Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Kuran, etlerin kesilir kesilmez yenmeyeceğini vurgulayarak Kurban Bayramı sonrasında saklama koşulları ile ilgili olarak bilgi verdi. Kuran, “Serin bir yerde, 3-4 saat bekletilerek dinlendirilmeyen etler, mide rahatsızlıkları olanlarda sıkıntılara yol açabilir. Etler bekledikten sonra mutlaka 24 saat bekletilmek üzere ya buzdolabına konmalı ya da ailedeki kişi sayılarına göre parçalanarak, buzdolabı poşetlerine konarak -18 santigrat derecede difrize konulabilir. 18 santigrat derecede büyüklüğü ne olursa olsun 6 aya kadar saklama şansımız olabiliyor etleri” dedi.
 
“HAYVANIN İÇ YAĞI YEMEKLERE KATILMAMALI”
Kurban Bayramı sonrasında var olan etleri kahvaltılarda değil, akşamları tüketmeyi öneren Uzman Kuran, “Kronik rahatsızlıklarla ilgili sorun yaşamak istemiyorsak, normal bir kahvaltı yapmamız gerekiyor. Peynir, yumurta, içiyorsak süt kahvaltıda mutlaka olması gerekiyor ve gün içerisinde değil, akşamları et tüketmemiz gerekiyor. Mangal yapacaksak eğer, et ile ateş arasında 30 cm kadar bir mesafenin olması lazım. Yemeklere hayvanın iç yağı lezzetlendirmek amacıyla katılmamalı. Görünen yağlar kesim anında uzaklaştırılmalı. Haşlama, fırında ve ızgara ya da 30 santim uzakta mangal yapılabilir. Bununla birlikte sabah kahvaltında reçel, bal, meyve, ekmek tüketmediysek; akşam yemeğinde tam tahıllı bir bazlama veya dürümle eti tüketebiliriz. Pirinç veya bulgur pilavı ile kullanabiliriz. Fakat eti ne kadar boy ve hacim olarak yersek en az 3 kat kadar sebze veya salata olarak tüketmemiz gerekiyor. Akşamları kesinlikle tatlı ve meyve tüketmemeye çalışalım. Bu karaciğer yağlanmasına neden olan bir beslenme şekli. Eğer ki akşam doya doya et yemek istiyorsak o zaman sabah kahvaltısında yine yumurtayı keserek, hafif; lor peyniri, ceviz, domates, salatalık, biber, roka, maydanoz birlikte ekmeksiz bitki çayı ile tüketebiliriz” tavsiyelerini verdi.
 
BAYRAM TATLILARI SONRASI YEŞİLÇAY
Kuran, misafirliklerde ikramlara hayır demenin önemli olduğunu ve hayır diyebilmek için önceden meyve hakkının evde tüketerek misafirliklere gidilebileceği söyledi. Bayram sonrasında dahi devam eden ziyaretlerle ilgili olarak yeme konusunda tavsiyeler veren Kuran, “Mümkün olduğu kadar misafirliklerde sunulan tatlı çeşitleri arasında sütlü tatlı varsa kabul edebiliriz ama şerbetli tatlıysa kabul etmemekte fayda var. Eğer dayanamıyor ve yiyorsak, yanımızda bir yeşil çay tarçın bulunduralım, hemen arkasından tarçınlı yeşil çay tüketelim. Akşamları eve geldiğimizde ise dinlendirilmiş eti istediğimiz miktarda, gün içerisinde şerbetli tatlı yemediysek ve sabah kahvaltısında karbonhidrat tüketmediysek yanında pilav, makarna, dürüm ile tüketebiliriz, mutlaka ayran, yoğurt ve salata olmak koşuluyla” dedi.
 
“MEYVE YEMEKLE BERABER DE TÜKETİLMEMELİ”
“Et tüketildiği günlerin ertesi günü mutlaka tahin yiyelim. Sebze yiyelim hatta sebzelerden detoks suları yapılabilir” önerilerini veren Begüm Kuran, şunları söyledi: “Tahin susam yağıdır ve toksin atıcı özellik gösterir. Etleri tüketirken bağırsakta sindirim aşamasında oluşturabilecek kanserojen maddelerin ortaya çıkmasını engellemek için 1-2 saat kekik ve biberiye ile marine edelim veya yanında mutlaka salatamıza çiğ olarak avokado eklemesi yapalım. Böylece sindirim aşamasında sıkıntı çıkmaz. Kalp, diyabet, tansiyon hastaları mevcut diyetlerine mutlaka devam etsinler.  Akşam tatlı, meyve tüketilmemeli, sütlü dahi olsa. Meyve yemekle beraber de tüketilmemeli. Meyve bir geçiştirme öğünü olarak tüketilmeli, ara öğün olarak. Ama yemekle beraber tüketilen meyve, yemeği ne kadar az yemiş olursanız olun karaciğer yağlanmasına neden olur.”
 
Sevi Gözay UĞURLU