Çanakkale Cuma Pazarı’nda kurulan sebze- meyve tezgâhlarında ürünlerin fiyatlarındaki düşüşler hem pazar esnaflarını hem de vatandaşların cebine yaradı. Hasat zamanı olduğu için şu sıralar mahsulün bol olduğuna vurgu yapan Çanakkale pazar esnafları genel anlamda satışlardan memnun olduklarını dile getirdiler.
 
Geçtiğimiz Cuma Pazarı tezgahlarındaki düşük fiyatlar vatandaşların yanı sıra pazar esnaflarını da memnun ediyor. Fiyatlar hakkında değerlendirmelerde bulunan pazar esnafları önümüzdeki günlerde çok büyük bir zam gelmeyeceğini, ürünler bollaştıkça fiyatların düşeceğini dile getirdi.
 
SERANIN BİTİŞİ, TARLANIN BAŞLANGICI
Sebze fiyatlarıyla ilgili olarak değerlendirmede bulunan esnaf İlkay Cambaz, “Fiyatlar şimdilik düştü ama ileriki günlerde ne olur bilemem. Domates azalırsa fiyatı daha çok yükselebilir. Seradan çıkan ürünler artık azalıyor. Çünkü sera çok erken çıktı. Tam şu sıralar seranın bitişi, tarlanın da başlangıcı. Vatandaşlarımıza göre fiyatlar hep pahalı. Hiç ucuz değil. Bize göre de hep ucuz yani. Çünkü toplamak, getirmek, işçi parası derken masraflar büyüyor. Kaç aydan beri içindesin emeğimizi düşünen yok. İnsanlarımız 2 liraya versek, 1 liraya olmaz mı diye pazarlık yapıyorlar. Ucuza sattığımızda ise bu sefer ‘içinde ne var bozuk mu’ diye sorguluyorlar. Pahalı olunca bu fiyat ne böyle diyorlar. Kimseye yaranamıyoruz açıkçası” şeklinde konuştu.
 
“SATIŞLARDAKİ İLGİDEN MEMNUNUZ”
Cambaz, satışlardaki gidişatın memnuniyetinden bahsederek, “Biber fiyatlarında oynama çok fazla olmaz 2-3 lira arasında gider. Çünkü biber her yerde çıktı artık. Domates fiyatlarında biraz daha düşme olsa da ileriki günlerde yükselir diye tahmin ediyorum ben. Çünkü dışarıda çok fazla tarla domatesi olmuyor, çok hastalık sardığı için. Tarla domateste kısa olunca, seralarda bitince bu sefer az olunca talep çok gelecek.  Satışlardaki ilgiden gayet memnunuz ama fiyatlar çok düşük. 5 liradan başlayan domates şu an 2.5 lira. Bol olduğu için” ifadelerini kullandı.
 
“LİMON STOKLARI AZALDIKÇA FİYATLAR YÜKSELİYOR”
Pazarcı Rasim Akarsu ise limondaki satışın düşüşüne değinerek, “ Limon 1 ay- 1 buçuk ay kadar daha yüksek fiyattan gider, Eylül’den sonra düşüşler başlar. Çünkü Eylül’de yeni limonlar başlayacak şu an ki limonlar geçen senenin eski limon dediğimiz dayanıklı olan, sandık limonları olduğundan bunlar şu an Nevşehir’de Ürgüp’te mağaralardalar. Birde tabii şirketlerin elinde limonlar, şimdi bahçelerde olmadığı için şirketler stoklar azaldıkça fiyatları yükseltiyorlar. Bir haftadır hemen hemen yüzde 25 toptan fiyatına zam geldi. Ama biz halen eski fiyatı uygulamaya çalışıyoruz. Aslında baya bir zam geldi yani. Eylül’den sonra mayer limon dediğimiz yeni limonlar başlayınca fiyatlar biraz daha normale çekilecek. Eskiye göre taleplerde azalma var. Alım gücü düştü 1 kilo alıyorken yarım kilo alıyor, yarım kilo alanlar taneyle alıyorlar. Satışlardan memnun değiliz açıkçası. Satışlarda baya bir düşüş var fakat fiyatta yükseliş devam ediyor” dedi.
 
KAVUNA TALEPTE ARTIŞ
Çağrı Aygün, kavun satışlarında yükselme olduğu şu sözlerle ifade etti: “Geçtiğimiz haftalara göre karpuz fiyatlarında düşüş baya var. Geçen hafta 2.5 liradan satıyorken bu hafta 1.5 liraya satıyoruz. Önümüzdeki günlerde düşüş olmasını bekliyoruz. Kavun fiyatları şu an biraz yüksek. Kavunun cinsine göre değişiyor. Bu hafta kavun 5 lira. Geçen hafta 7 liradan satıyorduk. Yerli kavun çıktığından onda da bir fiyat düşüşü söz konusu olacak. Vatandaşların talebi yoğun alım var. Karpuza talep bu sıralar biraz durgun ama kavun daha çok satılıyor.  Bu haftaki satışlar geçen haftaya göre çok daha iyi.”
 
PATATES SOĞANA ZAM YOK
Patates soğan fiyatlarında bir zam olmadığı vurgusunu yapan esnaf Erdem Uyar, “Yaz sezonu girdiğinden beri, patates- soğan fiyatları baya düştü. Ortalama olarak pazarda patates-soğan 2 buçuk lira. Kışın ki döneme göre yeni mahsuller çıktığından fiyatlar düştü. Kışa girerken fiyatlar düşmez, yükselir çünkü tarladan depoya giriyor mahsul depoya girince maliyet artıyor. Bu sefer fiyatlara yansıyor oda. Yaz sezonu içerisinde zam olmaz çünkü her şey çok bol şu anda. Sarımsak yaklaşık 1 aydan beri 30 lira, şu an bolluk zamanı fiyat normal. Geçen seneki sarımsakların sonu olduğu için sarımsak fiyatları kışın 80-100 lirayı gördü. Yani piyasada mahsul azaldığı zaman, fiyat yükselir.  Vatandaş hep iyisini istiyor, alım gücü çok yüksek. Yalnız şu an Türkiye’de üretim yok, sıkıntı burada. Üretim konusunda sıkıntı var satış konusunda sıkıntımız yok. Tarlalarda çalışan gençlik yok buda fiyatlara çok büyük etki ediyor. Herkesin birbirini üretmeye teşvik etmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
 
Sevi Gözay UĞURLU