Törende konuşma yapan Çanakkale Liman Başkanı İsmail Gümüş, “Bayramımızın kutlanmasında emeği geçen tüm kuruluşlara ve fedakar denizcilerimize şükranlarımı sunarım. Tüm denizcilerimizin denizleri sakin, rüzgarı kolayına ve pruvaları neta olsun. Allah selamet versin” şeklinde belirtti.
 
Düzenlenen törene Çanakkale Liman Başkanı İsmail Gümüş, Belediye Başkanvekili İrfan Mutluay, daire amirleri ve Çanakkaleliler katıldı. Liman Başkanı Gümüş ve beraberindekiler Atatürk anıtına çelenklerini sunmaların ardından saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı’nın bando takımı tarafından çalınması ve okunması ile devam eden program Çanakkale Liman Başkanı İsmail Gümüş günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı.
 
Liman Başkanı Gümüş, konuşmasında, “1 Temmuz 1926 günü, Türk denizlerinde 391 yıldan beri yabancılara verilmiş kapitülasyonların sona erdirildiği gündür. Bu günden sonra yurdumuzda deniz taşımacılığı yalnızca Türk Bayraklı gemiler ve Türk insanıyla yapılmaya başlanmıştır. 1935 yılından itibaren kutlamaya başladığımız Kabotaj Bayramı, 2007 yılından itibaren Denizcilik Müsteşarlığı tarafından alınan bir kararla Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaya başlandı” dedi.
 
“TÜM GEMİLER 1000 DENİZ MİLİ MESAFEDEN KONTROL EDİLMEKTEDİR”
“Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak denizcilikle ilgili birçok çalışmalarımız mevcuttur” diyen Gümüş, “Kısaca bahsetmek gerekirse; öncelikle kıyılarımızda seyir, can, mal ve çevre emniyeti ile deniz güvenliğin arttırılması amacıyla takip ve kontrol sistemleri oluşturulmuştur. Bunun yanında, Ankara’da kurulmuş olan Gemi Trafik Yönetim Merkezi (GTYM) bileşenlerinden oluşan Gemi Trafik Yönetim Sistemi (GTYS) 14 Mayıs 2019 da faaliyete başlamıştır. Diğer yandan gemilerin uzak mesafeden tanımlanması ve izlenmesi (LRIT) sistemi 2009 yılında kurulmuş olup, limanlarımıza gelen tüm gemiler 1000 deniz mili mesafeden kontrol edilmektedir. Bu sistemle dünyanın neresinde olursa olsun Türk bayraklı gemilerin takibi sağlanmaktadır. Ankara’daki ulusal otomatik tanımlama sistemi(OTS) ile Türk arama kurtarma sahası içerisinde seyir yapan gemiler anlık olarak izlenmektedir. Bakanlığımız tarafından 2019’da Tekirdağ’da kurulan Ulusal Deniz Emniyet ve Acil Müdahale Merkezi de başarı ile çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.
 
“TÜRK DENİZCİLERİNE HAYIRLI OLSUN”
Gümüş, konuşmasının devamında şunları söyledi:  “Üç tarafı denizlerle çevrili eşsiz bir coğrafyaya sahip cennet vatanımızın üstüne inşa ettiğimiz Türk gemi sanayi bilgi birikim ve tecrübemizle dünya klasmanında hak ettiği yere gelmiştir. Bugün tersane sayımız 83, yıllık gemi üretim kapasitemiz 4,5 milyon dedveyt tondur. Bu bağlamda toplam filomuz Milli Sicil ve TUGS gemi sayımız ise 12480 adettir. Bağlama kütüğüne kayıtlı toplam tekne sayımız 118363 adete ulaşmıştır. Cumhuriyetimizin 100 üncü kuruluş yılı olan 2023 yılına kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına denizcilik kültürünü aşılamak, denizci Millet denizci ülke hedefine ulaşmak amacıyla, 1 milyon kişiye amatör denizci eğitim programı projesi başlatılmış ve şuana kadar Başkanlığımızca 16309 kişiye, Türkiye genelinde 700 binden fazla kişiye eğitim ve sınav yapılarak ADB belgesi düzenlenmiştir. Bu duygu ve düşünceler ile 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının ülkemize ve Türk denizcilerine hayırlı olmasını diler, bayramımızın kutlanmasında emeği geçen tüm kuruluşlara ve fedakar denizcilerimize şükranlarımı sunarım. Tüm denizcilerimizin denizleri sakin, rüzgarı kolayına ve pruvaları neta olsun. Allah selamet versin. Denizcilik ve Kabotaj Bayramımız kutlu olsun.”
Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin sona ermesinin ardından, Vali İlhami Aktaş ve Boğaz ve Garnizon Komutanı Kerem Levent Uça’nın da katılımıyla, GESTAŞ’a ait Alınteri-8 isimli feribot ile deniz şehitlerini anmak için Çanakkale Boğazı’nda çelenk bırakma töreni gerçekleşti. KEGM’ye ait römorkörler boğazda su gösteri gerçekleşti.
 
Gülçin AKIN