Geçen haftalarda balık tezgâhlarındaki durağanlık bu hafta yerini hareketli ve bol balığa bıraktı. Her balığın kolaylıkla bulunabildiği balık tezgâhlarına vatandaşların yoğun talepleri balıkçıların da yüzünü güldürdü. Balıkçılar, önümüzdeki günlerde balığın bolluğuna bağlı olarak fiyatların düşebileceğini söylediler.
 
Balıkhalinde çalışan Onur Öğet, balığın tam mevsimi olduğunu ve önümüzdeki aylarda hava şartlarında sıkıntı olmadığı sürece böyle gideceği vurgusunu yaptı. Şu an tezgâhlarda bol balık çeşidi olduğunu, trollerle birlikte de bolluğun arttığını bilgisini verdi. Vatandaşların en çok sardalye balığına ilgisi olduğunu da söyleyen Öğet, Çanakkale Boğazı’nın balık konusunda ne kadar zengin olduğunu bir kez daha yineledi. Bu hafta sardalye 30 lira, mezgit 60 lira, tekir 70 lira, levrek, 60 lira, karides 45 lira, somon 60 liradan tezgâhlardaki yerini aldı.
 
“HAVALAR İYİ GİDERSE BALIK ÇEŞİTLİLİĞİ ÇOĞALIYOR”
Kurban bayramına sayılı günler kala, vatandaşların balığa karşı ilgisinin biraz düştüğünü de dile getiren balıkçılar, insanların bayram dolayısıyla et tercih ettiğini ama bu durağanlığın seyrinin bayramdan sonra eski haline döneceğini söylediler. Balıkçı Onur Öğet, balık fiyatlarını değerlendirirken çeşitliliğin fiyatlara etkisinin de olduğu bilgisini verdi. Konuyla ilgili olarak şu sözlere yer verdi: “Fiyatlar bu hafta normal gidiyor diyebilirim. Bu hafta balıklarımızda bolluk, çeşitlilik var. Tabii bu durum havalara bağlı, havaların esmesiyle bir anda balık azalabilir. Ama havalar iyi giderse balık çeşitliliği çoğalıyor. Dolayısıyla fiyatlar da düşüyor. Mesela sargoz balığı geçen haftalarda 80 lira iken bu hafta 60 liradan satılıyor, düştü yani. Çünkü balık bol tam mevsimi. İnşallah böyle de gidecek diye umuyoruz. 1 ay sonra da zaten bizim tam sezonumuz başlıyor. Güzel, bol bir sezon olmasını diliyoruz. Zaman gösterecek tabii.”
 
“KURBAN BAYRAMINDA BALIKHANE DE DURGUNLUK VAR”
Balıkçı Öğet, kurban bayramı öncesi talebin biraz düştüğüne vurgu yaparak, “İnsanlar geliyor balık almak istiyorlar ama tabii biraz bayram öncesi bir durgunluk var. Kurban et bayramı olduğu için. İşlerimiz biraz yavaşladı ama yine de insanların sardalyeye olsun diğer balıklara olsun talebi oluyor. Geçen haftaya göre bu hafta işlerimiz aslında daha iyi. Geçen hafta daha da durgundu. Önümüzdeki haftalarda balığın bollaşmasına bağlı olarak, fiyatlar düşüşe geçebilir. Nasip meselesi denizden ne çıkacağını bilemeyiz tabii” dedi.
 
“ÇANAKKALELİLER DE BALIK BOLLUĞU KONUSUNDA ÇOK ŞANSLI”
Çanakkale’nin balık konusunda çok iyi bir durumda olduğuna değinen Öğet, “Satışlarımızdan şu anlık memnunuz daha iyi olmasını umut ediyoruz. En çok tercih edilen balık sardalye çünkü tam mevsim balığı. Çanakkaleli olduğumuz için, Karadeniz’in hamsisi varsa bizimde sardalyemiz var deriz her zaman. Pullu balıklara özlem vardı şu anda tezgâhlarımızda hepsi bolca var. Karagöz, sargoz balığı, kırmızı balıklar, trollerle birlikte başlayan mezgit hepsi mevcut. Karidese bir özlem vardı yüksekti fiyatları, karideste çoğaldı 40 liraya kadar düştü şu an fiyatı. Hiçbir zaman şoklu balık bizde bulunmaz, şokluları satmayız biz. Çanakkale boğazı bu konuda oldukça zengin bir şehir, Çanakkaleliler de balık bolluğu konusunda çok şanslılar. Her zaman taze balık ellerinin altında olabiliyor” şeklinde konuştu.
 
Sevi Gözay UĞURLU