Geçtiğimiz hafta Çanakkale Belediye Meclisi Temmuz Ayı Olağan Toplantısı’nda Yeni Kordon’da bulunan bisiklet yolları ile ilgili konu gündeme geldi. AK Parti Belediye Meclis Üyesi Özlem Karadayı, Yeni Kordon’da bulunan bisiklet yollarının vatandaşları ve çocuklar için ‘sıkıntı olduğunu’ dile getirmesinin ardından Başkan Ülgür Gökhan konuyla ilgili olarak yorumlarını yaptı.
 
AK Parti Belediye Meclis Üyesi Özlem Karadayı, Çanakkale Belediye Meclisi Temmuz Ayı Olağan Toplantısı’nda bisiklet yollarının tekrar gözden geçirilmesi ve uygulamanın değiştirilmesine yönelik düşüncelerini aktardı. Karadayı, mecliste yaptığı konuşmada, “Yeni Kordon’da çok fazla bulunuyorum çocuklarımdan dolayı ve bir konu benim çok dikkatimi çekiyor. Bu konuda duyumlar da alıyorum zaten. Kordon’un başlangıcından Marina’ya kadar olan işletmelerin olduğu kısımda, hemen işletmelerin önünde masalar var, önünde de bisiklet yolu var. Bu bisiklet yolunun çok büyük bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum çünkü orada büyük ve çocuk sirkülasyonu çok fazla var. Orada masalara otururken veya dondurma kuyruğunda bisiklet yolları işgal oluyor ve bisikletliler ile elektrikli bisikletler, insanların arasından geçiyor. Ufak çocukları zapt edemezsiniz, sağa sola kaçıyorlar, burun buruna geliyorlar ve bazen tartışmalar oluyor. Ben çok fazla insan sirkülasyonunun olduğu alanda, bisiklet yolunun olmaması gerektiğini düşünüyorum. Biraz tehlikeli geliyor bana. Benim de 3,5 yaşında çocuğum var, karşı karşıya geliyorlar ve tartışma muhabbet oluyor. Bu yüzden tekrar düşünüp, değerlendirilmesini istiyorum. Bisiklet çok önemli, ÇABİS çok güzel bir uygulama. Güzel alanlarda bisiklet yolları uygulanabilir ama çok çocuğun bulunduğu bir alanda bisiklet yolu tehlikeli geliyor. Örnek veriyorum, bazı kaldırımların üstünde bisiklet yolları var. Hamidiye Tabyaların önünde bisikletle insanlar karşı karşıya geliyorlar.  Bisiklet yollarına tekrar uygulama yapılsa” ifadelerini kullandı.
 
“ORADA YAYA İLE BİSİKLETLİ KALDIRIMDA GİDİYOR”
Meclis üyesinin fikirlerini açıklaması sonrasında Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Bunları kökten de kaldırabilirim hiç sorun yok. Eskiden bisiklet yolu mu vardı, caddeden gidiyordu herkes. Biz bunları Batı ülkelerinde gördük, oradan kopya çektik. Efendim orada yaya ile bisikletli kaldırımda gidiyor, insanlar bisiklet yoluna saygı gösteriyor, bisikletli de yayaya saygı gösteriyor. Şimdi kafe bisiklet yolunun üstüne çıktıysa, masa attıysa onun saygısızlığı. Ben böyle görüyorum. Bisiklet yolu işareti var, yaya veya esnaf o bisiklet yoluna saygı gösterecek. Bisikletlinin de hakkı orada olsun” dedi.
 
“HEM BİSİKLETLİLER HEM YAYALAR DİKKAT EDECEK”
Meclis üyelerinin arasından ‘Dar alanlarda da yol var’ yorumunun gelmesi üzerine ise Gökhan, “Hayır, tam da çarşının ortasında var. Şimdi ne oldu onu da söyleyeyim. Esnaf dışarı çıktığı için böyle oldu.  Ticaret olsun, turizm kenti dedik oradaki bütün esnaflar dışarı çıktı. Bir de bisiklet yolu var. Hem bisikletliler hem yayalar dikkat edecek. Ha yok olmasın diyorsanız, kaldırırız gider. Ama ben çağdaş kentlerde bu tür bisiklet yollarının olmasının ve insanların çağdaş anlayış gereği buna dikkat etmesini diliyorum çünkü çağdaş ülkelerde böyle” diye belirtti.
 
“ŞEHRİ BERABER PAYLAŞMAMIZ LAZIM”
Gökhan, “Hepimiz için her yerde o kadar risk var ki, her şeyi yasaklarsak, her şeyi yok edersek… Bu bisiklet yolu nereden geliyor? İnönü Köprüsü’nden geliyor, Hamidiye Tabyası’ndan devam ediyor, Yeni Kordon’dan devam ediyor bu yol. Ana bir güzergah bisiklet güzergahı. Şimdi bugüne kadar böyle bir sorun yoktu. Kaç yıldan beri var, ilk kez söylüyorsunuz. Ama dikkat etmek lazım. İnsanlar o çizgilere dikkat edilecek. Oraya bir yol yapılmış. Siz anayolda yürüyor musunuz ortadan, yürümüyorsunuz. Siz de dikkat edeceksiniz, bisikletli de dikkat edecek. Şehri beraber paylaşmamız lazım” şeklinde konuştu.
 
“O BİSİKLET YOLU BOŞ KALACAK”
Yeni Kordon’a gittiğini söyleyen Gökhan, “Orada işletmelerin son masası ve son sandalyesi bisiklet yoluna denk gelmeyecek. O bisiklet yolu boş kalacak. İkincisi, yayalar bisiklet yolundan yürümeyecek. Sadece yürüme yolundan kafeye geçecek. Üçüncüsü, bisikletler yayaların olduğu yerden gitmeyecek. Çağdaş kent bu. Ben görüyorum, zabıtaya söylüyorum, masayı geri çekçeksin kardeşin diyorum ki vatandaş mağdur olmasın” diyerek tartışma sona erdi.
 
Gülçin AKIN