Çanakkale’nin coğrafi işaretli ürünlerinden olan Bayramiç Beyazı meyvesinin hasadı geçtiğimiz günlerde başladı. İlçede yer alan 5 bin 500 dekarlık alanda yetişen ürünler Dijital Pazarlama Projesi kapsamında tüketicilere ulaştırılacak.
 
Bayramiç ilçesinin gözde ürünlerinden olan Bayramiç Beyazının hasadına Çanakkale Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ ve Bayramiç Tarım ve Orman İlçe Müdürü İbrahim Çobanoğlu katıldı.
 
Bayramiç Tarım ve Orman İlçe Müdürü İbrahim Çobanoğlu, ürünle ilgili bilgi vererek, “Çanakkale’nin Bayramiç İlçesine has bir ürün.  Beyaz nektarin şeftalidir. Kazdağları eteklerinde yetişen, tadı ve aroması bu bölgeye ait olan bir çeşit.  Bayramiç Beyazını diğer meyvelerden ve nektarinlerden ayıran temel özelliği, tadı, kokusu, aroması ve kendine has rengidir.  Bayramiç İlçesinin Kazdağları eteklerinde oluşmuş doğal bir genetiktir. Diğer bölgelerde de ağaç olarak yetiştirilmek mümkündür. Ancak bu tadı, aromayı ve rengi vermesi mümkün olmamaktadır. Sadece Bayramiç bölgesinde ve Kazdağı faunasına has havasında, oksijeninde ve Kazdağından doğan Menderes Çayı bölgesinde yetişmektedir. Tanesi normalde 150 gram civarında gelir. Tek çekirdeği ver ve kıvamı yoğun olduğu için meyve suyu kullanımı biraz zordur. Tamamen sofralık bir çeşittir” dedi.
 
“14 BİN TON CİVARINDA HER YIL VERİMİMİZ VAR”
Bölgede yaklaşık 5 bin 500 dekarda yetiştirildiğini söyleyen Müdür Çobanoğlu, “Bir ağaçta minimum 3, maksimum 13 kere toplanma gerçekleştirilebiliyor çünkü arkadan yeni ürünler verebiliyor.  Erkencisi, ortancası ve sonuncusu olmak üzere kendi içinde üç gruba ayrılır.  Ülkemizdeki toplam nektarin alanı 7 bin 500 dekar, bunun içinde 5 bin 500 dekarlık büyük alanı biz oluşturuyoruz.  14 bin ton civarında her yıl verimimiz var. Ülkemizde İlçe Tarım Müdürlüğü olarak biz de bu ürünü  çeşitli dönemlerde denetleyerek, Mavi Bayrak Sertifikası veriyoruz. Üreticilerimize daha sağlıklı gıda, çevreye daha duyarlı bir gıda üretimi, vatandaşlarımıza daha iyi bir aroma ve tat verebilmek için çaba gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“2020 YILI İTİBARİ İLE SÜPER BİR KALİTE YAKALADIK”
“Hedefimiz Bayramiç’te yetiştirilen bu ürünü, tüm Türkiye’deki vatandaşlarımızın tatmasını sağlamak” diyen Çobanoğlu, şunları söyledi: “Bu nedenle her geçen yıl üretim alanlarımızı tespit ederek arttırmaya çalışıyoruz.  Ayrıca Bakanlığımızın da yeni geliştirdiği Dijital Pazarlama Sisteminde de bu ürünü yükleyerek, bütün üreticilerimizin aracısız olarak tüketicilere ulaştırılması yönünde çaba sarf ediyoruz. Bu kapsamda eğitim veriyoruz. 2020 yılı itibari ile süper bir kalite yakaladık.  Bu sezonda da tüm üreticilerimize bol bereketli bir sezon diliyorum.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN