Bayramların olmazsa olmazı bayram şekerleri, lokumlar ve çikolatalar tezgâhlardaki yerini alırken, ikramların şahı ev yapımı baklava için de siparişler alınmaya iki hafta önceden başlamasına rağmen Çanakkaleli tatlıcılar bu sene talebin neredeyse olmadığını söyledi. 
 
Kurban Bayramı için eksiklerini tamamlamaya çalışan vatandaşlar, bu sene dökme şekere yönelim gösteriyor. Son günlerde yoğunluğun fazla olduğunu ve bu durumdan memnun olduklarını dile getiren esnaflar ise Koronavirüs salgını nedeniyle baklavalara rağbet azalırken, dökme ve kapalı şekerlerin satışında artış yaşanıyor.  Baklava satışı yapan esnaflar ise, durumların hiç iç açıcı olmadığını belirterek, önceki bayramlara kıyasla işlerinin yüzde 80 oranında düştüğünü vurguladılar.
 
BAYRAMDA DÖKME ŞEKERLER TALEP GÖRÜYOR
Eyüp İşseven bayram yoğunluğunda şeker satışlarından memnun olduklarını ve satışların gidişatının olumlu olduğuna değinerek, “Bayram yoğunluğumuz dün itibariyle başladı. Bayram arifesi akşam saat 22-23 civarlarına kadar yoğunluğun devam etmesini bekliyoruz. Havaların sıcak gitmesiyle birlikte yoğunluğumuz gündüz saatlerinde az olsa da, akşam serininde yoğunluğumuz aşırı derecede artıyor. Havaların sıcak olması nedeniyle bu bayramda çikolata satışlarımız çok fazla talep görmedi. Vatandaşlarımız çikolata yerine, dökme şeker dediğimiz içinde yumuşak şeker ve kristal şekerli meyveli şekerleri tercih ediyorlar. Kiloluk şekerlerimiz var çok uygun fiyatlarda. İnsanlar bayram sevincini yaşamak amacıyla gelen misafirlere veya kapıya gelen çocuklara şeker tutmak amacıyla bayramı bayram tadında yaşamak için şeker almaya çalışıyorlar” dedi.
 
“TALEPLERİN YOĞUNLUĞUNDAN MEMNUNUZ”
İşseven, taleplerin değerlendirmesini yaparak sözlerine şöyle devam etti: “Vatandaşların ilgisinden oldukça memnunuz. Pandemi olduğundan dolayı, Ramazan Bayramı’nın yaşanamamasından bunun yanında müşterilerimizi içeriye sınırlı sayıda aldığımızdan, talepler çok düşük olmuştu. Müşteriler ve bizler mağdur olmuştuk. Fakat bu bayramda talep istediğimiz seviyede diyebiliriz. Müşterilerin sosyal mesafesini, eldiven ve tadım olayına dikkat ederek sağlıyoruz. Taleplerin yoğunluktan biz gayet memnunuz. Herkese hayırlı bayramlar olmasını diliyorum.”
 
ÇİKOLATA FİYATLARINA ZAM YOK
Çikolata satıcısı Cahide Duran ise vatandaşların ilgisinden mutlu olduklarını belirterek, “ Çikolatada kutu fiyatlarımız 50 liradan başlıyor, fiyatları giderek artıyor. El yapımı özel ürünlerimiz, 60 liradan başlıyor. Yine onlarında büyüklüğüne göre fiyatları değişiyor. Diğer bayramdan bu yana fiyatlarımızda zamma gidilmedi sabit fiyattan devam ediyoruz. Çikolataya özellikle bayramlarda sürekli bir ihtiyaç olduğu için, müşterilerimiz alışveriş içerisinde. Yoğunluğumuz birkaç gündür başladı. Pandeminin etkisi elbette ki halen görülüyor fakat bizler taleplerden ve satışlardan memnunuz” ifadelerini kullandı.
 
“BU BAYRAM BİZİM İÇİN TATSIZ GEÇECEĞE BENZİYOR”
Baklava Ustası Zeki Kır, siparişlerin hiç bekledikleri seviyede olmadığını dile getirerek, “Bu sene baklava siparişleri çok kötü durumda. Hiç beklediğimiz verimi alamadık açıkçası. Vatandaşlarda alım gücü olmadığından hiç talep yok. Baklava fiyatları her şey pahalandığı gibi pahalandı. Cevizli baklavanın kilosu 40 lira, fıstıklı baklava zaten 100 lira. İnsanlar alamıyor yani bu yüzden siparişte yok bu sene. Geçen bayram biraz hareketlenme vardı ama bu bayram hiç yok. Bu bayram 5 tepsi anca sipariş aldık, normalde 150 tepsi sipariş alıyorduk. Toptancılar bize de her hafta farklı fiyatla geldiğinden bizde ne yapacağımızı bilemez olduk. Vatandaşlar fiyatları pahalı buluyor ama biz ne yapalım. Bu bayram bizim için çok tatsız geçeceğe benziyor” şeklinde konuştu.
 
“İNSANLARIN BAKLAVAYA KARŞI BU BAYRAM TALEBİ DÜŞTÜ”
Esnaf Tahsin Tuğrul ise, önceki bayramlara kıyasla baklava siparişlerinin durma noktasına geldiğine vurgu yaparak, “Baklava siparişleri bu bayram çok az bir seviyede. Orta ve düşük gelirli insanların artık baklavayı alamadığını biliyoruz ve buna şahit oluyoruz. İnsanların alım gücü yüksek derecede düştü. Gelir düzeyi çok az, giderleri çok. Baklava alışverişini ekstra bir masraf olarak görüyorlar. Koronavirüs sürecinde vatandaşlar paraları çektiler şu an elde avuçta para kalmadı. Şimdi de işe başlandığı için borçlarını ödemek zorunda kaldılar. Bu süreç oldukça zor bir süreç oldu. Önümüzdeki günlerde ne olur bekleyeceğiz ve göreceğiz. Demem o ki insanların baklavaya karşı bu bayramda talebi düştü. Sipariş alımı çok düşük. Önceki bayramlara göre yüzde 80 oranında bir düşüş yaşandı. Bundan önceki bayramlarda 250 tepsi sipariş alıyorken, şu an en fazla 30 tepsi sipariş alıyoruz. Durumlar kötü yani bir an önce düzelmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN