Geçtiğimiz günlerde Halk Bahçesi’nde açılış gerçekleşen Halk Bakkal Çanakkaleliler tarafından büyük ilgi görüyor.  Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi tarafından çeşitli doğal ürünlerin satıldığı Halk Bakkal’da çeşitli şehirlerden yerel ürünler Çanakkaleliler ile buluşuyor.
 
Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi tarafından ucuz ve sağlıklı gıdayı Çanakkaleliler ile buluşturmayı hedefleyen Halk Bakkal projesi, vatandaşların yoğun ilgisini çekti. Ülke genelinden 19 farklı kooperatiften 70 farklı ürünün satışa sunulmasını olumlu karşılanmasından dolayı mutluluklarını dile getiren S.S Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Berkit, ürün çeşitlerinin talebe göre zamanla artacağını söyledi.
 
Berkit yaptığı açıklamada, “Kooperatifimizin amacı üreticiden tüketiciye ürün temin etmek. Ayrıca azalan üretimin tekrar artması ile ilgili üreticilere destek olmak. Bu anlamda da Halkın Bakkalı diye bir yer açtık. Burada ki ürünlerin yüzde 80’i Ege ve Marmara bölgesinin kooperatif ürünleri geri kalanlar ise direkt üreticiden alınan ürünleri tüketiciye teslim ediyoruz. Kar amacı gütmüyoruz çünkü sosyal bir kuruluşuz. Bu anlamda da ileriye doğru Çanakkale bir tarım kenti alabildiğine ürün fazlalığı var nüfusa oranla. Büyük şehirlerde açılabilecek alışveriş merkezlerine üreticilerin daha rahat olmaları için katkı sağlamaya çalışacağız” dedi.
 
“ÜRETİCİYİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ KADAR TÜKETİCİYİ DE DÜŞÜNÜYORUZ”
“İkinci büyük projemiz ham madde olarak satılan ürünlerin biraz mamul hale gelmesi ile ilgili çabalarımız var” diyen Berkit, “Merkezi hükümetten de destek alacağız. Mesela elmanın, domatesin kurutulmuş bir şekilde de hem yurt içine hem yurtdışına pazarlanması ile ilgili üretici örgütü olduğumuz kadar tüketici kuruluşuyuz da. Üreticiyi düşündüğümüz kadar tüketiciyi de düşünüyoruz. Üreticiler rahat olmadığı sürece tüketicinin de rahat olmadığını düşünüyoruz Ayın 20’sin de açıldık. Baya ilgi vardı. Bugün de periyodik olarak ilgi var. Dün çok kalabalıktı zor anlar yaşadık. Bir ilave bir söylem üretici tüketicileri anımsatma açısından, Çanakkale Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü kendi içinde bir iyi tarım uygulamaları sistemi uyguluyor. Hemen hemen her gün sebze türünden yani domates, biber ve patlıcan türü ürünlerin taze taze gübre ve ilaç kullanılmadan tüketiciye sunmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“BİZİM TEMEL BİRİNCİ HEDEFİMİZ ÖNCE ÇANAKKALE”
Berkit, ürünler hakkında şu bilgileri verdi: “Ülkenin farklı yerlerinden gelen ürünlere örnek olarak çay Hopa’dan geliyor. Çayda tek kooperatif ürünü Hopa’da var. Yakın çevremizden Ayvalık, Soma ve diğer yakın il ve ilçelerdeki kooperatiflerden gelen ürünleri burada vatandaşlara buluşturmaya çalışıyoruz. Ayrıca yavaş yavaş ev ürünleri de piyasaya çıkmaya başladı. Tarım İl Müdürlüğünün ilgili yasa gereği, ailelerde 50 kilometreye kadar alanlarda kendi ürettikleri ürünleri izin alarak satma yetkisi ve hakkına sahip. Üretim belgesi de alabiliyor. Biz bunlara da önayak olacağız. Yaşamlarını kolaylaştırmak için destek olacağız. Kar amacı güdüyoruz ama çok düşük bir kar çünkü bizimde giderlerimiz var. Çok vahşi bir kar amacı gütmüyoruz. Devlete olan sorumluluklarımız, vergilerimiz var. Piyasaya yeni giriyoruz, piyasayı az tanıyoruz. Bir başka söylem; kuru bakliyatta kendi markamızı oluşturduk ‘Çanakkale Koop.’ Diye ‘Çakop’ diyoruz biz buna. Yöresel örneğin sarı acık fasulyesini bulduk onu paketledik. Yıl boyunca da benzeri bakliyat türlerini kendimiz paketleyip piyasaya sürmeyi hedefliyoruz. Kendi bakkalımızın dışında küçük esnafa da uygun koşullarda temin ettiğimiz bakliyat türlerini satacağız. Biz esnafa da karşı değiliz, onlarla da yarış halinde ya da rekabet halinde değiliz. Ovacık’ın ürünleri de var. Çanakkale piyasasına göre biraz yüksek ama tüketicilerin içinde ona da talep var. Mesela doğal tuz, onda ilk siparişimiz bitti. Bizim temel birinci hedefimiz önce Çanakkale, sonra Marmara Bölgesi sonra da ülke genelindeki tarım ürünlerinin pazarlanması ve üretime bir katkı sağlanması.”
 
KARAKILÇIK EKMEĞİ İLGİ GÖRÜYOR
“Halkın Bakkalında ilk aşamada Çanakkale yöresi ve Türkiye’deki 19 kooperatif ile küçük üreticiler tarafından üretimi yapılan, yaş meyve sebze dahil toplam 70’ten fazla ürün satışa sunulmaya başladı” diyen Başkan Berkit, şunları söyledi: “Halk Bakkalında satışa sunulan ürünlerden en çok ilgi gören yerli karakılçık tohumundan üretilen ekmek ve kaya tuzu oldu. Ayrıca un, ekmek, salça, bitki çayı, nohut, fasulye, zeytinyağı, tereyağı, zeytin, tahin ve benzeri daha birçok doğal ürün raflarda tüketicileri bekliyor.”
 
Gülçin AKIN