Annelik bir kadının başına gelebilecek en güzel olgu… Anne olacağını öğrendikten sonra bir kadını heyecanlandıran en özel detaylar arasında bebeğin anne karnındaki gelişim süreci yer alır. Her anne, bebeğinin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelebilmesi için en büyük özveriyi gösterir. İşte, hafta hafta gebelik süreci ve en çok merak edilenler…
 
Gebeliğin İlk 2 Ayındaki Gelişmeler
Hamileliğin ilk haftası, yumurtanın sperm hücresi tarafından döllenmeyi beklediği süreçtir. Sonraki iki hafta içerisinde döllenmenin gerçekleşmesi beklenir. Hamileliğin ikinci haftasında döllenme gerçekleşmiş olur ve yumurtanın büyüdüğü gözlenir. Bu süreçte annelerin sağlıklı beslenmeye özen göstermeleri, yumurtanın gelişimi için oldukça önemlidir. Üçüncü hafta da fetüs büyümeye ve bölünmeye devam eder. Bebeğin yer alacağı sıvı dolu kesenin oluşumu da bu süreçte başlar. Dördüncü haftada bebeğin organlarının oluşmaya başladığı görülür. Bu süreçten sonra bebeğinizin organları işlevsel hale gelir. İlk ayın son haftası oldukça hassastır. Embriyonun gelişimini olumsuz etkileyecek her türlü durumdan uzak durulması gerekir. Gebeliğin beşinci haftasında embriyo anne rahminde büyümeye devam eder ve susam boyutuna ulaşır. Altıncı haftada ise bebeğin ağzı, kulakları ve burnu gelişmeye başlar. Bebeğin baş kısmı görülmeye hazırdır. Yedinci hafta ise bebeğin el ve ayaklarının oluşmaya başladığı dönemdir. İlk doktor kontrolü bu süreçte gerçekleşir. Gebeliğin sekizinci haftasında ise bebeğin parmakları oluşur ve anne karnındaki hareketleri hissedilmeye başlar.

Gebeliğin 3-4-5 ve 6. Ayında Bebeğin Gelişimi
Gebeliğin dokuzuncu haftası, bebeğin sağlıklı beslenmesi için oldukça önemlidir. Dolayısıyla bu süreçte anneler en sağlıklı besinleri tüketmeye özen göstermelidir. Hafta hafta gebelik takibi, bebeğin anne karnında sağlıklı gelişim göstermesi için büyük önem taşır. Gebeliğin 10. haftasında bebeğin 3 cm boyutuna ulaştığı görülür. Bu süreçte bebeklerin parmaklarını oynatabildiği gözlemlenir. 11. haftada ise bebeğin diyaframı gelişmeye başlar ve bebek incir büyüklüğüne ulaşır. 12. haftada bebeklerin refleksleri gelişir ve organları daha belirgin hale gelir. Bu süreçte bebeklerin boyutu bir misket limonu kadardır.

Kadınlar hamileliğin dördüncü ayında mide bulantılarının hafiflediğini fark ederler. 13. hafta annelerin süt kanallarının gelişim gösterdiği ve emzirmeye hazırlandığı anlaşılır. 14. haftada daha da büyüyen bebeğin anne karnındaki hareketleri daha da hissedilir hale geliyor. 15. haftada bir elma boyutuna ulaşan bebeğin akciğerlerinin iyice geliştiği gözlemlenir. 16. haftada ise bebeğin kilosunun iki kat arttığı görülür. 17. hafta ise bebeğin tüylenme dönemidir. Saçları, kaşları ve kirpikleri bu haftada oluşur. 18. haftada bebeklerin dolma biber boyutunda olduğu gözlemlenir. Bu süreçte annelerin hızlı hareket etmemeye özen göstermeleri gerekir. 19. haftada bebeklerin duyuları güçlenirken, 20. haftada bebeklerin sindirim sistemi gelişmeye başlar.

Gebeliğin altıncı ayında bebeklerin seslere olan duyarlılığının arttığı biliyor. Annesinin -babasının sesini ve dışarıdan gelen diğer sesleri fark etmeye başlıyor. Beyni, sinir sistemi ve diğer organları gelişmeye devam ediyor.
 
Hamileliğin Son 3 Ayında Yaşanan Gelişmeler
Gebeliğin 28. haftasında, bebeklerin beyninde milyarlarca sinir hücresi oluşur. Bu süreçte bebekler gözlerini kırpabilir ve hareketliliklerinde artış gözlemlenir. 29. haftada bebeğin kasları, beyni ve dolayısıyla kafası da gelişim gösteriyor. Kadınların bu süreçte bolca vitamin, demir ve protein almaları çok önemlidir. 30. haftada bebek iri boy bir lahana boyutundadır ve gelişimine devam eder. 31. hafta bebeğin en hareketli olabileceği süreçlerden biridir. Başını, ayaklarını ve ellerini hareket ettirebildiği için oldukça hissedilebilir konumdadır. Hamileliğin 8. ayında ise bebek doğuma hazırlanır. Bu ayda bebeklerde hem beyin hem de sinir sistemleri oldukça gelişmiştir. Gebeliğin son 4 haftasında ise hem anne hem de bebek doğuma hazırdır. Bu süreçte bebeğin boyutu büyük bir karpuz kadardır. 40 ve 41. haftalarda bebek anne karnındaki gelişimini tamamlamış olur. Ve son hafta alanında uzman hekimler tarafından doğum gerçekleşir.
 
Kaynak: cicicocuk.com