Çanakkale’de Salı günleri kurulan sebze- meyve pazarının tezgâhlarında ürünlerin bolluğu vatandaşları ve pazar esnaflarını mutlu etti. Meyvelerin yüksek fiyatlarının, ürün bollaştıkça düşeceğini söyleyen esnaflar, diğer fiyatlar hakkında da bilgi verdi.
 
Yaz mevsiminin en çok beklenen meyveleri tezgahlara düştü. Geçtiğimiz Salı günü kurulan pazarda meyve ve sebzelerin fiyatları şu şekilde oldu; şeftali 7 TL, beyaz nektarin 7 TL, üzüm 10 TL,  kayısı 7 TL, kiraz 8 TL sebzeler ise: salatalık 3 TL, biber 5 TL, havuç 5 TL, domates 3 TL, börülce 5 TL, taze fasulye 6 TL.
 
“MEYVE ÜRÜNÜ BOLLAŞTIKÇA FİYATLAR DÜŞÜŞE GEÇECEK”
Pazar Esnafı Tarık Yiğit, meyve fiyatlarının ile ilgili bilgi vererek, “Meyve sezonu daha yeni başladığı için fiyatlar biraz yüksek önümüzdeki günlerde bollaştıkça, çoğaldıkça fiyatlarda biraz daha düşme görebiliriz. Şu an vişne olsun, üzüm olsun yeni mahsul olduğundan biraz yüksek ama ileriki günlerde biraz daha düşüş bekliyoruz. Sebzelerde de mesela domates, biberde alım fazla fakat meyvelere karşı havalar sıcak olduğu için vatandaşlarımızın talebi daha fazla oluyor. Şuanda fazla pahalı olan bir şey yok ürünlerin fiyatları normal. Gün geçtikçe ürünler bollaştıkça ağustos gibi düşüşe geçecek” dedi.
 
“PATATES-SOĞAN FİYATLARINDA HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK OLMAZ“
Pazar Esnafı Halil Özdemir ise patates- soğan fiyatlarını değerlendirerek, “Patates-soğan fiyatlarında yaz sonuna kadar herhangi bir değişiklik olmaz. Fiyatlar sezon başına kadar böyle devam eder. Kış ayında patates ve soğan fiyatı biraz daha artar. Vatandaşlar fiyatları ucuz buluyor. Ürünlerimiz bol. Havalar çok sıcak olduğundan zaman zaman satışlarımız düşüşe geçebiliyor“ ifadelerini kullandı.
 
“MAHSUL NORMAL NORMLARINDA, ÇOK PAHALI DEĞİL“
Pazarcı Serdal Erol, meyve-sebze fiyatlarının şu an ucuzlama aşamasında olduğunu belirterek, “İlerleyen günlerde daha da düşüşe geçecek. Alım gücü yüksek fakat bir doygunluk var. Bütün kış biraz sıkıntılı geçtiği için şuan da fiyatlarda bir ucuzluk olduğundan doygunluk meydana geldi. Yerli piyasa tüketemediği için malı, dışa da fazla mal gitmiyor. Mahsul normal normlarında, çok pahalı değil. Sezon herkese ağır olduğu gibi bize de ağır geçiyor, piyasalar ağır. Bizim kazanımlarımız da çok zayıf sıkıntılı açıkçası“ şeklinde konuştu.
 
“SERAYLA TARLANIN ÇAKIŞTIĞI ZAMAN ŞU AN”
“Ürünlerin şuan tam çakışma zamanı. Serayla tarla çakışıyor” diyen Erol, “Domates 3 lira, pazarda aradığın zaman 2 liraya domateste bulmak mümkün, daha ne olsun yani. İleriki günlerde fiyatlar bu şekilde seyreder çünkü piyasada sera geri çekilecek, tarla çıkacak tarla mahsulü bollaşacak. Bollaşsa bile insanlar artık doygunluğa ulaştığı için tüketim azalacak. Arkasından mal kısır bir döngüye girecek, azalacak. Bundan sebep çok artış olmaz. Taze fasulye düşmez fakat domates, biber, patlıcan daha da ucuzlar. Taze fasulye sıcaklarla birlikte biraz azalır, fiyatı birkaç lira yükselir“ diye belirtti.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN