Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erkek, son günlerin gündeminde yer tutan ve parti kuracağı iddiaları ortaya atılan adaşı Muharrem İnce hakkında görüş bildirerek; “Cumhuriyet Halk Partisi’nin gündeminde zaten böyle bir şey yok. Bizim gündemimizde Türkiye’nin sorunları var. Türkiye’yi gerçek gündemlerinden koparmak istiyorlar. Lütfen kimse bu tuzaklara düşmesin, kimse saray tarafından hazırlanan senaryolara düşmesin” cevabını verdi.
 
Çanakkale Milletvekili ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’in kurultay sonrasında yaptığı ziyarette Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Serdar Soydan, İl Başkanı Metin Ümit Ural, meclis üyeleri ve partililer hazır bulundu. İl Başkanı Metin Ümit Ural, “Çanakkale Milletvekilimiz, Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek arkadaşımızın tekrar parti meclisine seçilmesi ve ardından MYK’ya seçilmesi ile Çanakkale il örgütü olarak mutluluğumuzu hep birlikte yaşıyoruz. Kendisine görevi aldıktan sonra il örgütü ziyareti için de çok teşekkür ediyoruz. Yine Yüksek Disiplin Kurulu üyeliğine tekrardan seçilen Serdar Soydan vekilimizi de tebrik ediyoruz. Bu güzel tablo umarım bundan sonra kurultayımızın tamamlanması ile birlikte ortaya çıkan ‘Hedef İktidar’ yürüyüşümüzün başlangıcıdır. Siyaset bazı taraf olmaları, bazı yarışları gerektirir. Bu gayet doğaldır. Sosyal demokrasilerde bu yarışlar her zaman olması gerekir. Biz asla tek adam rejimine inanmıyoruz. Biz monarşi ile yönetilmek istemiyoruz. Biz Mustafa Kemal Atatürk’ün çizgisinde laik demokrasiyi korumak isteyen bir örgütüz, bundan sonraki süreçte tek hedefimiz var; iktidar. Bunun için çok çalışacağız, birlikte başaracağız” ifadelerini kullandı.
 
Vekil Muharrem Erkek ise, kurultay sonrasında CHP’nin süreci ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı. ‘İlk seçimde iktidar’ vurgusunu yapan Erkek, Türkiye’nin şu anda tek adam rejiminde olduğunu ve bu sistemin çok uzun süre ayakta kalamayacağını söyledi. Türkiye’nin tüm demokratlarının birleşeceğini açıklayan Erkek, “İlk seçimden sonra Türkiye hak ettiği tabloyu yaşayacak” dedi.  Milletvekili Erkek’in yaptığı açıklamaların başlıkları şu şekilde oldu:
 
“YAŞADIĞIMIZ DEMOKRASİ DEĞİL MONOKRASİ”
“25-26 Temmuz tarihlerinde 37. Olağan Kurultay’ımızı gerçekleştirdik. 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinin sonuçları ve bugün itibariyle ülkemizin içinde bulunduğu, sosyal, siyasal ve ekonomik tablo bize 37. Olağan Kurultayı’mızda ana temayı ‘İktidar Kurultayı’ olarak belirledik. Kurultayımızda 60 kişilik parti meclisimizi, kurultay delegelerimiz ve toplam 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu’muz seçildi. Her zaman dediğimiz gibi Cumhuriyet Halk Partisi’nde görevler üstlenmek, onurlu bir toplum hizmetidir. Üye olmak da, il yöneticisi olmak da, il genel meclis üyesi olmak da, genel merkez de görev yapmak da, genel başkan olmak da, hangi görev olursa olsun cumhuriyet Halk Partisi içerisinde onurlu bir toplum hizmetidir. Biz kurultayımızda cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı için bir beyanname sunduk. Kurultay, partimizin en yüksek organıdır ve o beyanname oybirliği ile kabul edildi. Tüm kurultay delegelerimiz imzaladı. Bunu çok önemli buluyoruz çünkü ülkemiz maalesef demokrasi yolculuğunda, tüm eksikliklere rağmen, darbe teşebbüslerine rağmen, yaşanan tüm sorunlara rağmen demokrasi yolculuğunda engelleri aşarak ilerlerken, maalesef mutlakıyete doğru dev bir adım attı. Bugün yaşadığımız demokrasi değil monokrasi. Yani bir kişinin egemenliği ve bugün dünyada yaşadığımız tabloda bunu bize gösteriyor.”
 
“TÜRKİYE’DE İŞSİZLİK, YOKSULLUK ŞAHLANIYOR”
“Tek adam rejimleri krizleri çözemezler, krizleri büyütürler. 24 Haziran seçimlerinden önce hatırlayın, bazı şeyleri çok çabuk unutuyoruz, ne demişlerdi? Erdoğan, ‘Siz bu kardeşinize bu yetkiyi verin, seçin; ondan sonra ekonomi nasıl şahlanıyor, dolarla nasıl mücadele ediliyor herkes görsün’ demişti. Türkiye’de işsizlik, yoksulluk şahlanıyor. Adaletsizlikler şahlanıyor, ekonomik tablo ortada. Bugün 83 milyon vergi ödüyoruz doğrudan ya da dolaylı, bugün evde uyandığımızda ve elektrik düğmesine bastığımızda, musluğu açtığımızda 4-5 çeşit vergi ödüyoruz. Marketten çocuklarımız için bir şey aldığımızda vergi ödüyoruz. 83 milyonun vergileri nereye gidiyor; faiz lobilerine. Yalnızca yurtdışındaki faiz lobilerine günde yaklaşık 50 milyon dolar ödüyoruz. Anapara değil bu faiz ödüyoruz. 18 yıldır tek başlarına iktidarlar ve 18 yıldır Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarlarının yalnızca dışarıya ödedikleri faiz 170 milyar dolar. Londra’daki bir avuç tefeciye hizmet eden bir saray hükümeti ile karşı karşıyayız. O yüzden sorunlarımız büyüyor. Onun için işsizlik büyüyor. Tabloyu zaten herkes biliyor ama kimse umutsuz olmasın. 31 Mart’ta, 23 Haziran’da nasıl büyük başarılara imza attıysak, önümüzdeki süreçte de ilk genel seçimde, erken olur zamanında olur, bu tek adam rejimine, bu adaletsiz düzene mutlaka milletimizle birlikte son vereceğiz.”
 
“TÜRKİYE’DEKİ TÜM DEMOKRATLAR BİRLEŞECEK”
“Bu mücadele referandum ile başladı. Referandum sürecindeki ‘hayır’ hareketini hatırlayın, bunun mimarı da Cumhuriyet Halk Partisi’dir, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’dur. O ‘hayır’ hareketi büyüdü ve o büyük demokrasi ittifakı, 31 Mart’ta, 23 Haziran’da sandığa yansıdı. O bilinçle çalışıyoruz önümüzdeki süreçte de. Türkiye’deki tüm demokratlar birleşecek. Liberal demokrat, sosyal demokrat, muhafazakar demokrat, milliyetçi demokrat… Burada sihirli kelime ‘demokrat’, demokrat demokrasiye inanan demek çünkü bugün demokrasiyi kaybetti Türkiye, özgürlükleri kaybetti. Hukuk devletini kaybetti ve biz demokrasimizi yeniden tesis edemezsek ekonomik kalkınmayı da, huzuru da, toplumsal barışı da sağlayamayız.  Vatandaşlarımızın sorunlarına derman bulamayız. O yüzden bu demokrasi mücadelesi çok önemli. Bugün Türkiye’nin verdiği mücadele demokrasi mücadelesidir, başka bir mücadele değil. Onun için ittifaklar çok önemli. Biz ilk genel seçimde iktidar olacağız, buna kesinlikle inanıyoruz çünkü başarmak için inanmak gerekir. Bizimle yürüyen tüm demokratlar da buna inanıyor. İlk seçimde başarılı olacağız sonra ilk yapacağımız ilk devletin liyakat ve adalet temelinde hızla kalkındırmak olacak. Ondan sonra da toplumsal uzlaşmayla, yeni bir anayasa ile güçlendirilmiş parlamenter sistemi kuracağız, Kıta Avrupası’nın uyguladığı. O eski sorunları olan parlamenter sistem değil, bugün dünyanın güçlü ülkelerinin uyguladığı, güçlendirilmiş, rasyonelleştirilmiş bir parlamenter sistemi yeni anayasa ile birlikte ve milyonlarla beraber tesis edeceğiz. Bugün G-8 ülkelerinin, en gelişmiş ülkelerin beşi; İtalya’sı, Almanya’sı, Kanada’sı gibi ülkeler güçlendirilmiş parlamenter sistem ile yönetiliyor.”
 
“TÜRKİYE’NİN BU İKTİDARDA YÜRÜYEMEYECEĞİ BELLİ”
“Türkiye bu sistemle gidemez. Yaşadığımız ağır sorunların sorumlusu ve bu sorunların büyümesinin temel sebebi bizzat sistemin kendisi. Yani bu tek adam rejimi, bu saray iktidarı. Bugün maalesef egemenlik meclisten saraya kaydırıldı. Egemenlik şahsileştirildi ve bir şahıs devleti, hanedan devleti kurulmak isteniyor. Görüyorsunuz; akrabalar, yakınlar, aileler devletin en önemli noktalarında, likayata hiç bakılmadan ama bunun faturası 83 milyona çıkıyor. Biz bu kararlılıkla çalışıyoruz. Yapacağımız çok iş var ama Türkiye büyük bir ülkedir. Türkiye güçlü bir ülkedir. Kısa zamanda Türkiye’nin bu iktidarda yürüyemeyeceği belli. Bu iktidar, saray iktidarı, ülkemizi freni patlamış kamyon gibi uçuruma doğru sürüklüyor. Bunu artık herkes gördü, onun için ilk seçimden sonra Türkiye hak ettiği tabloyu yaşayacak. Liyakati ve adaleti sağladığınızda zaten sorunlar çözülür. Bugün ülkemizde, hem yargı, hem yasama, dördüncü güç medyayı da eklersek, hepsi yürütmenin yani saray iktidarının tahakkümü altındadır. Yaşadığımız asıl sorun bu.”
 
“CUMHURİYET HALK PARTİLİ BELEDİYELERİN OLDUĞU KENTTE İNSANLAR MUTLU”
“Bugün basın özgür değil. Düşünce ve ifade özgürlüğünde ciddi sorunlar var. Zaten bunlar olduğu zaman demokrasiden bahsetmek mümkün değil. Biz bu kararlılıkla çalışacağız. Çanakkale’de de partimizi büyüteceğiz, il örgütümüzle, ilçe örgütlerimizle, yerel yönetimlerimizle hep birlikte çok çalışacağız ve mutlaka başarılı olacağız. Önümüzdeki süreçte Çanakkale’de çok daha büyük farkla birinci parti olacağız. Yerel seçimlerde de belediye sayımızı mutlaka arttıracağız. Bugün Türkiye gördü ki, Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin olduğu kentte; halkçı belediyeciliğin, dürüst belediyeciliğin, şeffaf belediyeciliğin olduğu yerlerde insanlar mutlu. Bu çok önemli, bugün Türkiye nüfusunun yarısını Cumhuriyet Halk Partili belediyeler yönetiyor ama yönetirken şu iki temel ilkeyi hem önümüzde tutuyoruz; bizim belediye başkanlarımız, bize oy versin vermesin bütün milleti kucaklıyorlar, ikinci olarak harcadıkları her kuruşun hesabını halka veriyorlar.
 
“18 YILDIR TEK BAŞINA BİR İKTİDAR TÜRKİYE’Yİ YÖNETİYOR, HANGİ SORUN ÇÖZÜLDÜ?”
“Bugün basının sorunları ile de yakından ilgileniyoruz. Bugün 100’e yakın gazeteci cezaevlerinde. 10 bine yakın gazeteci işsiz kaldı. Basın üzerinde çok ciddi baskılar var ama Cumhuriyet Halk Partisi, nerede bir sorun varsa orada mücadelesini veriyor. Türkiye’nin hangi sorunu varsa, biz mutlaka çözümü ile birlikte düşüncelerimizi ortaya koyuyoruz. Şunu herkesin düşünmesi lazım; 18 yıldır tek başına bir iktidar Türkiye’yi yönetiyor, hangi sorun çözüldü? Bunu herkesin vicdanında muhakeme etmesi lazım. Bir kişi çıkıp bana söylesin, eğitim sorunu çözüldü mü? Hiçbir veli, hiçbir anne baba eğitim sisteminden memnun değil. Adalette, ekonomide, dış politikada sorunlar çözüldü mü? Artık gerçeği görmemiz lazım, artık doğmamış çocukların dahi gelecekleri ipotek altında. Büyük borç yükleri altında. Biz kurultayımızda ekosistem hakkı dahil beyannamemize koyduk, çünkü canlı cansız tüm varlıklar bir ekosistemin parçasıyız ve sağlıklı bir ekosisteme sahip dünyaya doğma hakkı daha doğmamış gelecek nesiller hakkıdır. Bu haklar için dahil mücadele veriyoruz. Mutlaka ve mutlaka başarılı olacağız. Türkiye’nin ikinci yüzyılında cumhuriyet aydınlanmasını tamamlayacağız. Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandıracağız. Cumhuriyet Halk Partisi temelinde Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk ve Kuvay-i Milliye olan bir partidir. Dünyanın en köklü, en eski dört partisinden biridir. Onun için Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye’nin kalesidir.”
 
“MEVCUT İKTİDARI MECLİS DENETLEYEMİYOR, YARGI DENETLEYEMİYOR”
“Bugün hiçbir hesap vermeyen, hiçbir denetimi olmayan bir saray iktidarı karşısında bu örnekler çok önemli. Yerel demokrasi, yerel iktidar bugün Türkiye’ye nasıl bir yönetim olması gerektiğini gösteriyor. Bugün mevcut iktidarı meclis denetleyemiyor, yargı denetleyemiyor, basın denetleyemiyor, Sayıştay denetleyemiyor, müfettişler denetleyemiyor. Denetimin olmadığı, şeffaflığın olmadığı yerde keyfilik olur, hukuksuzluk olur. Bir devlet hukuk devleti olmalıdır. Bütün mücadelemiz bu. Ben uzun zamandır Ankara’daydım görev sebebiyle. Bütün Türkiye’nin ilçeleri, beldeleri, büyükşehirleri ile görevimiz gereği ilgileniyoruz. Önümüzdeki süreçte de Hukuk ve Seçim İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüteceğim. Ülkemizdeki en zor iki konu, hukuk ve seçim. Umarım ilk seçimde milletimiz hak ettiği yönetimi Türkiye’ye getirecek. Huzurlu günleri, mutlu günleri yakında yakalayacağız.”
 
“KİMSE SARAY TARAFINDAN HAZIRLANAN SENARYOLARA DÜŞMESİN”
Açıklamaların ardından Milletvekili Muharrem Erkek, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Geçtiğimiz günlerde CHP’li Muharrem İnce’nin yeni parti kurması iddialarının ardından ‘Parti kurmayacağım, Anadolu’yu gezeceğim’ açıklaması hakkında görüşlerinin sorulması üzerine, “Muharrem İnce’de bizim değerli partilimizdir. Biz parti içi sorunlarımızı zaten basının, kamuoyunun önünde tartışmayız ama Cumhuriyet Halk Partisi’nin gündeminde zaten böyle bir şey yok. Yeni MYK’mız ilk toplantısını yaptı. 4 saat sürdü, bizim gündemimizde Türkiye’nin sorunları var, işsizlik var, yoksulluk var, mutfaktaki yangın var, çocuklarımızın eğitimi var, çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi var, emeklinin sorunları var. Bizim gündemimiz var. Türkiye’yi gerçek gündemlerinden koparmak istiyorlar. Lütfen kimse bu tuzaklara düşmesin. Kimse saray tarafından hazırlanan senaryolara düşmesin. Biz daha Ağustos 2018’de Cumhuriyet Halk Partisi Ekonomi Masası, ‘ekonomik kriz geliyor’ diyerek 13 maddelik bir çözüm paketi sundu iktidara. 2018’de ‘kriz geliyor, derinleşecek’ dendi, ne pandemi var, ne başka bir şey var. Biz her zaman çiftçimizin, esnafımızın, işçimizin yanındayız. Bugün taşeron sorunu büyük ölçüde çözüldüyse, asgari ücret bugün tartışılıyorsa, emeklilere bugün ikramiye veriliyorsa bunu gündeme getiren parti Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Bizim gündemimiz, Türkiye’nin gerçek gündemidir.”
 
“CUMHUR İTTİFAKI YÜZDE 50 ARTI 1’DEN O KADAR UZAKLAŞTI Kİ…”
SONAR Araştırma Şirketi Başkanı Hakan Bayrakçı’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı ankette yer alan, ‘Bu pazar günü seçim olsa (milletvekilliği seçimi) hangi partiye oy verirsiniz?’ sorusunda şu yüzdeler açıklandı;  (Kararsızlar dağıtılmış) AK Parti: Yüzde 39.8  CHP: Yüzde 27.2  MHP: Yüzde 11.3  İYİ Parti: Yüzde 10.4 HDP: Yüzde 8.3 Diğer: Yüzde 3. Milletvekili Muharrem Erkek, bu anket ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine ise şunu söyledi: “Birçok kamuoyu araştırması yapılıyor. Biz de dönem dönem yaptırıyoruz. Bütün araştırmaların sonucunda şunu görüyoruz, artık Türkiye’yi yöneten Cumhur İttifakı yüzde 50 artı 1’den o kadar uzaklaştı ki… En iyi kamuoyu araştırmalarında bile 42, 43 oranında çıkıyor. Bu araştırmayı incelemedim ama birçok araştırma yaptırıyoruz, inceliyoruz. Türkiye’de önemli olan referandum sürecinde başlayan, yerel seçimler sürecinde devam eden demokrasi ittifakını büyütmek. Türkiye’nin, çocukların geleceği için.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN