Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Çanakkale Salı Pazarı’nda kurulan sebze-meyve tezgâhlarındaki fiyatlar düşse dahi ürünler istenilen yoğunlukta alıcı bulamadı. Pazar esnafları, ürünlerin bol olmasına rağmen satışların durağan seviyelerde olduğunu söyledi. Bu bayram diğer bayramlara göre, bekledikleri gibi gitmedikleri söyleyen pazarcılar, vatandaşların pandemi sebebiyle de pazardan ziyade marketleri tercih ettikleri için sıkıntı yaşadıklarını vurguladı.
 
Kurban Bayramı öncesinde Salı Pazarı’nda tezgahlardaki ürünlerin fiyatlarının düşmesine rağmen yoğun talep olmadı. Pazar esnafları bayram alışverişi konusunda yaşadıkları hayal kırıklarını paylaşarak, vatandaşların, pazardan daha çok büyük marketleri tercih ettiklerini söyledi.
Bu hafta Salı pazarında sebze ve meyve fiyatları ise şöyle oldu; biber 5 lira, domates 1.5 lira, bamya 15 lira, patlıcan 2.5 lira, patates 2.5 lira, fasulye 7 lira, çilek 10 lira, armut 8 lira, muz 12, üzüm 8 lira, erik 8 lira.
 
“FİYATLAR UYGUN GİDİYOR”
Pazar esnafı Aşkın Akat, bayram üstü kurulan pazarla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “Geçen haftalara göre satışlar iyi durumda yani biberler geçen hafta 7 lirayken bu hafta 5 liraya düştü. Dolmalık biberler 3 liraya düştü. Bamya da yavaş yavaş düşüşe geçti 25 liradan açıldı şu an 15 lira. Domates çok düştü, 1.5 liradan satışta. Fiyatlar uygun gidiyor. Önümüzdeki haftalarda ürünlerin bollaşmasıyla beraber daha da düşüşe geçecek. İnsanlar eskisi gibi pazara gelmediğinden de fiyatlar etkileniyor” dedi.
 
“İNSANLAR PAZARLAR YERİNE MARKETLERİ TERCİH EDİYORLAR”
Akat, sözlerine bayram yoğunluğu yaşamadıklarını ve marketlerin onları çok etkilediğini vurgulayarak, “Bayram öncesi bir yoğunluk söz konusu değil bizleri marketler de çok etkiledi bu konuda üretici bitik durumda. İnsanlar pazarlar yerine marketleri tercih ediyorlar. Pazarlar olmamaya başladı. Biz esnaf olarak mağdur duruma düşmeye başladık. Yoğunluk yaşanmıyor. Her şey çok pahalı, poşetin kilosu bile 15 lira, sıkıntı yapıyor her şey yani. Aldığımız mallardan para kazanamıyoruz açıkçası. Hem üretici hem tüketici zor durumda. Umarım bu gidişat düzelir” ifadelerine yer verdi.
 
“ÜRETİCİ MAĞDUR DURUMDA”
Pazarcı Ali Evcioğlu ise, üreticinin mağdur durumda olduğuna dikkat çekerek, “Bayramiç beyazını satmaktayız. Şu anda talepler güzel ama malımızda güzel. Fakat bu sene verim oranında düşüş var. Mesela 50-60 kilo aldığımız ağaçlardan bu sene 20 kilo alıyoruz. O yüzden talepte olduğu için bu para bile ucuz bu mala. Çünkü Kazdağılarının altını bunlar. Bayram öncesi yoğunluk daha iyiydi ama bayramda insanlar, tatile para ayırdıkları için taleplerde düşüş var. İsterdik ki tatiller kısa olsun çok uzun hepsi bizleri çok etkiliyor. Üretici şu an da mağdur durumda. Domates pazarda 1.5 lira, üretim maliyeti de 1.5 lira bunun. Üreten para kazanmıyor. Çünkü girdiler yüksek, mazot, gübre pahalı. Kendi ürünümüzü sattığımız halde biz 1 lira para kazanıyoruz. Çok düşük bir miktar yani. Bu ülkede üretenler biraz aşağılanıyor ama nereye kadar böyle gidilir bilemiyorum” şeklinde konuştu.
 
“BU SENE MEYVEDE ÜRÜN SIKINTISI DA YAŞANIYOR”
Meyve fiyat satış değerlendirmelerinde bulunan Pazar esnafı Hamide Kont ise, “ Meyvelere karşı talepler güzel gidiyor virüsten dolayı pazarlarda satışlar biraz yavaş gitse de talep var. Yoğunluk diğer bayramlara göre yoğun değil. Diğer Pazar günleri ne olur bilemiyoruz tabii. Fiyatlara bayrama yönelik bir zam gelmedi uzun süredir aldığımız fiyattan satıyoruz. Çilek 10 lira, armut 8 lira, muz 12, üzüm 8 liradan satışta. Önümüzdeki haftalarda da fiyatlarda bir düşüş beklemiyoruz böyle gider.  Bu sene her şeye zam geldiği için, meyvelere de, işçiliğe de yansıdı. Bu sene meyvede ürün sıkıntısı da yaşanıyor, sebze bol fakat meyve de öyle bir bolluk söz konusu değil” sözlerine yer verdi.
 
“ÜRETİMİN FAZLA OLMASI YOĞUNLUĞA ETKİ SAĞLADI”
Pazar esnafı Fahrettin Battal ise ürünlerin bolluğunun fiyatlara yansıması olarak görüldüğünü belirterek, “ Bayram öncesi üretimin fazla olmasından dolayı, bu bolluk fiyatların düşmesine sebep oldu. Türkiye’nin şu anda her yerinde ürün bol olduğundan haller bunu kaldıramıyor. Bu malın şu an yüzde 50’sinin dışarıya gitmesi gerekiyor. Çiftçi zor durumda. Bu durum 1-2 ay böyle gider. Ondan sonra belki normale dönebilir ama o zamana kadar da çiftçinin elinde malın ziyan olması demek tabii. Bayram yoğunluğu söz konusu değil önceden nasılsa şu anda öyle devam. 1 aydan beri fiyatlarda oynama olmadı. Üretimin her yerde bol olması yoğunluğa da etki sağladı. Vatandaşlara alternatif çok. Yazın patates- soğan tüketimi de kış kadar olmuyor durağanlığa bunun da etkisi büyük oldu tabii” dedi.
 
“BU BAYRAM HİÇ BAYRAM GİBİ DEĞİL”
Necla Sezer, bu bayram pazarlarda önceki bayramlar gibi bir yoğunluk olmadığını söyledi. Sezer bu durağanlığın koronavirüsle ilgili de olduğunun altını çizerek, “Vatandaşlar fiyatlara pahalı diyorlar aslında normal fiyatlar. Bu bayram hiç bayram gibi değil yoğunluk yok. Pazar her zaman ki Salıpazarı gibi. Bu durağanlığın koronavirüsle ilgisi olduğunu düşünüyoruz. Fiyatlarımıza zam gelmedi aynı devam ediyor. Patlıcan 2.5 lira, biber 4 lira. Bir işçinin yevmiyesini düşünürsek 150 lira zaten en kötü ihtimalle, buna karşın fiyatlarımız normal yani. Önümüzdeki haftalarda Pazar olacağından bile şüphe duyuyoruz çünkü koronavirüs vakaları arttıkça her yerler yine kapanabilir bunun ihtimali de var. İleri ki günlerde pazarın olacağı bile muamma bu yüzden. Perşembe günü arife pazarı var bir umut belki o zaman değişebilir bu yoğunluk durumu” şeklinde konuştu.
 
Gülçin AKIN