Her sene Türkiye’nin diğer şehirlerinin yanı sıra Çanakkale’nin de farklı ilçelerinde düzenlenen yağlı pehlivan güreşleri bu sene koronavirüs salgını nedeniyle iptal edildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Geleneksel Çardak Yağlı Pehlivan Güreşleri Ağası Seyhan Aslan ise edindiği bilgilere göre Ekim ayı sonuna kadar Kırkpınar Güreşinin yapılma ihtimali olduğu müjdesini verdi.
 
Geleneksel Çardak Yağlı Pehlivan Güreşleri Ağası Seyhan Aslan, Kırkpınar Güreşlerinin yapılma ihtimaline ilişkin açıklamalarda bulundu. Aslan, “Mayıs ayında Çanakkale Bölgesinde 19 Mayıs itibariyle Çanakkale Kepez beldesinden başlayan ve daha sonra faklı ilçelerde, beldelerde ve farklı illerde yapılan ata sporu yağlı güreşlerimiz başlıyordu. Fakat bu yıl Kovid-19 salgınından dolayı ata sporumuz yağlı pehlivan güreşleri, Türkiye genelinde şu an yapılamıyor. Geçtiğimiz hafta yapılması planlanan Tarihi Edirne Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri de bu yüzden ertelendi. Ama 2020 yılı sonuna kadar yapılabileceğini gerek belediye başkanı gerekse Güreş Federasyonu Başkanı gerekse bizim de çok sevdiğimiz abimiz olan Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim de ifade etti. Ekim ayı sonuna kadar Kırkpınar Güreşinin yapılma ihtimali var, Pandemi Kuruluna göre belli olacak” dedi.
 
“BUNLARIN HEPSİ BİRBİRİYLE GÜZEL”
“Ben Tarihi Çardak Yağlı Pehlivan Güreş Ağası olarak 286 yıldan beri yapılan Yağlı Pehlivan Güreşlerinin 287.yılında da yapılmasını istiyor ve merakla bekliyorum” diyen Aslan, “Şunu da unutmamak lazım; sağlık her şeyden önemli. Pandemi Kurulu yeter ki müsaade etsin. Ata sporumuzu dualı çayırlarda, yine saha içinde er meydanlarında biz de olalım, pehlivan arkadaşlarımız da olsun, seyircimiz de olsun. Bunların hepsi birbiriyle güzel. Davulu, zurnası, güzel manileri ile cazgırıyla hep beraber dinleyelim”  ifadelerini kullandı.
 
Arslan spor gündemine ilişkin ise şunları söyledi: “Şu an ki süreçte futbol müsabakaları yaklaşık 3 haftalık süreçten beri seyircisiz olarak oynanıyor ama ata sporumuz güreş çok yakın temas ile tamamen vücut vücuda, göğüs göğse yapılan bir spor olduğu içi boks ve güreşi şu an için durum ve akıbeti meçhul. Biz gerekli önlemler alarak, sağlık koşullarını sağlayarak, güreş yapacak güreşçilerin sahaya çıkmadan önce sağlık raporlarının alınıp, ateş ölçerlerle gereken yapıldıktan sonra yapılmasını istiyoruz.  Daha önce söylediğim gibi sağlık çok önemli. Sahada güreş yapan arkadaşımızdan seyretmeye gelen seyircilere kadar sağlık kontrolünden geçmesi gerekir. Bir de şöyle bir şey var; ata sporu güreş seyircisi Türkiye genelinde 50 yaş üzerinde. Bu da biraz daha etkili kılıyor durumu. Kovid-19, 65 yaş üstünü daha fazla etkilediği için güreş seyircisi genelde yaşlı büyüklerimiz olduğu için etkilenmemeleri adına erteledi diye düşünüyorum. İnşallah tez zamanda güreşler başlar diye duacıyız.”
 
Gülçin AKIN