Koronavirüs salgınının ardından normalleşme süreci ile beraber kutlanacak olan Kurban Bayramı’nda hayvan kesiminde hijyen kurallarına daha fazla dikkat edilmesini gerektiği vurgulanıyor. Sağlık Bakanlığı, koronavirüs tedbirleri kapsamında bir bayram geçirilmesi bilgisini sık sık yinelenirken, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan Kurban  Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ'in Resmi Gazete ’de yayımlanmasının  ardından kasaplar çalışma başlattı. Kasaplar konuyla ilgili olarak, maske takılması ve mesafe kurallarına uyulmasının önemine değindi.
 
Kurban bayramına sayılı günler kala tüm hazırlıklarını tamamlayan kasaplar, yoğunluk içerisine şimdiden girmiş durumda. Kasaplar, kurbanı keser kesmez hemen parçalamak gerektiğine işaret ederken, etin ise soğuk hava deposunda ya da serin bir yerde bekletilmesi gerektiği bilgisini paylaştılar. Fiyatların pahalı olduğunu ancak taleplerin fazla olduğuna dikkat çeken kasaplar, vatandaşların yoğun ilgisinden memnuniyet duyduklarını söyleyerek, birçok yerde kurbanlıkların bittiğini belirttiler.
 
KURBAN ETİ ALIRKEN HAYVANIN YAŞINA DİKKAT
Kasap Serhat Saman, kurban eti kesimiyle ilgili olarak tavsiyelerde bulunarak şu sözlere yer verdi: “Vatandaşlarımızın ete talebi var. Kurban fiyatları biraz yüksek birde pandemi döneminde olunduğu için insanlar, toplu kesim yerlerinden kaçarak kasaplara yoğunluk gösterebiliyorlar. Genelde müşterilerimize, sabah kahvaltısı için kavurmalık ciğer ve kuzu eti tavsiye ediyoruz. Kurban eti alırken hayvanın yaşı ve İslam’a uygun şekilde kesilmiş olması çok önemli. Et kesildikten sonra en az 5-6 saat havalanması gerekiyor dışarıda. İyice soğuduktan sonra dolaba alınabilir. Fakat sıcak sıcak poşete veya dolaba koyulduğu zaman et 1 saat içerisinde bozulur.”
 
Saman, kasapların kurban bayramı için aldıkları önlemleri değerlendirerek, “Hayvan kesildikten sonra direk buzhaneye girer, tüketime sokulmadan önce en az bir iki gün dinlenmesi gerekiyor. Kurban eti dinlendirilmediği zaman, alan müşteri biraz daha eti bozmaya sebebiyet göstermiş oluyor”  dedi.
KURBANLIKLARA YOĞUN İLGİ
Saman, kurbanlık etin diğer etlere göre daha pahalı olduğuna değinerek, “Kurbanlık ile bizim normal tezgâhımız arasında 20-30 lira bir fark oluyor, kurban eti biraz daha pahalı oluyor. Kıyma 65 lira, kuşbaşı 70 liradan satışta. Pazartesiden itibaren bizlerde yoğunluk başladı, müşterilerin ilgisi yoğun. Kurbanlık satışları aldığımız duyumlara göre elde kalmadı” ifadelerine yer verdi.
 
“VATANDAŞ EN ÇOK DANA ETİNİ TERCİH EDİYOR”
Kasap Hasan Akçalı ise et fiyatlarının yüksekliğinden yakınarak, “ Et fiyatları çok yüksek dolayısıyla vatandaşların tepkisi de bize karşı çok yüksek. Ama yapacak bir şeyimiz yok piyasada fiyatlar böyle devam ediyor yani. Vatandaşlar en çok dana etini tercih ediyorlar. Dana etine alım gücü olmayanlarsa tavuğu tercih ediyorlar. Şu an dana kıyma 65 lira, kuşbaşı 70 lira. Açıkçası fiyatlar gereğinden fazla pahalı” şeklinde konuştu.
 
ETLER DİNLENDİRİLMEDEN BUZLUĞA KONMAMALI
Vatandaşların kurban etini dinlendirdikten sonra buzluğa koymalarını tavsiye eden Akçalı, “Et alırken insanlarımıza taze ve günlük et almalarını öneriyoruz. Etleri buzlukta saklamalarını tavsiye ediyoruz. Etler, taze şekilde, dinlendirmeden buzluğa koyulursa bozulabiliyor” dedi.
 
Sevi GÖZAY UĞURLU