Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte artan sıcaklıklar sonrasında vatandaşlar güneş gözlüğü almak için optikçilerin dükkanlarını gezmeye başladı. Güneş ışınlarından gelen zararları önlemek amacıyla güneş gözlüğünün kullanılmasının önemli olduğunu dile getiren optikçiler, yeni sezon çeşitleri ile müşterileri beklediklerini söyledi. Koronavirüs sebebiyle, çok yakın bir zamanda ithal gözlüklerde en az yüzde 20’lik bir artış olacağını da belirten optikçiler, vatandaşlara güneş gözlüğü sahibi olmak için acele etmelerini önerdi.
 
“ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ”
Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan optik dükkanı sahibi Tolga Kalkan, “Devlet gümrük vergilerine zamlar yapmaya başladı bunlar gözlüklere de yansıdığından toptancılar malları tutmaya başladı ister istemez. Büyük ihtimalle önümüzdeki dönemlerde yüzde 20’lik bir zam artışı olabilir diye düşünüyorum. Şu anda ihtiyaç dönemi olduğundan gelen müşteriler genelde alım için geliyor ama alım gücü düştü maalesef. Pandemi sezonunda insanlar korku sebebiyle evlerine çekildi. Dışarı çıkma sirkülasyonu olmadığından, ister istemez tüm sektörlerde düşüş oldu. Şu anda yasaklarda gevşeme başladığından biraz daha hareketlenmeye başladı fakat istediğimiz seviyelerde değil. Bu dönemleri inşallah en kısa zamanda aşarız işlerimiz eski yoluna döner” ifadelerini kullandı.
 
“KORUYUCU DEĞERİNE GÖRE FİYATLARI DEĞİŞİYOR”
“Müşterileri optik sektörü olarak bilinçlendiriyoruz fakat insanlar sağlıktan çok fiyat olarak baktığı için bu işe dolayısıyla fiyat ön planda oluyor bizim sektörde maalesef” diyen Kalkan, güneş gözlüklerinin kaliteleri hakkında bilgi verdi: “Gönül isterdi ki iyi bir şey kullansın.  Optik camlarda veya güneş gözlüğü camlarda kalitesine göre koruma özelliğine göre fiyat artıyor. Mesela içten antirefle olan camlar var, polarize özellikler var. Yansımaları tamamen keser, renkler daha canlı olur, objeler daha belirgin olur. Koruyucu değerine göre fiyatları değişiyor. Yaz gözlüklerinde güneşe alerjisi olan, astigmatı olan kişilerin polarize gözlüklerde; daha çok koyu renkli, füme, gri rengi tercih etmesi lazım. Zaten güneş gözlükleri kullanıcı tercihlerine göre metal, kemik, çekik gibi modeller içerisinde. Kullanıcının tercihine göre hareket edip, kullanıcının ihtiyacına destek olmaya çalışıyoruz. Füme rengi güneşten daha çok etkilenenler için ön planda yeşil ve kahverengi renklerde rahatlatma özelliği olduğundan tercih edilen renklerdir. UV koruması tam olan şeffaf camlı gözlükler son bir senenin modası olmaya başladı kapalı ortamlarda çıkarılmadan takıldığı için yoğun bir talep var.”
 
“ATIK PLASTİKLERDEN YAPILDIĞI İÇİN GÖZ SAĞLIĞINI KORUMASINDAN ÇOK ZARARI VAR”
Kalkan, “Optik sektöründe satılan gözlükler sertifikalı gözlüklerdir. Sahtesini satan insanlar Sağlık Müdürlüğü tarafından çok büyük cezalarla karşı karşıya kalıyor. Gözlüklerin optik firmalarından alınması lazım çünkü denetlendiği için risk altında olmaz. Giyim mağazaları gibi yerlerden alınan gözlükler genellikle atık plastiklerden yapıldığı için bu ürünlerin göz sağlığını korumasından çok zararı var. Zaten İl Sağlık Müdürlüğü kamu spotunda da görsel olarak yayınlıyor” dedi.
 
ÇAKMA GÖZLÜK KULLANIMININA HASTALIK DAVETİYESİ
Bir diğer optikçi Adem Demir ise, “Yaz sezonu için camların UV koruyuculu olması gerekiyor zaten çoğu optik mağazalarında gözlüklerde UV koruyucu filtresi mevcut. Kişi gözlüğünü seçerken burun yapısına, yüz hatlarına, dikkat etmesi gerekiyor. Optik mağazalarının çoğunda genellikle markasız ürün yok, markalı ürünler var. Bu noktada alınabilecek her gözlük ya polarize oluyor ya da UV korumalı oluyor. Ama dışardan alınan markasız ürünlerin üzerinde kılcal çatlamalar meydana geliyor ve gözde ileriki zamanlarda sarı leke, katarak gibi hastalıklara daha fazla sebebiyet verebiliyor. Alınabilecek gözlükler ya polarize ya da iyi bir marka olduğu zaman cam kalitesi üst düzey olduğundan polarize almaya gerek kalmayan ürünlerde oluyor” ifadelerine yer verdi.
 
YUVARLAK, ÇEKİK HATLI VE KEDİ MODELLER EN ÇOK SATILANLAR
Demir,  vatandaşların ilgi gösterdiği gözlük modelleriyle ilgili olarak, “Bu sene kemik özellikle renkli ve farklı şekillerdeki modeller şu anda moda. Yuvarlak, çekik hatlı ve kedi modeller en çok satılan gözlüklerden. Kadınların kaş yapıları biraz daha farklı olduğu için çok fazla kaşı kapatmayacak ya da çok altında kalmayacak şekilde tercih etmeleri gerekiyor.  Erkekler ise spor, kemik modeller onun dışında renkli camlı olanları özellikle yansımaları önleyici camları tercih ediyorlar. Kişiye göre fiyatta önemli bir detay polarize bir üründe 200-300 lira fark ediyor bir diğer üründe 600-700 lira fark ediyor” diye anlattı.
 
“ÇANAKAKALE’DE MARKA BİLİNCİ VAR”
Çanakkaleli vatandaşların optik bilincinin yüksek olduğunu söyleyen Demir,  “Çanakkale’de bir marka bilinci var. Alım oranında yüzde 60 civarında bir yoğunluk var. Birçok marka var ve her markayı bulundurma şansımız yok. İnsanların bildiği ürünler var ama bilmediği çok fazla marka da var. Vatandaşlara bunların kalitesini de anlatmak gerekiyor. Sezon bizde şöyle başlıyor; kışın alsak daha ucuza alabiliriz mantığı var fakat optik üretici firmalar kışın güneş gözlüğü çalışıyorlar yazın optik cam çalışıyorlar. Şu an optik cam, gözlük çalışıyorlar. Biz o ürünleri Ekim ayı gibi seçmeye başlıyoruz, Kasım ayında ürünler geliyor. Biz o ürünleri seçtikten sonra güneş gözlüğüne geçiyorlar. Bir ürüne rağbet varsa indirim vardır, yoksa indirim olmaz” şeklinde konuştu.
 
‘‘PANDEMİ ÖNCESİ ÜRÜNLERDE BİR ZAM SÖZ KONUSU DEĞİL’’
Demir, sürecin gidişatının fiyatların artacağına dikkat çekerek şunları söyledi: “Pandemi içerisinde de olsak fiyatlarda bir zam var. Bizim elimize gelen pandemi öncesi ürünlerde bir zam söz konusu değil. 1 Temmuz itibariyle firmaların çoğu zam yaptı. Kimisi alınacak ürünlerin siparişini kapattı hiçbir şekilde sipariş veremiyoruz, ürünler gelmiyor böyle bir sıkıntımız var. Önümüzdeki aylarda zamlar gelecek, bütün firmalar bu pandemiden etkilendi hatta dünya etkilendi. Ürünlerin genelde menşei İtalya, tasarım İtalyan zaten en büyük zararı gören Avrupa ülkeleri, zamın gelmemesi ihtimali yok en düşük yüzde 20 zam olarak düşünülüyor. Devletin de bunların üzerine yerli malına daha çok insanlar yönelsin diye ek getirdiği bir vergi var. Döviz kurlarında da sürekli bir hareketlenme olduğundan mecburen bundan sonra gelecek ürünlerde zam var.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN