile getiriyoruz. Borçların ötelenmesinden ziyade borç yükünün hafifletilmesi, makul bir yapılandırma, sicil affı gibi taleplerimizin takipçisiyiz.”
 
“TACETTİN ASLAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ YÜZDE 100 DOLDU”
“10 Temmuz’da Çanakkale oda borsaları olarak Çanakkale Milletvekillerimiz Sayın Bülent Turan ve Sayın Jülide İskenderoğlu ile online bir toplantı gerçekleştirdik. Bayramiç Kaymakamı Sayın Sercan Gökdemir şahsımı ziyarette bulundu. Halkbank Çanakkale Şubesi yetkililerinin ziyareti oldu. Üyelerimizin finansmana erişiminde yaşadığı sıkıntıları her fırsatta kendilerine aktarıyoruz.  İSO tarafından yapılan Türkiye’nin en büyük 500 Sanayi Kuruluşu 2019 çalışmasında; 19.sırada yer alan İÇDAŞ Çelik A.Ş., 63.sırada yer alan İÇDAŞ Elektrik A.Ş. 91. sırada yer alan Abalıoğlu Yem A.Ş.,127.sırada yer alan Akçansa A.Ş., 482.sırada yer alan DOĞTAŞ Kelebek Mobilya A.Ş’ ni gönülden tebrik ediyor, İlimize sağladıkları katkıları için teşekkür ediyorum. İkinci 500 de bugün yarın açıklanacak. İnşallah orada da Çanakkale firmalarımız yer alır.  24-25 Temmuz tarihlerinde MEYBEM işbirliği ve 17 adayın katılımı ile 2.el Motorlu Taşıtlar Mesleki Yeterlilik Sınavları düzenledik.  04-08 Ağustos tarihlerinde de Sorumlu Emlak Danışmanlığı sınavları düzenledik ve 57 aday katıldı. Türkiye’de MEYBEM işbirliğinde bu sınavları en fazla düzenleyen odaların başında geliyoruz.  Her alanda mesleki eğitimin önemini her geçen gün daha iyi anlıyoruz. Hafta başı açıklanan LGS 2020 yerleştirme sonuçlarına göre meslek okullarındaki 106 programın 104’ünün kontenjanı doldu ve doluluk oranı % 99,28 oldu. Milli Eğitim Müdürlüğümüzden dün aldığımız bilgilere göre Çanakkale’de de sonuçların buna paralel olduğunu, örneğin Tacettin Aslan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin yüzde yüz dolduğunu, diğer meslek liselerinde de hem de geçen yıla oranla % 20 daha yüksek puanla yüzde yüze yakın bir doluluk olduğunu memnuniyetle öğrendim. Yıllarca bu kürsülerden mesleki eğitimin önemini anlatırken, cazip hale getirmeye çalışırken bir taraftan da imaj sorunu nedeniyle % 30-35 gibi doluluk oranlarını geçemiyorduk. Sanayi için vasıflı eleman, gençlerimiz için de iş bulma sorununun çözümü herkesin üniversite mezunu olması yerine herkesin meslek sahibi olması anlayışının benimsenmesi ile mümkündür.”
 
“İHRACATIMIZIN ARTTIRILMASINDA ÖZELLİKLE AHŞAP AMBALAJIN ÖNEMİNE DEĞİNDİK”
“Kendi sektörüm olan orman ürünleri ahşap ambalaj sektörünün temsilcileri ile odamız ev sahipliğinde bir araya geldik. Ambalajın hemen her üründe kullanıldığı, ama enflasyonla mücadelede ama ihracatımızın arttırılmasında özellikle ahşap ambalajın önemine değindik ve ambalaj sektörünün stratejik sektörler arasına alınması gerektiğini vurguladık.  Ezine Gıda İhtisas OSB Yönetimi olarak Sayın Valimizi ziyaret ettik. İlimizin öncelikli sektörlerinin başında gelen tarım ve tarıma dayalı sanayinin hak ettiği gelişimi yakalaması için en büyük fırsatlardan biri olan Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, odamızın tarihinde de en önemli projelerimizden biri olarak yerini alacak. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası projesi olarak başlatılan ve kurumsal kimliğini kazanana kadar tüm süreci Odamızca yürütülen projede emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.  İnşallah Ayvacık’da Jeotermal Tarıma Dayalı İhtisas Seracılık OSB’ni de ilimize kazandırarak bu çalışmaları sizinle birlikte taçlandıracağız . Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği ( KÜSİ) çalışmaları ile ilgili odamızca bir online toplantı düzenledik. Bu işbirliğinin masa başı toplantılarda kalmaması sahada gerçekleşmesi için önerilerimizi ısrarla söylüyoruz.  Beypazarı Ticaret Odası 4 kişilik bir heyetle Odamızı ziyaret etti. Başkan Yardımcımız Fahrettin Bey ev sahipliği yaptı. Pandemi koşullarından dolayı katılımı az tuttuk. Valimiz ile birlikte ‘Sağlık için, hepimiz için’ mottosu ile 81 ilde gerçekleştirilen koronavirüs denetimlerinde bulunduk.”
 
“8 BİN ÜYELİ BÜYÜK BİR AİLEYİZ”
“Son Meclis toplantımızdan bu yana 56 yeni üyemiz aramıza katılırken 14 üyemiz kaydını sildirdi ve yaklaşık 8 bin üyeli büyük bir aileyiz. İş dünyası her koşulda memleketi için çalışmaya devam etmektedir. Yeter ki bürokrasi ile önü kesilmesin. Salgında da, her türlü krizde de elini taşın altına koymaya hazırdır.  Sözlerime son vermeden önce; Sel ve yoğun yağış nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımız ile kaza ve hain terör saldırıları sebebi ile şehit düşen tüm asker ve emniyet mensubu kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyor, saygılar sunuyorum.”
 
“KADIN GİRİŞİMCİLERİMİZİ YENİ DÖNEME HAZIRLAMALIYIZ”
Başkan Selçuk Semizoğlu’nun ardından TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Birce Bilici Şimşek sözü aldı ve “Bizler her platformda kadınlarımızın temsiliyet gücünü arttırmak için çalışıyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü bölgemizde yeni istihdam alanları yaratacaktır. Kadın Girişimciler olarak kendimizi ve kadın girişimcilerimizi yeni döneme hazırlamalıyız” ifadelerini kullanırken TOBB Çanakkale İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Orçun Oktay ise şunları söyledi: “TOBB Çanakkale İl Genç Girişimciler Kurulumuz 127 kişiden oluşuyor. Kurul ekibimizle beraber kamu kurum kuruluşlarımızla birlikte ilçelerimizi ziyaret ediyoruz. Çanakkale Teknopark ve benzeri kuruluşlarımızın işbirliği ile projeler yapmayı planlıyoruz. İhracat yapan genç girişimcilerimiz bölgemizde örnek olacak işlere imza atıyor. Bizler de sahada onların tecrübelerini ve devletimiz tarafından sağlanan destekler hakkında bilgi veriyoruz.”
 
“SAĞLIK İÇİN SON DÖNEMDE YAPILAN YATIRIMLARIN RAKAMI 500 MİLYON TL”
Çanakkale Valisi Sayın İlhami Aktaş da kısa bir konuşma yaparak, “Bürokrasiyi azaltmak ve yatırımcımızın önünü açmak bizlerin görevi. İlimiz ne kadar çok yatırım alırsa kalıcı istihdamımız da o kadar artar. Bizler bu görevlerde ilimizin sosyal ve ekonomik refahını ve huzurunu sağlamak için bulunuyoruz. Üretmeden büyüyemeyiz, bize düşen her konuda beraberiz ve iş insanımızın yanındayız. Bölgemizde orta ve uzun vadede tamamlanacak birçok yatırım var. Kurumlarımızla işbirliği ve uyum içerisinde bu süreci birlikte yürüteceğiz. Çanakkale’mize sadece sağlık için son dönemde yapılan yatırımların rakamı 500 milyon TL. Bu durum devletimizin gücünü ortaya koyuyor” şeklinde bilgi verdi.
 
Konuşmaların ardından raporların sunumu gerçekleşti ve Çanakkale Valisi Sayın İlhami Aktaş’a günün anısına hediye takdim edilmesiyle toplantı sona erdi. 
 
Gizem Tuğçe Bayhan