Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin koordinasyonuyla düzenlenen Tarım Sektörü İstişare ve Değerlendirme toplantısı video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya’nın da katıldığı toplantıda, üreticinin sıkıntıları ve talepleri dile getirildi.
 
Toplantıya, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, bakanlık bürokratları, TZOB Yönetim Kurulu Üyeleri ve Ziraat Odası başkanları katıldı. Online olarak gerçekleşen toplantıya katılan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya toplantıya dair bilgiler vererek,  Çanakkale’de yürütülen tarım faaliyetlerine de dikkat çekerek üreticinin sorunlarını bilmek gerektiğinin önemli olduğunu dile getirdi.
 
“ÜRETİCİYİ DE TÜKETİCİYİ DE KORU”
Başkan İsmail Kaya, çok çeşitli ürünlerin bir arada yetiştirilmesinin birçok iyi ve yönü olduğunu söyleyerek, “Tarım Bakanı ülkedeki tarımı tanıma çalışıyor veyahut sorunları dinlemeye, çözmeye sorunları birinci ağızdan duymaya çalışıyor. Ülkenin birçok yerinde tarım yapılıyor ve ülkenin her bölgesinde farklı farklı sorunlar ortaya çıkıyor. Yani bugün Çanakkale’de olan sorun Balıkesir’de farklı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Tarımın bir genel sorunu var bunlar girdi fiyatlarının yüksek olması gibi birde bölge sorunları var. Her bölgenin kendine öz üretimleri var. Ülkemizde böyle bir iklimsel ürün yelpazesi var açıkçası. Bunların da kendine has sorunları var şimdi biz o günkü toplantıda Çanakkale’nin farklı bir il olduğunu, üretilen ürün sayısının çok fazla olduğundan bahsettik. Çanakkale’de aşağı yukarı 110 tane ürün üretiliyor ve bu ürünlerin 30 tanesinde ülke üretiminin ilk 10’a giriyoruz. Dolayısıyla 30 tane üründe biz ülke yönetiminin yüzde 10’unu karşılamamız Çanakkale’nin çok çeşitli ürünleri bir arada yetiştirdiği güzel bir iklim olduğunu anlıyoruz. Bu durumun üretici üzerinde hem artısı hem de eksisi var. Artı yönü riski bölmemiz yani her üründen az az dikiyoruz. Eksisi ise sorun olduğunda her bir ürünün sorunu oluyor. Bazen pazarı iyi oluşturamıyoruz bazı ürünlerden çok az dikildiği için, Pazar oluşmuyor gibi sorunları var. Biz toplantı içeriğinde bunları anlatmaya çalıştık. Fiyatlardaki dengesizlikten bahsettik. Bir gün aynı ürün pazarda 3 lirayken 10 gün sonra aynı ürün pazarda 1 liraya düşebiliyor. Bunun sonucunda da Pazardaki ürün 3 gün sonra 5 lira olabiliyor. Dolayısıyla bu sorunların giderilmesi için adımlar atılması gerektiğini söyledik. Bu adımların nasıl atılabileceğini söyledik. Bu konuyu Bakanlığa hem yazılı hem de sözlü sunduk. ‘Üreticiyi de tüketiciyi de koru’ çalışmalarının mutlaka geliştirilmesi gerektiğini söyledik. O günkü konuşmada geçen diğer bir konu ise, bölgemizde ciddi derecede barajlar var, bu barajların tamamlanması için talep kâr olduk. Bölgemizde açık sistemde olan sulamaların kapalı sisteme geçirilmesi için taleplerimiz oldu” ifadelerine yer verdi.
 
ÜRETİCİ DEVLETTEN DESTEK BEKLİYOR
Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya toplantının devamında üretici ve tüketicinin korunmasına değindiğini belirterek, “Toplantının gidişatında, bundan sonra sağlıklı ürünün kıymetli olacağı bir döneme girdiğimizi ve özellikle bu yönde mutlaka tüketiciyi de üreticiyi de koruyan adımlar atılması gerektiğinden bahsettik. Sonuç olarak üreticiyi ayakta tutacak, üreticiye destek olacak çalışmaların olması gerekliliğinden bahsedildi. Özellikle pandemi sürecinde tarımın yerinin hayatımızda çok kıymetli olduğunu anlamış durumdayız. Ama ‘biz üretmezsek siz aç kalırsınız’ tarzındaki söylemlerin doğru olmadığını, bizim üretimimize devam edebilmemiz için de devletin, ilgili kurumların, devletin milleti için var ettiği kurumların üreticinin yanında olmasının çok kıymetli olduğunu bu yönde gerekli talimatlar verileceğinden, üreticinin sorunlarının sahada çözülmesi gerektiğinden bahsettik. Yani Çanakkale içerisinde yaşanan ne kadar sorun varsa zamanımız yettiğince anlatmaya çalıştık. Bizim için çok kıymetli olan şey ise en azından bir bakanın sahadan dinlemek istemesi, farkındalık yaratmak için çok önemli bir şey” dedi.
 
ÜRETİCİNİN SORUNLARINI BİLMEK GEREKİYOR
Çanakkale’nin tarım faaliyetlerine ilişkin açıklamalar yapan Kaya, “Çanakkale birçok ürünün yetiştiği bir il. Hazırlığını yapmış olduğumuz ürünler de var, hazırlığına devam ettiğimiz ürünler var ve hasatını beklediğimiz ürünler var. Hasatını yaptığımız ürünler buğday, arpa sezonunu geçirdik bölgemizde bitti. Ciddi şekilde verimlerin iyi olduğu yerler oldu bunun yanında kuraklıktan kaynaklanan verimlerin kötü olduğu yerler de oldu. Verimlerin iyi olduğu yerlerde üreticimiz memnun, iyi olmadığı yerlerde ise üreticimiz sıkıntılı. Devletin milleti için var ettiği kurumları bunu tespit edip, ürününü yeterince alamayan, zararı olan üreticilerimize pozitif ayrım yaparak ilave destekler sağlanması ve ayakta tutabilmek noktasında da adımlar atılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yönde sayın bakanın da söylemleri oldu, inşallah bu sorunlar çözüme kavuşur.  Bu konuyu da yazılı ve sözlü olaraktan yetkili yerlere bildirdik.  Yeni bir domates sezonuna giriyoruz. Şeftali sezonuna girdik, uzun zamandan beridir toplanıyor. Önümüzde olan bir elma sezonumuz var toplanmaya başlandı, devam ediyor. Şimdi bunlara baktığımız zaman verimler ve fiyatlar kısmı güzel. Eğer sezonu bu şekilde geçirebilirsek bu üretici için kazançlı, verimli bir yıl olur, inşallah üretim sezonunun sonunda da üreticilerimiz bu kazancı ceplerinde de hissederler. Eğer üretici cebinde hissederse bu alışveriş olarak piyasaya yansır” şeklinde konuşmasını tamamladı.
 
Sevi Gözay UĞURLU