Klima fiyatları, yaz mevsiminin gelmesi ve sıcaklıkların yükselmesiyle yüzde 28’e varan oranlarda bir zam artışı gösterdi. Pandeminin de etkisiyle tüketiciler en çok anti bakteriyel, hava temizliği özelliği olan donanımlı klima tercihinde bulunuyorlar. Klima satış bayisi çalışanları Çanakkalelilerin klimaya talebi olduğu vurgusunu yaparak, vatandaşların fiyatlara gelen zamları pahalı bulduklarını da dile getirdiler.
 
Klima satış bayisi çalışanları pandemi sebebiyle ithal ürünlerin gelmemesi, gümrük vergilerinin eklenmesiyle birlikte gelen zamlar hakkında bilgi verdiler. Tüketicilerin talepleri doğrultusunda satışların geçen senelere göre yüzde 10 daraldığını söyleyen çalışanlar, sıcakların olması sebebiyle yine de klimaların alıcı bulduğunu belirttiler.
 
SICAKLAR ARTIKÇA KLİMAYA TALEP ARTIYOR
Klima satış bayisi çalışanı Zafer Coşkun talep durumunun olduğunu, Mart ayından bu yana fiyatlardaki yükselişlerin satışlar üzerindeki etkisine değinerek, “Klimaya sıcaklar çok yoğun gittiği için talep durumu var. Tabii ki fiyatlara da en son eklenen bu gümrük vergileri, pandemiden dolayı ithal ürünlerin gelmemesi sebebiyle en azından geçen sezonlara göre yüzde 15’lik bir zam artışı yaşandı. Yerli firmalarda fiyat güncellemelerini gümrük vergisi olmasa da yapıyorlar zaten. Piyasa bu gidişatta ilerliyor” dedi.
 
“FİYATLAR DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR”
Coşkun, vatandaşların fiyatların bütçelerini aştığını şu sözlerle ifade etti: “ Vatandaşlarımız genelde piyasanın üzerinde olduğunu, bütçelerin aştığını söylüyorlar. Geçen senelerde 2500 lira bareminde olan bir klima bu sene en az 3600 bareminden başlıyor. Bu tabii nakit alışverişlerde, şimdi bu alışverişleri kredi kartına taksit yapıldığı zaman, banka komisyonları da ekleniyor. Bu anlamda fiyatlar çok değişkenlik gösterebiliyor.”
 
“KLİMA VATANDAŞLARIMIZA LÜKS GELİYOR”
Zafer Coşkun, klimanın henüz temel bir ihtiyaç olarak görmek gerekliliğinden bahsederek,“Pandemi sürecinde çok büyük bir klima patlaması görmedik. Talebin olması tabii bir taraftan fiyat dengesi ile de alakalı. Fiyatları çok optimum seviyede tutarsanız ya da alt seviyelerde tutarsanız satış hedefinizin üzerinde bir satış gerçekleştirirsiniz. Şu şekilde kıyaslamak daha mümkün, insanların asgari ücretleri veya çalışma koşulları belli. Bütçe ayrılacak çok yer var. Geçindikten sonra klimaya bir bütçe ayıracak çünkü bu aslında temel ihtiyaç ama bu iş bizim insanımıza göre lüks kaçıyor. Çünkü şu anda bir asgari ücrete baktığınız zaman 2 bin 500 lira fakat bir klima 3 bin 600 liradan başlıyor. Bu bizim ülkemizdeki tüketen insanlar için ihtiyaçtan ziyade biraz lükse kaçıyor. Bu duruma paralel olarak, satışlar geçen seneye göre biraz altında. Yüzde 10 bir daralma var diyebiliriz. Bu da tabii fiyatlarla ve pandeminin yarattığı etkiden dolayı bir daralma var.  Satışlar, firmaların fiyat ayarlamalarını kurumsal bazlı daha iyi yaptıkları takdirde daha iyi olacaktır elbette ki” ifadelerine yer verdi.
 
“ÇANAKKALE’DE KLİMAYA TALEP ARTTI”
Klima satış bayisi çalışanı İsmail Sessiz ise zaman geçtikçe klima girmeyen evin azaldığına ve insanların daha sağlıklı klima model tercihi yaptığını belirterek, “Klima Çanakkale’mizde Türkiye’de olduğu gibi her geçen gün talebin arttığı bir ürün. Herkesin evinde çamaşır makinesi ya da buzdolabı var ama klima konusunda daha girilmemiş evler vardı. Tabii bu açık gitgide kapanıyor. Pandemi sürecinde klimalarımız yüksek standartları dolayısıyla, insan sağlığı açısından herhangi bir sıkıntısı olmadığından satışları gerçekleşti. Tabii ki son dönemde toplu alanlarda klimaların kullanılması konusunda bir uyarı yapıldı ancak tüketicilerin evlerinde dikkat edildiğinde zaten klimanın pandemiye artı bir katkısı olmuyor. Hatta daha da ortamdaki hava temizleme özelliği olan klimalarla, fayda da sağlıyor. Çanakkale’miz pandemi sürecinden biraz daha etkilendi elbette ki ancak sektör, fabrikaların büyük şehirlerde olması, üretim konusunda ve maliyetler konusunda biraz daha zorlandığımızı söyleyebilirim. Şu anda klima sıkıntısı yaşadığımız modeller var, üretim yetişmedi. İlk defa hem tüketicinin alım gücünde biraz gerileme oldu, tekrar toparlama sürecine girdi. Fakat üretim bunu dengeleyemedi. Böyle bir sıkıntı yaşadık. Ama bu fiyat ve insanların kafasındaki sorularla birlikte bence önümüzdeki dönem değişiklikler bekliyoruz. Herhangi bir klima da hava temizleme özelliği çok önemli” şeklinde konuştu.
 
“PANDEMİ ZAMMI, KLİMA ALIM GÜCÜNÜ ETKİLEDİ”
Sessiz, yüzde 28’lik bir zam olduğu vurgusunu yaparak, “Marttan bu zamana maliyetlerle ilgili olarak kademe kademe zamlarımız oldu.  Yüzde 28 oranında bir zam geldi. Ancak yine de bu işi ürüne en az yansıtan ürünlerimiz de oldu. Geçen seneye göre pazarda kayıplarımız oldu çünkü pandeminin getirdiği zamlar, vatandaşların alım gücünü etkiledi. Ama cirosal anlamda da geçen senenin cirosunu yakalamış oldu. Adetsel bazda eksiklerimiz oluyor, ben bu sıkıntıların 2021’de daha iyi olacağını düşünüyorum. Hepimiz bu günleri atlamayı ve sağlıklı günlere kavuşmayı diliyoruz” dedi.
 
Sevi Gözay UĞURLU