Çanakkale’de çeyrek altın 715 TL’den satılırken, 22 ayar gram altın ise 420 TL’den alıcıya ulaştı.

2020 yılına girdiğimizde Orta Doğu’da yaşanan gelişmelerin ardından yükselişe geçen altın fiyatları tırmanışını sürdürüyor. Doların, Türk Lirası karşısında yükselmesi ve ons altının 7 yılın zirvesine çıkmasının ilk dönemde etkili olduğu altın fiyatlarındaki artış, Mart ayından sonra ise; Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte küresel ekonomide artan belirsizlikler ve ekonomi yönetimlerinin salgının finansal etkilerini azaltmaya yönelik attığı adımlar sonrasında ise rekor üstüne rekor kırıyor.

Düğün ve nişan gibi organizasyonların vazgeçilmezi olan çeyrek altın fiyatları da yüksek sıçramalar ile yükselişe devam ediyor. 2020 yılı 3 Ocak tarihinde Çanakkale’de 500 TL’ye ulaşan çeyrek altının fiyatı, Temmuz ayının son günlerinde 700 TL’yi aştı. Geçtiğimiz 24 Temmuz Cuma günü piyasaların kapanmasıyla tam olarak 700 TL olan çeyrek altın fiyatı, dün (27 Temmuz Pazartesi) piyasaların yeniden açılmasıyla birlikte yeni bir rekor daha kırdı. Kentte sabah saatlerinde çeyrek altın 715 TL’den satılırken, 15 TL’lik bu sıçrayış vatandaşı da hayrete düşürdü.

Bu doğrultuda; Çanakkale Kuyumcular Derneği’nin tavsiye edilen satış fiyat listesindeki rakamlara göre; kentte 22 ayar altının gram fiyatı 420 TL’den işlem gördü. Çeyrek altın ise 715 TL’den satılırken, yarım altın 1430 TL’den alıcıya ulaştı, tam altının fiyatı ise 2860 TL oldu. Cumhuriyet altını da Çanakkale’deki kuyumcularda 2920 TL’den satışa sunuldu.

Pandeminin seyrinin devam etmesi piyasadaki belirsizliği tetiklediğini aktaran Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay, altın fiyatlarının gidişatına dair bilgiler verirken, dünyanın ekonomik dengelerinin değişmesiyle beraber altında yükselmenin devamlılığını beklediklerini söyledi. Vatandaşların altını tasarruf amaçlı ya da düğün, nişan amaçlı kullanımının olduğu bilgisini de paylaştı.

Altının değer kaybetmeden günden güne değer kazandığını belirten Ay, pandeminin devamlılığıyla birlikte piyasaların çok değişkenliği olduğuna değinirken, önümüzdeki günlerde altının yükselişinin de beraberinde olabileceğini söyledi.
 
“ALTIN 2011 SENESİNİN REKORUNU KIRDI”
Timur Ay altının kırdığı rekorun değerlendirmesini yaparak,“ Altın 2011 senesindeki 1920 dolarlık onsun rekorunu bu sabah itibariyle 1945 dolar çıkarak kırdı ve geçti. Stratejistlerin söylentisine göre bundan sonraki beklenti, 2000 ile 2200 dolar arası ons bekleniyor. Açıkçası bu durum, jeopolitik riskler ve dünyanın ekonomik parametreleriyle doğru orantılı. Anlaşılan o ki 6 Kasımdaki Amerikan seçimlerine kadar bu jeopolitik risklerin ve siyasal risklerin devamı unsurunda, altının fiyatı daha da yükselecek gibi gözüküyor. Ama bunun altında yatan gerekçe yenidünya düzenini kurmak isteyen bir yapı, doların rezerv para niteliğini kaybettirmesini istiyor. Belli bir yapıda bunu dolar üzerinden hükmettiği gücü kaybetmek istemiyor. Bu iki gücün savaşı var şu an. Buna istinaden de 6 Kasımdaki Amerikan seçimleri bu parametrede önemli bir husus. Sanki bu 6 Kasıma kadar altın ve değerli madenler huzurundaki risk devam edecek. Eğer 6 Kasım Amerikan seçimlerinden çıkacak sonuçları dikkate alırsak, belki de yılsonuna kadar 500 lirayı dahi bulabilir fakat bunu konuşmak için şu an erken. Dünyadaki çok hızlı değişkenlikler bizi de ister istemez uzun vade de planlama yaptırtmıyor. 2200 dolar veya 2100 dolar dendiği zaman altının dolar karşısındaki 6.90’lık parametresinde olduğunu hesaba katarsak, altın TL bazında 450 lira bandına çıkacak gibi görünüyor” dedi.
 
VATANDAŞLAR ALTINI TASARRUF AMAÇLI TERCİH EDİYOR
Ay, altının vatandaşlar tarafından daha çok tasarruf amaçlı kullanıldığı vurgusuna değinerek, “Alımdan çok tasarruf türü altına gidiliyor. Vatandaş daha çok tasarruf türü altın, ziynet, cumhuriyet, çeyrek, büyük altın gibi altınlara gidiyor. Geri kalan zevk unsurlarına karşılık olarak talep, mecbur kalanlar oluyor buda, düğün, nişan yapacaklar gibi durumlar onların alışverişlerinde de Covid-19 kaynaklı çok büyük bir talep yok” şeklinde konuştu.
 
Sevi Gözay UĞURLU