Bu güncellemeyle vatandaşların kendilerini daha güvende hissederek, kurallar çerçevesinde rahatlıkla kuaför, berber ve güzellik salonlarına gidebilmelerini sağlayan önlemler arasında çalışanların maske ve siperlik kurallarına bağlı kalması riski en aza indiriyorlar.
 
Berberler Kuaförler Odası Başkanı Ayhan Engin Çanakkale halkının kuaför, berber ve güzellik merkezlerine talebinin fazla olduğunu belirterek, belirlenen kurallar çerçevesinde esnafların işlerinden memnun olduğunu söyledi. Dikkat ve tedbiri elden bırakılmaması gerektiğine vurgu yapan Ayhan, Çanakkale’de temsil ettiği esnaf ve meslek gruplarında koronavirüse rastlanmamasının güzel bir şans olduğuna değindi.
 
ÇANAKKALE’DE ESNAF VE MESLEK GRUPLARINDA VİRÜSE RASTLANMADI
Berberler Kuaförler Odası Başkanı Ayhan Engin yasakların güncellemesinin ardından değerlendirmelerde bulunarak, “Yasakların tek tek sona erdiği günleri yaşıyoruz. Her yasağın sona ermesiyle birlikte ya da önleminin değişmesiyle çalışmalarımız serbest bırakılıyor. Bizlerde işlerin düzelmesiyle, ekonomik anlamda daha çok kazanç sağladığımızdan mutlu oluyoruz. Dünya’da dolayısıyla Türkiye’de yaşanan pandemiyle ilgili ekonomik daralma Çanakkale’de de temsil ettiğim bütün meslek gruplarında da görüldü.  Yavaş yavaş sona erdiğini, toplumun her kesiminde yaşayan insanlar olarak farkına varıyorduk. Lakin son zamanlarda Covid-19 virüsünün giderek azalmasını beklerken çoğalması hepimizi moral ve motivasyon açısından endişeli duruma getirdi. Bence endişelenmek yerine, önlemlerimizi almalıyız. Aslında önlemler çok detay gerektiren şeyler değil. Basitçe; sosyal mesafe ve maske. Uyulması gereken iki basit kurala uyarak tüm ülkemizde hatta Dünya’da bu işin bir an önce en aza inmesi ve sonlanmasını temenni ediyorum. Çanakkale’de çok şükür ki temsil ettiğim esnaf ve meslek gruplarından hiç kimse bu virüse yakalanmadı. Fakat bu virüsü bulaştırmakla alakalı en riskli meslek gruplarından birisi olduğumuz bilinciyle de son derece dikkatli olmamız gerektiğinin farkındayız. Tabii ki devlet kontrollerini yapıyor ama ben de elimden geldiği kadar destek olmak ve onların hasta olmaması için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Sorumluluk alanlarımızdaki her konuyu yönetmeliyiz. Demokrasilerde sivil toplum kuruluşlarının ve meslek örgütlerinin gücü ve etkinliği tartışılmaz bir gerçektir. Çanakkale’de kim nerede ne yapmak isterse resmi ya da özel, önce onlara kuaförler, berberler ve güzellik uzmanlarının fikrini almasını tavsiye ediyorum. Berber, kuaför ve güzellik uzmanı toplumun tam merkezinde yaşayan esnaflar. Berber, kuaför ve güzellik uzmanı üye sayımız 390. Her gün bu 390 tane iş yerine minimum 10 kişi girse 3900 kişi girmiş olur. Bu kadar fazla insanla birebir temasta ve iletişimde olduğunu düşünürsek bizlerin yapılacak konuyla ilgili olarak fikrinin sorulması gerektiği görüşündeyim. Yetkililere en doğru bilgiyi aktaracağımızdan hiç şüpheleri olmasın. Biz Çanakkale’mize faydalı olmak için bu söylemi sıkça tekrarlıyoruz” dedi.
 
KÜÇÜK ESNAF YAKIŞTIRMASI NEGATİF ETKİ YARATIYOR
Engin, küçük esnaf yakıştırmasının kullanılmasının esnaflar üzerinde kötü bir etki yarattığını vurgulayarak, “Ne zaman olumsuz ekonomik şartlar konuşuluyor olsa, herkesin ağzında küçük esnaf yakıştırması var. Devlet üzerine düşeni zaten yapar, devletimize güvenelim. İmkânlarını mümkün olduğu kadar kullanır. Bazen acele etmemeliyiz, beklemeliyiz. Ben, bu küçük esnaf diye tarif edilen esnafın temsilcisi olarak, küçük esnaf cümlesi bizim kesimimizi sosyolojik ve psikolojik olarak negatif yönde etkiliyor. Küçük esnaf, büyük esnaf pozisyonunu ben insan olarak değerlendiriyorum. Kimsenin kimseye küçük ya da büyük deme hakkının olmadığını düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.
 
BERBERLİK HİZMETLERİ KDV’Sİ YÜZDE 8’E DÜŞÜRÜLDÜ
Berberlik hizmetleri KDV’sinin yüzde 8’e düşürülmesinin oldukça önemli bir karar olduğunu belirten Engin şu sözlere yer verdi: “Temsil ettiğim esnaflarla ilgili Maliye Bakanlığı’nın aldığı karardan son derece mutluyum. Berberlik, kuaförlük ve güzellik merkezleri hizmetlerinin KDV’sinin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldüğünü bunun da bizim için son derece yerinde ve güzel bir karar olduğunu belirtmek isterim. 31 Aralık 2020 tarihine kadar geçerlilik süresinin olduğunu biliyoruz fakat o tarihten sonra da uzatılabileceği durumu söz konusu. Konunun uzun zamandır Ak Parti İl Başkanına, Ak Parti Millet Vekillerine defalarca söylendiği ve onlar aracılığı ile Bakanlığımıza gittiğini dolayısıyla onların da bir katkısı olduğunu düşündüğümden teşekkürlerimi sunuyorum. Bu durumun önemli bir ekonomik destek oluşturacağını düşünüyorum. Fakat yazar kasaların ayarlanması konusunda, servislerin çok basit bir işlem için çeşitli fiyatlar almasından da şikâyetçiyim. Yani yazar kasanın KDV oranını yüzde 18’den 8’e ayarlamanın ücreti, 75 TL olmamalı. Eline her fırsat geçiren kişinin, ihtiyacı olan kişiye üst tavandan hizmet vermesi durumunu bizim insan yapımızla ilişkilendiriyorum. Her şeyi devletten bekliyoruz lakin fırsat bulduğumuzda ekonomik olarak en yüksekten kazancımızı sağlamaya çalışıyoruz. Bugünlerde daha az kazanarak, daha sağlıklı kalmaya çalışmalıyız. Varsın bu dönemde kazancımız minimumda olsun ama sağlığımız yerinde olsun. Herkes kendi hesabını yapacak. Şunu anlamalıyız ki bazı zamanlarda müsrif olmamız gerekiyor. Bugünlerde böyle düşünmenin daha doğru olacağı kanaatindeyim.”
 
KURALLAR GÜNCELLENDİKTEN SONRA TALEP ARTTI
Engin, Çanakkale halkının kuaför, berber ve güzellik merkezlerine talebinin kurallar geldikten sonra daha çok olduğuna değinerek, “Kurallar güncellendikten sonra, vatandaşlar daha güvende ve gönül rahatlığıyla kuaförleri, berberleri ve güzellik merkezlerini tercih eder oldu. İşlerimiz arttı, normale döndük. Çanakkale halkı buralara gittiler ve gördüler ki kurallara uyuluyor. Sakal tıraşı önceden yasaktı, makine ile kesmek serbestti. İkisinin arasında ki fark ise pandeminin bulaşmasının kolaylaşması açısından herhangi bir fark yok. Ama bir güncelleme geldi, sakal tıraşı ya da makyaj uygulamasında maske ve siperlik kullanılmaya başlandı. Maskeli, siperlikli çalışana bulaşmasının olması bence söz konusu değil. Damlacık yöntemi ile bulaştığı uzmanlar tarafından söyleniyor. Ben bazı kafa karışıklıklarını pandeminin Dünya’da ve Türkiye’de ilk defa yaşanıyor olmasına da bağlıyorum. Ben Çanakkale kamuoyuna şunu da söylemek isterim ki devlet kontrolleri yapıyor. Bense resmi olmayan kontrolleri yapıyorum. Arkadaşlarımı ziyaret ediyorum ve pandemi kurallarını uygulaması için onlara ricada bulunuyorum. Onlara ceza yöntemi ile değil mükâfat yöntemi ile bir şeyler öğretmeye çalışıyorum. Kurallara uyana teşekkür etmenin yöntemini kullanarak ilerlemenin gerektiğini savunanlardanım. Ait olduğum meslek odasında görevini yapanlara, ustalık takdirnamesi belgesi veriyorum. Bu pandemi kuralları içerisinde onları daha güzelini yapmaya, kurallara uymaya iten bir davranış olduğunu düşünüyorum. Böylece daha dikkatli ve hassas bir meslek grubu oluştuğuna inanıyorum” konuşmasını tamamladı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN