Avlanma yasağının Eylül 1 itibariyle kalkmasından sonra sezonun açılacak olmasıyla birlikte istavrit, palamut, çinekop, lüfer, hamsi gibi balıklarla bollaşması bekleniyor. Balıkçılar, bollaşmasına bağlı olarak fiyatlara da yansıyacağı görüşündeler.
 
Vatandaşların en çok talep gösterdiği sardalye balığının, bayramda bir gün boyunca 40 lirayı görüp ardından tekrar düşmesi merak konusu olmuştu. Balıkçılar, konuyla ilgili olarak bayramda balığa çıkılmadığından ve hava estiğinden dolayı o fiyatı gördüğünü belirttiler. Önümüzdeki günlerde sardalye fiyatlarının düşeceğini söyleyen balıkçılar, Eylül 1 itibariyle yavaş yavaş etkisini kaybedeceğine de değindiler. Balıkçı Tuncay Dinç, istavrit, palamut, çinekop, lüfer, hamsi gibi balıkların sezonunun 1 Eylül itibariyle başlayacağı bilgisini verdi.
 
SARDALYE BALIĞI 40 LİRAYI GÖRDÜ
Kemal Dinçer balık değerlendirmesi yaparak şu ifadelere yer verdi: “ Şu anda en fazla talep gören balık sardalye balığı. Sardalye balığı da 25-35 lira arasında değişkenlik gösteriyor. Havalar estiği zaman az oluyor bu sebepten fiyatı artıyor. Bizlerle alakalı bir şey değil yani. Kurban bayramında balıkçılar çıkmadılar bu sebepten bir gün 40 lira oldu. Sonraki gün yine fiyat normale döndü.  Esnaf olarak sardalye balığına 40 lira demekten ben de utandım, çok para. Sardalye balığının yazın vatandaşın yiyebilmesi için en fazla olacağı 20 lira para ama vatandaşta da bu hastalıktan dolayı para yok.”
 
SEZON BAŞLAYINCA BALIK FİYATLARI DÜŞECEK
Dinçer, sezonun başlamasıyla birlikte balığın bollaşacağı bilgisini vererek, “Kültür balıkları talepte. Çupra, levrek her zaman mevcut tezgâhlarımızda. Şunun şurasında 20 günlük bir sezonumuz kaldı.  Sezon başlayınca hepsinde fiyatlar düşer.20 gün sonra palamut, çinekop her şeyin sezonu başlayacak. Aldığımız duyumlara göre Karadeniz’de durumlarda iyi. Herhalde balık bollaşacak öyle görünüyor. Kış sezonu geldiği zaman, palamut, çinekop istavrit, tekir bunların hepsi bol miktarda olacak. 7-8 ay fiyatlar düşük gider. Bizim tezgâhlarımızda bolluk olduğu sürece, vatandaşlarımıza bir fiyat artışı yapmayız. Bizim elimizdeki bir şey değil yani bu konu, havaların esintisi, balıkçıların çıkmamasından kaynaklı” dedi.
 
“EN ÇOK TALEP GÖREN BALIKLAR SARDALYE, ÇUPRA, LEVREK”
Tuncay Dinç ise, bayramda balığa çıkılmadığı için bir gün boyunca sardalyenin 40 lirayı gördüğünü söyleyerek,  “Yasaklar olduğu için en çok talep görenlerin birinci sırasında sardalye geliyor. Tezgâhlarımıza fazla çeşit koymuyoruz çünkü ağırlıklı olarak sardalyenin sezonu. En çok talep gören balıklar sardalye, çupra, levrek. Bugün 30 lira sardalye geçen gün 40 lira oldu sebebi ise havaların esmesi ve bayramda balığa çıkanın olmaması. Tek tekne çıktı iki tekne çıktı. O yüzden pahalandı. O gün satılan balık bugünkü kadar güzel olmamasına rağmen 40 liraydı. Tamamen söylediğim iki sebebe bağlı” ifadelerini kullandı.
 
BALIKÇILARIN GÖZÜ YASAKLARIN KALKMASINDA
Önümüzdeki aylarda sezonu başlayacak balıklar hakkında bilgi veren Dinç, “ Eylül 1’de yasaklar açıldığı vakit, istavrit, palamut, çinekop, lüfer, hamsi mevsimi, bol olur. Eylül’den sonra ekim, kasım aylarında yoğunlukla palamut sezonu olur. İnşallah sezonu palamutla açarız diye umuyoruz. O zaman sardalye etkisini biraz kaybeder” şeklinde konuştu.
 
“DÖRT GÖZLE EYLÜL 1’İ BEKLİYORUZ”
Dinç fiyatlarının artmasının taleplere bağlı olduğunu belirterek “ Vatandaşlar fiyatları pahalı buluyor ama biraz da bizi düşünsünler. Geçen gün sardalye 40 liraydı. Az talep geldiği için fiyatta artıyor. Geliyor 50 kasa balık, 100 tane esnaf var ne olacak herkesin arasında rekabet oluyor. Onun dışında biz bir zam beklemiyoruz. Zaten yasağın kalkmasına kaldı 25 gün o zaman sardalye 10-15 liraya kadar düşer.  Dört gözle Eylül 1’i bekliyoruz bizde” dedi.
 
Gülçin AKIN